Skip to content

ANNEKE VAN GIERSBERGEN – Bp., Analog Music Hall

Nagyon sokszor láttam már Annekét koncerten, nem számoltam, de minimum egy tucatszor. Legelőször a The Gathering felejthetetlen Mandylion albuma után Hollandiában, de Magyarországon is vendégül láthattuk a zenekart anno pár éven belül. 1997-ben először. Az elmúlt 1-2 évtizedben a szólópályáját is figyelemmel kísértem, a különféle kollaborációit szintén, ahogyan élményszámba mentek a más zenészekkel lebonyolított fellépései is. Ezúttal egyedül érkezett Anneke, egyetlen akusztikus gitárt hozott magával.

Alapesetben azt mondanám, hogy egy ilyen koncert nagyon nehéz lehet, mert nincs más ember a színpadon, akire számítani lehetne, megosztani vele a figyelmet, a felelősséget, a szólóénekesnek mindent egymagának kell intéznie, neki kell „elvinnie a show-t”. De Anneke, amellett, hogy a fiatalossága, dinamizmusa ma is ugyanolyan, mint a ’90-es években, teljesen profi előadó és zenész, így nem okoz gondot egy önálló turné. Sőt, azt kell mondanom, hogy ennél fesztelenebbnek, felszabadultabbnak tán még soha nem láttam. A kezdés előtt pár perccel érkeztem, éppen indult a műsor, amikor bekapcsolódtam.

Anneke egy jókora adag dallal felszerelkezve érkezett, amelyek a lehető legszélesebb skálán mozogtak minden elképzelhető értelemben. Játszott a szólódalai közül régebbieket és újabbakat, természetesen beillesztette a programba néhány kedves dalát a The Gathering repertoárjából (Strange Machines, Saturnine), ezenkívül rengeteg feldolgozást is előadott, köztük olyanokat, hogy alig hittem, hogy jól hallok. Szerepelt a szettben a Devin Townsenddel közösen felvett, érdekes refrénű Ih-Ah! – régi kapcsolat az övék, számos alkalommal játszottak már együtt közös produkcióban, ez alkalommal akusztikus gitárral, énekkel kísérve hallhattuk a könnyed számot.

Anneke elénekelte egyik kedvence, Kate Bush dalát – Running Up That Hill (A Deal With God) -, de Leonard Cohen is volt a műsorban (Hallelujah). Az egyes dalok között nagyon-nagyon sokat beszélt, anektodázott, viccelődött, néha úgy tűnt, mintha az egész életét, családi viszonyait, minden titkát, gondolatát el akarná mesélni, de az ő egyéniségéhez jól passzol ez a vidám, kissé csacsogós stílus. Nem hiszem, hogy bármely más előadótól tolerálnám ezt a sok szövegelést, de Anneke a mai napig rendkívül aranyos jelenség, mindez szerves része az ő előadóművészetének. Nem pusztán elfogadni, de szeretni is ezzel együtt lehet. Elmosolyodom, amikor eszembe jut, amit az Agape dalról mesélt, vagy a Devinnel közös munkáról.

Számomra a legmeglepőbb a Wasted Years volt, az Iron Maiden klasszikusa. Kitűnő dal, fejből kiverhetetlen refréndallammal, jelezte, hogy Anneke remek érzékkel választja ki azokat a szerzeményeket, amelyek erős dallamaikkal szépen előadhatók akusztikusan és passzolnak is a hangjához. Ilyen volt a Foreginer nagy AOR slágere is, az I Want To Know What Love Is, amit szintén szépen énekelt a holland dalos hölgy. Egy vérbeli énekes/dalszerzőről van szó, aki mások szerzeményeiből is ki tudja hozni azt, ami számára megfelelő, a maga képére tudja őket formálni.

Azért enyhe nemtetszésként megjegyezném, amit főleg a The Gathering dalainál észleltem, hogy ezekben a régebbi számokban túl sokat hajlítgat, frazírozgat, és ezzel változtat az eredeti verziókon. Megértem, hogy ezerszer elénekelte már a Strange Machinest, és a The Gathering sok egyéb dalát, izgalmassá kell tennie őket saját maga számára több évtized múltán is, de így kicsit eltünedezik az eredetiek hangulata. Nem tragikus esemény ez, de a kevesebb néha több. Van, amikor jobb az eredet verziónál maradni.

Remek koncert volt egy örökifjú énekesnőtől, akit ezután is mindig megnézek majd, amikor tehetem.

KERESÉS
Hammerworld No. 349
keresd az újságosoknál!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THE AMITY AFFLICTION feat. LOUIE KNUXX
  I See Dead People (dal)
 2. INFECTED RAIN
  The Earth Mantra (dal)
 3. CATTLE DECAPITATION
  We Eat Our Young (dal)
 4. ROTTEN SOUND
  Nothingness (dal)
 5. THE DAY WE LEFT EARTH / DEAD BY APRIL
  Wasteland (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. PEARL JAM
  No Code
 2. END IT
  Unpleasant Living (EP)
 3. WHEEL
  Rumination
 4. SPIRITWORLD
  Deathwestern
 5. FISH!
  Csipsz és kóla (dal)
HAJÓGYÁR x hw