Skip to content

Hasznos információk a kompresszoros matracokról

A felfekvés elleni kompresszoros matracokat hosszan tartó ágyban fekvés esetén ajánlott használni abból a célból, hogy megelőzzük a dekubitus kialakulását, illetve meggátoljuk a további súlyosbodásukat. 

A dekubituszok olyan helyeken jelentkezhetnek a testen, amelyek hosszabb időn keresztül nyomásnak vannak kitéve. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egyenletes nyomáselosztást biztosítsunk, erre kínálnak megoldást az antidekubitusz, azaz felfekvés elleni, kompresszoros matracok.

A működési elvük

Ezen matractípusok váltakozó nyomás révén fejtik ki hatásukat, ami azt jelenti, hogy a matrac különböző részei eltérő keménységűek aszerint, hogy ezek a területek leengednek vagy felfújódnak. A Rehaker.hu ágymatracainak kínálatából beszerezhetünk kompresszoros matracokat.

Választhatunk megelőzés céljából vékonyabb, buborékos felületű matracot, azonban már meglévő felfekvések (közepes és súlyos) esetén a vastagabb, légcellás változatok javasoltak. A cellák keménysége eltérő az egyes szakaszokon, ammi miatt különböző mértékű a területekre nehezedő nyomás. 

A felfekvések súlyossága szerint más-más besorolású matracok ajánlottak. Például megelőzés gyanánt ideális választás a Protector I kompresszoros termék, amely beszerezhető a fent említett webáruházból. Ugyanakkor ez a típus megfelelő lehet az első stádiumos dekubituszok esetén is. Speciális kialakításának köszönhetően a légellátás nem egyszerre következik be, először a buborékok fele, később pedig a megmaradt rész fújódik fel, vagyis 4 percen keresztül helyeződnek nyomás alá a test adott pontjai, ezt követően ezek a szakaszok tehermentesítődnek. Ennek következtében a vérkeringés serkentődik. Ez azt jelenti, hogy a két levegőkör biztosítja felváltva, hogy mérséklődjön a nyomás az egyes szakaszokon. 

Kompresszoros matracok közepes és súlyos felfekvésekhez

Súlyosabb esetekben a Protector II felfekvés elleni matrac javasolt, amely légcellák segítségével működik. A megelőzést célzó légbuborékos elvhez hasonlóan ezek a cellák felváltva változtatják keménységüket: az egyik csoport meghatározott nyomásérték alapján keményedik (felfújódik), míg a másik csoport 4 perc múlva teszi ugyanezt. Ez a váltakozó nyomás és tehermentesítés elősegíti a vérkeringés javulását a test különböző részein. Ez a matrac legfeljebb 140 kg-os testsúly esetén használható. 

A Protector III modell viszont akár 150 kg-os testsúlyig is alkalmazható, és az előző típushoz képest az a különbség, hogy a test egyes pontjaira 5-6 percen keresztül fejt ki nyomást. Ez a változat középkategóriás és súlyos IV. stádiumú felfekvések kezelésére is alkalmas. 

Mire ügyeljünk a használat során?

A matrac tisztításához semleges tisztítószert alkalmazzunk, olyat, amely nem károsítja az anyagot, a kompresszorhoz azonban kizárólag enyhén nedves rongyot használjunk.

A matrac egyszerűen a kompresszorhoz csatlakoztatható, s amint bekapcsoltuk, a szabályozót maximumra állítva megkezdődik a matrac felfújása. A nyomásszabályozó módot kínál arra, hogy személyre szabottan beállítsuk a beteg súlyának megfelelően.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw