A prosecco története kapcsán az egyik fontos érdekesség, hogy augusztus 13-án ünnepeljük a világnapját. Ennek apropóján az esemény méltó megünneplésének remek módja, ha elkortyolunk legalább egy pohárral.
A másik méltó megemlékezés pedig a cikk elolvasása. A bejegyzésben ugyanis összefoglaltunk néhány tudnivalót, amelyek egyrészt kedvcsinálóként, másrészt az érdekesség szempontjából is jól jöhetnek. Emeljük tehát a poharunkat, és vágjunk bele a részletekbe!
Nagyvonalakban a prosecco lényegéről és jellegéről
Jellegét tekintve friss és bársonyos bor az, amiről beszélünk. Nem árthat tudni, hogy egészen a 19. századig nem volt összeköthető a buborékos jelleggel. Antonio Carpené ötlete és a legendás második erjesztés kellett ahhoz, hogy a buborékokkal való tartós kapcsolat megszülessen.
Fontos tudni, hogy például az iDrinks bor és pezsgő kínálatában megtalálható proseccováltozatok mindegyikét Prosecco régióban kell termeszteni és készíteni ahhoz, hogy a név felhasználható legyen.
Különlegesség, hogy a borral ellentétben ez az ital nem erjed tovább a palackban. Emiatt a kor előrehaladtával nem lesz sem finomabb, sem értékesebb. Az íze akkor optimális, amikor a benne lévő savasság és gyümölcsösség még friss. Az évjárattól számított egy éven belül célszerű kortyolni.
Néhány érdekes tudnivaló a prosecco kapcsán
Lényeges, hogy a fogyasztása akár diéta mellett is kiváló ötletnek bizonyulhat, mert kevesebb kalóriát tartalmaz a bornál. Viszonyításképpen azt érdemes tudni, hogy amíg egy pohár vörösborban átlagosan 125 kalória található, a prosecco esetében ez 90 kalória.
Egészségügyi szemszögből az sem hátrány, hogy az ital segíthet egyensúlyban tartani a keringést. Ráadásul az elme élességének megőrzését is képes támogatni, miközben a pezsgőhöz képest kevésbé lesz másnapos az ember, ha kicsivel többet fogyaszt a kelleténél.
Ellenben a nyitás ideje alatt nem árt óvatosnak lenni. Tudniillik a parafadugó a becslések szerint akár 25 MpH-s sebességet is elérhet, mialatt kirobban a palackból. Úgyhogy a biztos kéz és az elővigyázatosság nem fog ártani.
Milyen ételekhez a legjobb fogyasztani magát az italt?
Bizonyos értelemben a legsokoldalúbb italról beszélünk, amit az édességi szintje, valamint a savasság alapján tudunk akár édes, savas, vagy pedig zsíros ízekkel párosítani a kifogástalan gasztronómiai élmény jegyében.
Jól harmonizál például olyan könnyű és közepes intenzitású ételekkel, mint a csirkehús, a garnéla, a pizza vagy a könnyebb desszertek. De szintén hatásosan illeszkedhet halakhoz, netán sós vagy markánsabb ételekhez.
Kortyolhatjuk tőkehal, tengeri sügér, fish & chips fogyasztása mellett, de az ínyencek akár sushi fogyasztásához is bátran kipróbálhatják. Mondhatni szabad a pálya, a csalódás pedig majdhogynem kizárható.