Hogyan tanítsd meg gyermekednek a rendrakást?

Ahogy a gyermeked elkezd cseperedni, és túl vagytok az első néhány szülinapon, névnapon, karácsonyon, egyszer csak azt veszed észre, hogy lassan nagyobb a gyerekszoba játékkínálata, mint egyes boltoké. Ami nem is baj, ha tényleg lekötik a figyelmét és élvezi a velük való foglalatoskodást.

Érdemes minél korábban kitalálnod valamit a rendszerezésükre, különben rövid időn belül nem csak az ő szobáját, hanem az egész lakást ellepi a káosz. Az óvodában mindenképp fog találkozni azzal a szabállyal, hogy el kell pakolni a játékokat, otthon is elvárhatod tőle, hogy tartson rendet. Emiatt fontos, hogy a berendezés olyan legyen, hogy ő is elérje a polcot, plüsstárolót, stb.

Ebben a cikkben a Játékliget kollégája hozott néhány szuper ötletet, hogy hogyan lehet a legkönnyebben rászoktatni a lurkókat a rendrakásra, ráadásul még élvezni is fogják. 

Zsák, zsák, teli zsák

Csakhogy most nem a Télapó zsákjáról van szó, bár éppenséggel eljátszhatjátok azt is. Az úgynevezett játéktároló zsák kiválóan alkalmas a nagyobb darabokból álló építők vagy plüssök tárolására. Előhúzzátok a sarokból, szétnyitjátok a száját, a földön heverő zsák része lehet egy babás piknik helyszínének, a játék végén pedig nem kell az élére állítani semmit, csak a zsák közepére igazítani, majd összehúzni.

Tetszik ez a megoldás? A Játékliget játéktároló zsákja rendelhető kültéri vagy beltéri használatra is, amivel valóban egy szempillantás alatt el lehet pakolni.

Asztal a legózáshoz

A lego nem csak fejlesztőjáték, hanem könnyen eltűnős is. Sajnos, ha egy szettből hiányzik egy-két kocka, akkor nem lehet úgy megépíteni a rendőrőrsöt vagy az állatkórházat, ahogy eredetileg tervezték. A legózásba könnyen el lehet mélyedni, de a földön ülve, görnyedve a darabkák fölött elég kényelmetlen. Lehet akár készen kapni, de te is készíthetsz kifejezetten legozásra szánt asztalkát gyermekednek. Szükséged lesz egy kiszuperált dohányzóasztalra, aminek a tetejére ráragasztod az alaplapo(ka)t. Ha polcos, akkor oda beteheted az építőelemeket. Célszerű nem egyben, hanem akár szortírozva, több kisebb dobozba gyűjteni őket. Ha nincs polc, akkor az asztal alatt is jó helyük lesz.

Készítsetek garázst!

A kisfiúk játékautói elég sérülékenyek, így ezeknek kíméletesebb gyűjtőhelyet kell kialakítani. Egy nagyobb doboztetőből és wc-papír gurigából barkácsolhattok nekik egy többszintes, nagyon menő garázst. A dobozba elrendezed állítva a gurigákat, majd összeragasztod őket. Célszerű a gurikákat egymáshoz is rögzíteni, nem csak a kartonhoz. Rajzolhattok rá egyedi feliratot, esetleg készíthettek sorompót is. Egy ilyen parkolóba szívesebben teszi vissza a kedvenc autóit bármelyik csemete.

A kirakós utolsó darabja is a helyén

A kirakós játékokra is oda kell figyelni, hogy minden darabkájuk visszakerüljön a dobozba, különben legközelebb lyukas lesz a kép, amit kiraktok. Műanyag dobozba szortírozva is tárolhatod ezeket, az elkészítendő képet a tetejére ráragasztva máris kész a puzzle tároló.

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.