Skip to content

HYPOCRISY / SEPTICFLESH – Bp., Analog Music Hall

A görög Septicflesh koncertjére értem a terembe. Az Antoniou testvérpár vezényletével 1990 óta működő zenekarnak két egymástól markánsan elválasztható korszaka van, amit azzal is jelölnek, hogy 2003-ig mint Septic Flesh működtek, onnantól egybe írják a nevüket. Az első kiadványokon, lemezeken nagyon hangulatos, blackes metalt játszottak, amiben erőteljesen jelen volt a görög hagyomány, a népzene, emellett a Paradise Lost hatása is érződött, azonban ezzel a világgal szakítottak, hogy egy bombaszttal vastagon telerakott szimfo-vonalra térjenek át. Számomra sokszor átlépi a giccs határát a zenéjük, túlzottan széttördeltnek is tartom a számaikat, sok erőltetett vonással. Ez az én „bajom”, persze, a zenekar nem is nagyon nyúl messzebbre a 2008-as Communion lemeznél.

Láttam őket párszor, többnyire nem tudják élőben prezentálni a lemezekre felvitt nyolcszázezer sávot, de ezúttal nem volt olyan vészes a hangzás, ha messze nem is volt tökéletes. Természetesen mentek a nagy pózok Spiros bőgős/énekestől, a csapat egyébként is nagyon ad a külsőségekre, miközben előadták az effektekkel, billentyűs alapokkal rendesen megtámogatott szerzeményeket. Továbbra sem az esetem az újabb korszakos Septicflesh, de meg lehetett nézni a műsorukat.

Rég láttam már Peter Tägtgren veterán zenekarát élőben, igaz, a tavaly megjelent Worship album előtti években nem nagyon voltak aktívak. A ’90-es években és a 2000-esek elején is intenzíven turnéztak a svédek és a lemezkiadás is folyamatos volt. Tägtgren ugyanakkor a produceri munkálataira koncentrált és különféle projektjei voltak folyamatban. A Hypocrisy pedig nyilván a fontossági lista aljára került. Azonban elkészült a jól sikerült 2021-es album, majd a turnézás is megkezdődött. Ha végignézek a diszkográfián, az 1999-es azonos című albumot tartom a legjobbnak, de néhány kisebb kilengést leszámítva viszonylag egységesnek minősíthető az életmű. Szép hosszú szettet adott elő a négyes, igyekeztek átfogó képet adni a Hypocrisy három évtizedet felölelő pályafutásáról.

Tägtgren nem tűnt elnyűttebbnek, öregebbnek, mint bármikor korábban, ha múlnak is az évek, hasonlóan festett a színpadon, mint régebben. De Mikael Hedlund bőgősőn még kevésbé fog az idő, ugyanolyan fiatalos arccal pengetett, mint az előző évtizedekben. A másodgitárosi posztot Tomas Elofsson töltötte be, aki alapozott Peter mellett. Volt valami rutinszerű az előadásban, de ezzel együtt is bizonyára mindnyájan élvezték a játékot. Tägtgren rutinos frontember, a hörgéseket, sikolyokat is hozta, és jó volt hallani a zenekar jellegzetes melódiáit a súlyosabb, deathesebb riffekkel együtt.

Néhány korai tétel is elhangzott, de különösen jól csengtek az olyan himnikus tételek, mint a The Final Chapter, vagy a tavalyi album tétele, a gyógyszermaffia bűnözőiről szóló Chemical Whore. Csodálkoztam volna, ha a hangzással gondok adódnak, minden hangszert jól hallhattunk – a Hypocrisy markáns gitárdallamai, dúdolható témái csak így élvezhetők. A ritmusszekció, a dobok biztosították a soha nem túl bonyolult alapokat, de a Hypocrisy mindig is a jól hallgathatóság, a dallamosság és a lendület, dinamizmus egyensúlyában hitt.

Ha nem is volt az év koncertje, a Hypocrisy ma is jól prezentálja hangulatos death metalját.

KERESÉS
Hammerworld No. 349
keresd az újságosoknál!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THE AMITY AFFLICTION feat. LOUIE KNUXX
  I See Dead People (dal)
 2. INFECTED RAIN
  The Earth Mantra (dal)
 3. CATTLE DECAPITATION
  We Eat Our Young (dal)
 4. ROTTEN SOUND
  Nothingness (dal)
 5. THE DAY WE LEFT EARTH / DEAD BY APRIL
  Wasteland (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. PEARL JAM
  No Code
 2. END IT
  Unpleasant Living (EP)
 3. WHEEL
  Rumination
 4. SPIRITWORLD
  Deathwestern
 5. FISH!
  Csipsz és kóla (dal)
HAJÓGYÁR x hw