Skip to content

Hogyan védjük meg a kezeinket a kiszáradástól?

A bőr kiszáradása olyannyira általános jelenség, hogy időnként mindenki tapasztalja; a sarkak és könyökök mellett pedig a kézfejek azok, amik sok esetben problémát okoznak. 

Némi odafigyeléssel és megfelelő ápolással (például a Helia-D kézkrémeinek rendszeres használatával) viszont könnyedén megszüntethető a probléma.

Miért szárad ki könnyen a kezünk?

Sokan meglepődve konstatálják, hogy amíg a testük többi részén semmi különösebb probléma nincs a bőrükkel, addig a kezükön szinte állandóan száraz és feszül. Ám ha belegondolunk, ebben voltaképpen nincs is meglepő, hiszen a kézfejeink a mindennapokban igen erős igénybevételnek vannak kitéve.

Már eleve az is egy jelentős kiváltó ok, hogy sokkal gyakrabban éri víz és szappan, mint a többi bőrfelületet, hiszen a nap folyamán többször is kezet mosunk. A kemény víz és a szappan önmagában is szárít, nem beszélve a törölközővel, kéztörlő papírral való dörzsölésről. 

Ezenfelül a covid-járvány óta sokaknál bevett szokás lett a kézfertőtlenítők gyakori alkalmazása, ami bár elpusztítja a kórokozókat, de szintén nagyon megviseli a bőrt. És akkor még nem beszéltünk az olyan egyéb dolgokról, mint a meleg és hideg levegő, a szél, az UV-sugárzás, vagy az olyan fizikai munkakörök, amik igénybe veszik a kezeinket, akár mechanikai behatások, akár vegyi anyagokkal való érintkezés által. 

Egy szó mint száz, semmi meglepő nincs abban, ha a kézfejünkön a bőr kiszárad, húzódik, hámlik, esetleg be is repedezik, vagy bőrkeményedések keletkeznek rajta. A gondos ápolással viszont ez szerencsére megelőzhető és kezelhető.

A kézkrém, mint alapvető kozmetikum

Sokan nem használnak külön kézkrémet – hanem csak testápolóval kenik be a kezüket, amikor épp eszükbe jut – holott erősen ajánlott lenne. Tulajdonképpen ez is egy olyan alapvető kozmetikum, mint a hidratáló arckrém, sőt az extrém igénybevétel miatt talán fontosabb is. 

Ha ugyanis rendszeresen krémezzük a kézfejeinket, azzal elejét vehetjük a kiszáradásnak és segíthetünk a bőr helyreállításában, regenerációjában. Érdemes akár többféle terméket is használni: télen például zsírosabb, testesebb krémre váltani, nyáron viszont maradhatunk a gyorsan beszívódó, könnyedebb formuláknál. Esténként pedig kényeztessük a bőrünket sejtmegújító kézkrémmel, ami a ráncok és pigmentfoltok halványításában is segít. 

Ne legyen kifogás a feledékenység!

Jártunk már úgy, hogy borzalmasan száraznak éreztük a kezeinket, és szívesen bekentük volna, de sajnos otthon maradt a krém? Nos, ez könnyen kivédhető azzal, ha többet is vásárolunk és gondoskodunk róla, hogy mindig legyen egy a közelünkben.

Tartsunk egy tubus kézkrémet otthon az éjjeliszekrényen vagy a fürdőszobában, legyen egy az autóban, egy a munkahelyi íróasztalunkon vagy öltözőszekrényünkben, egy pedig a táskánkban. Így bármikor tudunk egy kis extra hidratálást adni a bőrünknek, a gyakori krémezéssel pedig megelőzhető a kiszáradás és a vele járó kellemetlen érzés.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw