Skip to content

Érdekességek a prosecco története kapcsán

A prosecco története kapcsán az egyik fontos érdekesség, hogy augusztus 13-án ünnepeljük a világnapját. Ennek apropóján az esemény méltó megünneplésének remek módja, ha elkortyolunk legalább egy pohárral.

A másik méltó megemlékezés pedig a cikk elolvasása. A bejegyzésben ugyanis összefoglaltunk néhány tudnivalót, amelyek egyrészt kedvcsinálóként, másrészt az érdekesség szempontjából is jól jöhetnek. Emeljük tehát a poharunkat, és vágjunk bele a részletekbe!

Nagyvonalakban a prosecco lényegéről és jellegéről

Jellegét tekintve friss és bársonyos bor az, amiről beszélünk. Nem árthat tudni, hogy egészen a 19. századig nem volt összeköthető a buborékos jelleggel. Antonio Carpené ötlete és a legendás második erjesztés kellett ahhoz, hogy a buborékokkal való tartós kapcsolat megszülessen.

Fontos tudni, hogy például az iDrinks bor és pezsgő kínálatában megtalálható proseccováltozatok mindegyikét Prosecco régióban kell termeszteni és készíteni ahhoz, hogy a név felhasználható legyen.

Különlegesség, hogy a borral ellentétben ez az ital nem erjed tovább a palackban. Emiatt a kor előrehaladtával nem lesz sem finomabb, sem értékesebb. Az íze akkor optimális, amikor a benne lévő savasság és gyümölcsösség még friss. Az évjárattól számított egy éven belül célszerű kortyolni.

Néhány érdekes tudnivaló a prosecco kapcsán

Lényeges, hogy a fogyasztása akár diéta mellett is kiváló ötletnek bizonyulhat, mert kevesebb kalóriát tartalmaz a bornál. Viszonyításképpen azt érdemes tudni, hogy amíg egy pohár vörösborban átlagosan 125 kalória található, a prosecco esetében ez 90 kalória.

Egészségügyi szemszögből az sem hátrány, hogy az ital segíthet egyensúlyban tartani a keringést. Ráadásul az elme élességének megőrzését is képes támogatni, miközben a pezsgőhöz képest kevésbé lesz másnapos az ember, ha kicsivel többet fogyaszt a kelleténél.

Ellenben a nyitás ideje alatt nem árt óvatosnak lenni. Tudniillik a parafadugó a becslések szerint akár 25 MpH-s sebességet is elérhet, mialatt kirobban a palackból. Úgyhogy a biztos kéz és az elővigyázatosság nem fog ártani.

Milyen ételekhez a legjobb fogyasztani magát az italt?

Bizonyos értelemben a legsokoldalúbb italról beszélünk, amit az édességi szintje, valamint a savasság alapján tudunk akár édes, savas, vagy pedig zsíros ízekkel párosítani a kifogástalan gasztronómiai élmény jegyében.

Jól harmonizál például olyan könnyű és közepes intenzitású ételekkel, mint a csirkehús, a garnéla, a pizza vagy a könnyebb desszertek. De szintén hatásosan illeszkedhet halakhoz, netán sós vagy markánsabb ételekhez.

Kortyolhatjuk tőkehal, tengeri sügér, fish & chips fogyasztása mellett, de az ínyencek akár sushi fogyasztásához is bátran kipróbálhatják. Mondhatni szabad a pálya, a csalódás pedig majdhogynem kizárható.

KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw