Skip to content

HÉT JEL – Készül a második album, klippel az első dal: Éltető elengedés

Készül a Hét jel második lemeze, a Vérrel írva, első előzetesként pedig a klippel kísért Éltető elengedés című dallal lehet megismerkedni.

Három éve jelent meg a Hét jel első lemeze, debütál az utód, a Vérrel írva album első szerzeménye. Koncertről továbbra sem ad hírt a Hét jel, a készülő új lemezről és egy friss dalról viszont beszámolhatunk Pócsi István szerelemprojektjével kapcsolatban. Napra pontosan három éve jelent meg az Tiszta lap című lemez, amelyen 36 magyar zenész működött közre. Hogy most is hasonló megaprojekt van-e készülőben, vagy zenekarrá formálódott a Hét jel, arról minden kiderül az alábbiakban.

www.facebook.com/hetjel


Az első lemezhez képest könnyedebb az Éltető elengedés. Lazítottál kicsit, könnyedebb vizekre evezel?

„Érdekes aspektus. Én pont nem érzem könnyedebbnek ezt a dalt. Egyszerűen hangszerelésben azt kívánta meg, hogy több legyen az elektronika, és kevéssé domináns a gitár. Az új dalok, amik születtek az elmúlt bő egy évben alapvetően zongorán íródtak, ezt a hangszert érzem annyira markáns és tiszta hangnak, amiben jól tudok tájékozódni. Hogy utána, mint hangszerelés hova jutunk el, az már nagyban függ a tempótól, vagy épp az énektéma-dalszöveg párosítástól, és persze attól is, hogy kikkel vesszük fel az adott szerzeményt. Az Éltető elengedésben zeneileg pont azt érzem, hogy nem veszi le a hangsúlyt a tartalomról, ami nálam mindig is nagyon fontos volt. Ebben persze hatalmas köszönet Pásztor Siminek, aki ezt a dalt hangszerelte.”


Arra utalsz, hogy marad a „sokzenészes” projekt? Kikkel dolgozol együtt?


„A Tiszta lap kapcsán tökéletesen működött a vendégzenész-elv. És bár nagyban lassítja az alkotási folyamatot, még is azt érzem, hogy rengeteget hozzátesz a kész dalokhoz. Ez a szerzemény az elsők között volt, amire azt mondtam, hogy ok, ez szövegben, énektémában, szerkezetben részemről elengedhető. Siminek mutattam meg, aki egyből megérezte benne a saját világát. Mondjuk alaposan szét is szedte szerkezetileg és hangszerelésben is, de pont ez a lényeg, hogy a felkért zenész helyezze bele magát, alkotó társ legyen.

Imádom a P.S. Overdrive vonalat, és kértem is Simit, hogy az a világ legyen a kiinduló pont. Hamar kiütközött, hogy másként gondolkodunk szerkezetekről, „b” vagy „c” részekről, de nagyon bírom, amit a demóval művelt. A hozzáadott érték pedig a további zenész munkája, akik bár egy jól felvázolt vonal mentén, de mégis adhatták magukat. Németh Alajossal nagyon régóta dolgozunk együtt koncertek kapcsán, és nyomon követi zenei szárnypróbálgatásaimat, most pedig vettem a bátorságot és felkértem a közös zenélésre, amit legnagyobb örömömre el is fogadott, és a klipben való közreműködésre is igent mondott.

Zombor Szabi, mint dobos nem olyan nagy meglepetés: megmutattam neki a félkész felvételeket, és azzal hívott, hogy már le is foglalta a stúdiót a dobfelvételekre. Ilyen felajánlásra nem lehet nemet mondani. A csoda-vokálokat Vincze-Fekete Vera és Jamie Winchester énekelték fel, akik nagyon megleptek. Ugye a szabadkéz elv nagyon működik nálam. Viszont annyira más irányból közelítették meg a feladatot, amin iszonyatosan meglepődtem, de már a demóknál éreztem, hogy hatalmasat emelnek szólamaik a dalon.”A lemez további dalai és közreműködői?

„Mivel még javában készülnek a felvételek, vétek lenne jóslatokba belemenni, hogy hány közreműködő is lesz, de az már biztos, hogy az első lemez létszámát meg fogjuk haladni.”Aktív koncertezésben nem gondolkodsz, klipek még is készülnek. Nem fölösleges energia erre is időt szánni?


„Ez egy alkotói puzzle. Ha éppen úgy gondolom, hogy képileg is megmutatnám és összeáll minden hozzá, akkor megcsinálom, elkészítjük, megmutatjuk. Ezzel a klippel gyakorlatilag párhuzamosan elkészül egy másik is, ami szintén várja, hogy majd bemutassam. Ez amúgy szerintem nincs összefüggésben azzal, hogy lesz-e koncert vagy sem. Egy lemez egy készülő anyag megmutatásához kell azért néha képi megmutatkozás is. Ha viszont ez egyben egy provokatív kérdés akart lenni, nem, nem lesz koncert, nem lesz zenekar. Most még biztosan nem.

Ahogy arról korábban is beszélgettünk már, egyfajta játék, amit számomra a Hét jel jelent. Csak akkor, csak úgy, ahogy jólesik. És még mindig úgy esik jól, hogy csak a zene. Az első lemezre hoztad magaddal a dalokat. Most mi a helyzet, kik a szerzők, szerzőtársak? Itt van az igazi különbség a három évvel ezelőtti és a most készülő anyag között. Egy dal kivételével minden dalnak én vagyok a zeneszerzője is.

Ha másfél éve beszélgetünk erről a kérdésről, akkor nagyon óvatosan fogalmaztam volna, hogy meg tudom-e ugrani ezt a feladatot, de most azt kell mondjam, hogy szerintem sikerült. Kialakult egy olyan alkotói metódus, aminek köszönhetően szinte teljes hangszerelésben tudom a felkért zenészeknek megmutatni ötleteimet. Ezért is várom, hogy elkészüljön a teljes lemez, mert saját magamnak is egy teljes érzelmi tükröt fogok tudni mutatni. zene és szövegek összességében.”
nka
KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw