Skip to content

HELLFEST – Idén nyáron is elmarad a legnagyobb francia metal fesztivál

2020 után idén nyáron sem tudják megrendezni Franciaország legnagyobb, és Európa egyik legnagyobb metal fesztiválját, a Hellfestet, ezt Ben Barbaud igazgató jelentette be egy friss interjúban.

Az Ouest France-nak azután nyilatkozott a főszervező, hogy a francia kulturális miniszter, Roselyne Bachelot tegnap döntést hozott a franciaországi nyári fesztiválokkal kapcsolatban. Megtarthatók a nyári fesztiválok Franciaországban, de a koronavírus-járvány miatt koncertenként maximum ötezer fős, ülő közönség előtt.

Számunkra 2021 egy újabb elveszett év lesz – mondja Barbaud. – De nem lepődtünk meg, január óta kételkedtünk abban, hogy júniusban megrendezhető lesz-e a Hellfest. Ezért is fogalmaztuk meg akkor a Roselyne Bachelothoz címzett levelünket, a csütörtöki találkozót követően meghozott döntés után pedig nem tehetünk mást…


…Egy maximum 5 ezer fős, ültetett, távolságtartós koncertsorozat nem fesztivál. Akkor vajon mi is? Kortárs zenei fesztiválok lehetségesek így, mondjuk jazz vagy színházi fesztiválok. Másfajta zenei stílus esetében, legyen az elektro, rap vagy metal, ez nem elképzelhető, ilyen francia fesztiválok nem lesznek a nyár folyamán. Nem hibáztatom a minisztert, az egészségügyi helyzet olyan amilyen, Roselyne Bachelotnak pedig volt bátorsága döntéseket hozni. De ez a nyár katasztrófa lesz a fiatalok számára
.”

Ben Barnaud már az ősz folyamán aggályát fejezte ki a 2021-es Hellfesttel, és általában a nyári fesztiválokkal kapcsolatban.

Amennyiben ráfordulunk a 2021-es Hellfestre, majd márciusban úgy alakul a helyzet, hogy kénytelenek vagyunk lemondani, akkor a semmiért dolgoztunk, viszont több millió eurós kiadásunk lesz. Beleértve a dekorációs, promóciós költségeket is. Jövőre viszont nem lesz kihez fordulnom.

A Hellfest egy csaknem 100 százalékosan saját finanszírozású fesztivál. A 25 millió eurós költségvetésünkből mindössze 15 ezer euró a közpénz, az állami támogatás. És sem a biztosítónk, sem az állam nem nyújt semmit egy újabb lemondás esetén. Leráznak majd azzal, hogy ‘Nem kellett volna munkába állítanod az alkalmazottakat, a munkatársakat’.

Folyamatosan egyeztetünk a művészekkel, a zenekarokkal, a menedzsmentekkel, a szervezőkkel. Nemzetközi szakemberekkel is. Az amerikaiak szkeptikusak és aggódnak. De hinniük kell abban, hogy lesz Hellfest, hogy lesznek fesztiválok. Nincs is más választásuk, mert a nyári fesztiválturnék óriási bevételt hoznak nekik.

A francia kormány bejelentett ugyan egy 220 milliós segélyt az előadók, művészek számára, amelynek nyilván mindenki örül, a bürokrácia bonyolultsága miatt azonban még senki nem kapott tényleges segítséget. De ez az idei év, nekünk pedig már 2021-re kell gondolnunk.

Különösen aggasztónak látom a hangzással, világítással, díszletekkel, színpadépítéssel, különleges effektekkel foglalkozó kisvállalkozások helyzetét. Ha ez a közeg becsődöl, az katasztrófát jelent. Az ő munkájuk is nélkülözhetetlen.


A Hellfest január közepén egy nyílt levelet tett közzé, amit a kulturális miniszternek címzett. Részlet:

Figyelmesen követtük az elmúlt napokban tett sajtónyilatkozatait, és Önt idézzük: ‘nyáron megyünk majd a fesztiválokra’, ‘van időnk’, ‘keresztbe tett ujjakkal drukkolunk’. Miniszter asszony, elnézést a kissé szokatlan hangnem miatt, de mi nem ‘keresztbe tett ujjakkal drukkolunk’, hanem összeszorított seggel izgulunk. NEM, nincs időnk várni, sürgősen kell lépni!

A miénkhez hasonló rendezvények több éven át tartó felkészülést igényelnek számos érdekelttől. Könnyen beláthatja, hogy ha egy 7 ezer lakosú városban három napon át el akarunk szállásolni több mint 60 ezer embert, az nem lehetséges, ha csak a rendezvény előtt egy-két hónappal tudjuk megkezdeni az előkészületeket. Ez nem egy amatőr esemény.

A Hellfest Open Air idei időpontja 2021. június 18-20. lett volna, azt pedig tavaly nyáron jelentették be, hogy a 2020-as – lemondott – fesztiválra meghirdetett zenekarok 90 %-át sikerült átszervezni 2021-re. De hiába…

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw