Skip to content

HAJÓGYÁR – 6. Magyar Klipszemle

Szakmai programokkal, klipvetítéssel és díjátadóval közeledik a Hajógyár x 06. Magyar Klipszemle, ahol közösen nézhetjük meg a legfrissebb hazai videoklipek legjavát, és együtt koccinthatunk a Hajógyár első születésnapjára is.

A Hajógyár x 06. Magyar Klipszemle idén is lehetőséget biztosít arra, hogy a legfrissebb magyar videoklipeket méltó módon, széles vásznon élvezhesse a szakma és a közönség. Ahogy az eddigi években, úgy idén is több kategória szerint kapnak elismerést a legkiemelkedőbb alkotások. Ezúttal 644 darab beérkezett klipből készült el az a 144 darabos shortlist, amire a közönségtől 18 622 szavazat érkezett, és amiket ezt követően a szakmai zsűri pontozott. A szemlézett alkotások mellett 4 videó premiere lesz az eseményen.

„Azt érzem, hogy sokkal jobb a mai, fiatal zenészeknek, mint nekünk volt, mert összeállt egy olyan kör – Hajógyár, Klipszemle, NKA támogatás, A Dal című műsor, Sztárban Sztár, X-Faktor – amihez ma egy fiatal zenész fordulhat, ha el akar indulni – mondja Hajós András, a Dalfutár című műsor alkotó-műsorvezetője. – Nem a semmiben, a reménytelenül ‘internetre pakolásban’ vagy a végeláthatatlan klubozásban kell csak hinniük, hanem van egy kulturális, intézményi háló, ami segíti őket. A klipnek iszonyú nagy szerepe van. Én biztos, hogy szédülni fogok ennyi kategória előre-hátra nézése közben, de ez egy jó buli. Nagyon szurkolok, hogy mindenkit megismerjek, mert a Klipszemlére úgy szoktak beöltözni a srácok, hogy teljesen máshogy néznek ki, mint a klipben – mióta közelről megnézhettem Dzsúdlót a nagymamája fülbevalójával az orrában, úgy érzem, nem tud meglepetés érni. Vidáman készülünk Tillával arra, hogy ez egy jó buli lesz, és sok klassz klipet látunk, ami fontos dolog.”

Nagyon örülök, hogy benne lehetek a zsűriben, mert kezdetek óta rajongója vagyok a Klipszemlének – árulta el Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője. – Olyan, mintha az egyik legjobb fesztivál line up-ot raknánk össze, és utána megbuliztatnánk az egész népet. Összeszámoltam, hogy az elmúlt nyolc évben 45 darab klipet forgattam, tapasztalt vagyok azzal kapcsolatban, hogy miként zajlik egy klipforgatási folyamat. Nagyon örülök, hogy végre díjazva van az, hogy hány háttér embernek milyen mennyiségű munkája van abban, hogy egy klip összejöjjön ma Magyarországon. Nagyon nagy a média zaj, de úgy érzem, jó döntések születtek a zsűri részéről. Nagyon jó, hogy ilyen sokszínűek vagyunk, mindenkinek más a véleménye az adott képi világról.”

„Szokásunkhoz híven a legkülönfélébb filmes szakemberek és zenei élethez köthető arcok közül választottuk ki a zsűri tagjait – mondja Miki357, a Klipszemle alapítója. – Velünk lesz a színész-rendező Anger Zsolt, Lábas Viki énekesnő, M. Deák Kristóf operatőr, Stámusz Dániel rendező-operatőr, Szentgyörgyi Bálint rendező-forgatókönyvíró, Szombat Éva fotográfus, Turai Barna digitális tartalomkészítő és Varga Ferenc újságíró. Az esemény műsorvezetői Till Attila és Hajós András lesznek. Szerintem hazánkban ez az egyetlen olyan esemény, amin a zenészek, a zenei élet háttéremberei és a filmesek együttesen vesznek részt, hiszen a klip az a műfaj, amin a legkülönbözőbb alkotói együttállások valósulhatnak meg. A zenei videó az egyik legtermékenyebb ágazata a vizuális kommunikációnak. A Klipszemle azzal a céllal jött létre nyolc évvel ezelőtt, hogy a nagy videómegosztó portálok – és akkor még a zenei tévécsatornák – lehetőségein túlmutatva láttathassuk a hazai klipeket, ezáltal fókuszba helyezve a kiemelkedő alkotásokat. Emellett szerettük volna felhívni a kiadók és az előadók figyelmét a klipre, mint a zenei stratégia fontos pontjára. Úgy gondolom, hogy a Hajógyár előremutató kultúrmissziót és vizuális színvonalat képvisel, emiatt nem volt kérdés a közös együttműködés.”

Szemle, díjátadó és szülinap – itt minden a klipek és a zene körül forog.

Egy éve született a Hajógyár, és hol máshol ünnepelhetné ezt a jeles alkalmat a popkultúra kikötője, mint a hazai videoklip gyártás legfontosabb eseményén? A szülinap fényében színes programokkal szövi át a Klipszemlét a Hajógyár. Olyan, a zenei műfajok széles spektrumán mozgó előadók lépnek fel a rendezvényen, akik a hajogyar.hu különböző műsoraiban is megjelennek. Fellép Kemény Zsófi és Agócs Marci, OIEE, a Slow Village, AKC Misi és a Ricsárdgír. A koncertekkel párhuzamosan szakmai beszélgetések lesznek, amiknek a szerkezeti felépítésében a Hajógyár aktívan részt vett. A videoklip-vetítés és az azt követő díjátadó után pedig a Hajógyár 1. születésnapi partyjával folytatjuk majd, ahol Hundred Sins és kollektívája, valamint a WAVY indítja be a bulit. A multimédiás platform október 13. előtt is érdekfeszítő tartalmakkal várja a popkultúra fogyasztóit. Szeptember 21-től kezdve négy héten át olyan szakmai – de a közönség számára is érdekes – podcast beszélgetéseket tesz közzé a Hajógyár YouTube csatornáján, amikben a korábbi szemlék emlékezetes backstage sztorijai mellett kulturális és klipgyártással kapcsolatos kérdésekkel is foglalkozunk.

Az egy éve működő multimédiás platform tevékenységéről és jelentőségéről a főszerkesztő, Dénes Adél beszél. „A Hajógyár felületein megosztott tartalmak négymillió megtekintést generáltak a megalakulásukat követő első évben. Mindeközben közel száz zenekar koncertezett az ország hat legmeghatározóbb zenei fesztiválján felállított Hajógyár Petőfi Színpadon, emellett nem kevesebb, mint négyezer látogatót vonzottak az A38-ra a Hajógyár minden kedden megrendezésre kerülő, művészeti és kulturális témájú rendezvényei. A weboldalunkon többszáz zeneipari szereplőt mutattunk meg közelről a műsorainkon keresztül, a filmes megfogalmazások által további kapcsolódási felületet adva a zenéhez az embereknek, ezáltal a hazai zeneipar fontos megjelenési felületévé váltunk. Ezt azért tartom jelentőségteljes dolognak, mert úgy látom, hogy a hazai tehetségeknek nagy szüksége van egy olyan felületre, amely az értékeikre fókuszálva, versenyképes módon prezentálja őket az online térben, és fokozott hatékonysággal juttatja el őket a közönségükhöz. Hozzánk hasonlóan a Klipszemle csapata is azon dolgozik, hogy a szakmát és a közönséget bevonva méltó elismeréshez juttassa a hazai videokliptermésen dolgozó alkotókat. Mivel a Klipszemle és a Hajógyár fontos eseménye azonos időszakra esik, az együttműködést választottuk a külön történő, párhuzamos rendezvényszervezés helyett, és a Hajógyár első szülinapját együtt ünnepeljük a 6. Magyar Klipszemlével. A szemlével és díjátadóval egybekötött szülinap során egymás közönségéhez is szólunk, a közös szervezés és jelenlét pedig – egy filmes és könnyűzenei szempontból egyaránt – gazdagabb és színesebb eseményt teremt a résztvevők és látogatók számára. Én nagyon várom!”

A Hajógyár x 06. Magyar Klipszemle idei díjkategóriái:
LEGJOBB KLIP
LEGJOBB RENDEZÉS
LEGJOBB OPERATŐRI MUNKA
LEGJOBB KONCEPCIÓ
LEGJOBB VÁGÁS
LEGJOBB LÁTVÁNY
LEGJOBB PERFORMANSZ
LEGJOBB ALAKÍTÁS
LEGJOBB SZTORI
LEGJOBB ÖTLET
LEGJOBB STYLING/JELMEZ
LEGJOBB ANIMÁCIÓ
LEGJOBB IMAGE KLIP
LEGJOBB SZTILÓ
LEGJOBB MOOD VIDEO
LEGNAGYOBB DILI

A szakmai programok a következők:
16:00-16:45 Pénz Pénz Pénz I.: ● Előzmények – Honnan a pénz? ● Honnan lehet megszerezni az anyagi forrást egy videóklipre? ● Mi az ideális költségvetés? ● Milyen a jó termékelhelyezés?
17:00-17:45 Pénz Pénz Pénz II.: ● Utóélet – Honnan VISSZA a pénz? ● Hogyan jut el a zene / zenei videó a közönséghez? ● Mik a platformok, platformonként a jó tartalmak? ● Melyek a további vonzatai a jól pörgő tartalmaknak? ● Hogyan érdemes hirdetni?
18:00-18:45 Videóklip mint ugródeszka: ● A FELTÖREKVŐK – Itt egy új generáció
19:00-19:45 Videóklip mint ugródeszka: ● A PRÓ-k Továbblépés a film és a reklám világába
Zenei programok:
15.45-16:15 Kemény Zsófi + Agócs Marci
16:30-17:00 OIEE
17:30-18:00 Slow Village
18:30-19:00 AKC Misi
19:30-20:00 Ricsárdgír
Hajógyár 1. Születésnapi Afterparty:
22:30-23:30 Hundred Sins
00:00-01:30 WAVY

Absolut After
DJ Izil
Miki357
Kemény Bánás Mode
Getzigrá-night (DJL + Fluor)

A rendezvény weboldala: Hajógyár x 06. Magyar Klipszemle! (https://www.hajogyar.hu)

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw