Skip to content

Hangerőmű – Ibanez-újdonságok

Az Ibanez minden évben már az esztendő elején ellátja a hangszerkedvelőket és a márka szerelmeseit az aktuális újdonságaival. A Hangerőmű évadnyitó cikkében kísérletet teszek arra, hogy ugyan a teljesség igénye nélkül, de a rock és metal stílusban mozgó gitárosok számára érdekességgel bíró modelleket röviden bemutassam.

A japán hangszeróriás az utóbbi években kialakított gyakorlatának megfelelően idén is az év első napján jelentette be új modelljeit, és szép lassan be is mutatkoznak ezek hangszerek a nagyközönség számára is legszerencsésebb hangszertesztelők videóiban. Ugyan az idei új modellek mennyisége egyelőre elmarad a talán rekordnak számító 2021-es és 2022-es évtől, de nagy esély van rá, hogy az év további részében újabb modellek érkeznek még.

A főleg rock/metal stílusban mozgó gitárosok számára ez az év egy komoly újdonságcsomagot hozott, nevezetesen egy egész új családot mutatott be az Ibanez az Axe Design Lab család formájában.

Ez a család az Axion Label utódjának is tekinthető, viszont az elődjéhez képest fontos újdonság, hogy a J.Customtől a Premiumig minden árkategóriát felölel.  Ez a nem titkoltan kísérletezőnek készült  család 5 modellel indul az útjára, melyeket érdemes egyenként is szemügyre vennünk.    

RG8870

Az RG8870 egy japán gyártású, lényegében a márka csúcsának számító J.custom szériás hangszer DiMarzio hangszedőkkel (közte a 36. évfordulós PAF modellel a hídnál), Lo-Pro Edge tremolo rendszerrel és az ébenfa fogólapot díszítő “Életfa” fantázianevű berakásokkal készül. 

RGA622XH

A szintén japán gyártású, Prestige szériás RGA622XH szerény véleményem szerint az idei felhozatal legkülönlegesebb darabja, amiből rögtön kétféle – fekete és fehér – festésű modellt is a piacra dobtak. Egy nagyon ergonomikus kivitelű, szemet gyönyörködtető hangszerrel van dolgunk, mely teljesen egyedülálló módon 27 bunddal rendelkezik, ezzel új dimenziókat nyitva a szólisztikus játék frontján. Elektronikai felszereltség szempontjából gyárilag DiMarzio hangszedőkkel érkeznek ezek a gitárok, ám egyedi utat járva a hídnál található Tone Zone mellett egy ferdén elhelyezett, szimpla pickupba oltott Air Norton S került a nyakhoz.

A modern gitárok csapatát az idei nyolchúros modell,  az RGDMS8 erősíti, mely ezúttal multiskálás nyakkal, 25,5″ és 27,2″ közötti menzúrával és ezüst festéssel érkezik, mindezek mellett a legutóbbi nyolchúrosokhoz hasonlóan Fishman Fluence Modern aktív pickupokkal szerelik.

Szintén a multiskálás hangszerek kollekcióját gazdagítja az SML721, melynek “rózsaarany kaméleon” fantázianevű színe sem mindennapi. Ennek a modellnek a formavilága (lekerekített szarvak, testbe süllyesztett jack aljzat) számomra a klasszikus S-szériát idézi, melyet nagyszerű viszontlátni 2023-ban is. A 25″-tól 25,5″-ig terjedő legyezőbundos kivitelű fogólap pedig igazán 21. századivá is teszi ezt a hangszert, hangszedő fronton pedig a fejnélküli Quest szériában tavaly debütált, saját gyártású Q58 pickupok teszik teljessé ezt a hangszert.

RG9PB

Különlegesnek számít még az Ibanez első kilenchúros gitárja az RG9PB képében. Ezzel a gitárral egészen C#-ig hangolhatunk a 90-es húrkészlet és a 28″-os menzúra segítségével, a feszes és érthető megszólalásról pedig a Fishman Fluence Modern pickupok gondoskodnak.

AZ RG széria bővítése idén sem maradhatott el, így olyan modellek érkezet mint  a J.Custom családba tartozó RG8570 két színkivetelben, a szintén J.Custom szintű a héthúros RG8527 a DiMarzio PAF 7 hangszedőkkel. Ide csatlakozott még a Prestige szériás RG5320C két színben, a letisztult héthúros RG7320EX Quantum pickupokkal, valamint az örök klasszikus RG550 neonsárga változata balkezes kivitelben.

A modern RGD széria idén csak egy új modellel bővült, az RGD3121-PRF-fel, mely egy Prestige szintű, Fishman hangszedőkkel szerelt, fixhúrlábas, letisztult hangszer ‘polar lights flat’  színben. 

Az Ibanez 21. századi legnagyobb sikerének számító AZ széria idén olyan új Prestige modellekell bővült az AZ2407F képében, melyik minden tekintetben méltán vehetik fel a versenyt az olyan felsőkategóriás superstrat gitárokkal, melyek a gitárgyártás elitjét jelentik. A már jól ismert stílusjegyek és hibátlan kivitel mellett ezek az új modellek H-S-H pickup elrendezéssel és DiMarzio Air Norton-True Velvet- The Tone Zone hangszedőkkel érkeznek. 

A klasszikusabb kivitelű, sratot idéző AZ2203 modellek 2 új színnel bővültek. Ezekben a hangszerekben a Seymour Duncan kifejezetten ehhez s gitárhoz készült Fortuna hangszedőszettje található. 

Az AZ széria singlecut változatának is tekinthető AZS széria idén csupán új színekkel is bővült,  és továbbra is csak Prestige szintű modellek A várva várt Premium szintű modell érkezése idén egyelőre elmaradt.

KIKO SP3

Az ide signature modellek közül mindenképp ki kell emelnünk a Megadethben remekelő Kiko Loureiro KIKO SP3 modelljét, mely egy elérhető árú alternatíva a korábbi KIKO100-hoz képest. Floyd Rose rendszerű tremolójával és zöld színével mindenképp kiemelkedik a kategóriájából.

A Polyphia két bárdistája, Tim Henson és Scott LePage új signature modelleket kapott a TOD10 és a KRYS10 képében, ezüst és arany kivitelükkel egyfajta ellenpontot képezve egymának. AZ szériás jegyeket felvonultató hangszerek ezek, és újdonságnak számítanak az egyelőre csak ezekben a gitárokban elérhető, a gitárosok nevével fémjelzett signature Fishman hangszedők

TOD10N

Ha már Polyphia, a 2023-as év egyik nagy slágere lehet még a srácok “Remember that you will die” friss, és most már nemcsak instrumentális domináló, nylonhúros TOD10N modell. Tim Henson fantasztikus egyéniségéről és napjaink gitáros világában betöltött szerepéről tesz tanúbizonyságot az, hogy sikerült meggyőznie Ibanezt, hogy az egykori SC500-N kudarca ellenére dobjanak a piacra ismét egy elektromos gitárba oltott nylon húros hangszert.

A fejnélküli Quest széria idén csak újabb színváltozatokat kapott a Q547-BMM és a Q52PB-ABS képében.

A gitárokon kívül az Ibanez egy igazán váratlan újdonsággal rukkolt még elő a Pentatone előfok képében, amely egy pedálformátumú, grafikus hangszínszabályzóval, pre és post boost funkciókkal, zajzárral, valamint egy dedikált torzító egységgel felruházott darab. Igazán izgalmasnak ígérkezik akár erősítő elé kötve, akár vonalból vagy végfokkal használva. Alig várom, hogy kipróbálhassam egy alapos teszt keretében.

Az Ibanez jó szokásához híven a legelérhetőbb kategóriát is frissítette új modellekkel, így a kezdők, illetve a szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező gitározni vágyók is találnak olyan újdonságokat, mint az AZES40 rózsaszín és az AZES31 kék, illetve utóbbi balkezes változatban. Az RG dizájnon alapuló Gio széria pedig olyan új modellekkel gazdagodott, mint a GRG 120, 121 és 200, valamint a GRX120.

Bízom benne, hogy az év során majd több 2023-as modellt is viszontláthatunk egy-egy hosszabb teszt erejéig Hangerőmű hasábjain.

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw