Skip to content

Élő Fém: WAYFARER, DREADNOUGHT – Bp., A38 Hajó

A rekkenő hőségben jó ötletnek bizonyult a koncertet a tetőteraszon megtartani, sokat jelentett, hogy járt a levegő és nem a hajó katlanjában kellett főni. A tavaly egy újabb kitűnő albumot kiadott Wayfarer előtt egy másik amerikai zenekar, a Dreadnought kapott lehetőséget játékra. A Profound Lore-nál lévő csapatnak hallottam az utóbbi lemezeit, s ugyan a képességeiket nem vonom kétségbe, nem hagytak bennem mély nyomot. Ugyanakkor élőben sokkal jobban meggyőztek, amiben nagy szerepe volt a belőlük áradó dinamizmusnak, vérbő, intenzív előadásmódnak. Mondom ezt annak ellenére, hogy a zene nem gyors, sokkal inkább progresszív ízű, „agyas”, ahol a sokszor szürreálisba hajló elemeknek, hangulatoknak van szerepe, mintsem a konkrét zenei fogódzóknak. 

A csapat, tökéletesen megtestesítve a 21. századi utó-metal valóságát, ezer forrásból merít, amely lemezen kissé soknak tűnik, s ugyan e koncert után sem sikerült memorizálni egyetlen témájukat sem, a doom/prog/experimentális/post-metal kellő erővel tálalva, hol éles, blackes sikolyokkal, hol dallamos énekkel, sőt, olykor még fúvosokkal is színesítve, tartalmas alapozást nyújtott.

A black metal ezer és ezer 21. századi ága között az egyik legizgalmasabb az, amelyben a country világát, a „western” miliőt felidéző zenék hangzását vegyítik a black metal karcosságával, kompromisszummentességével, ami e zabolátlanság mellett azt bizonyítja, hogy a black metal ugyanakkor egy pozitíve nyitott zenei kiindulópont, odafordulás más zenei formák felé. A műfajokat nagyon kocka módon felfogók persze nem tudnak mit kezdeni ezekkel a jelenségekkel, azonban a Wayfarer léte önmagában bizonyítja, hogy mennyire életképes egy effajta szimbiózis. Ráadásul a Colorado-állambeli Denverben székelő kvartett zenéjében több irányzat is teljes összhangban alkotja meg a nagy egészet.

A Wayfarer jó értelemben él az image adta lehetőségekkel. A zenekar úgy képviseli az amerikai valóságot, hogy annak árnyoldalaival is tisztában vannak, miként azokat a lemezeken is leplezetlenül mutatják be. Ugyanakkor ízlésesen jelenítik meg az „amerikaiságot”, amikor a színpadon ugyanolyan fekete (farmer vagy bársony) ingekben, vasalt csizmákban játszanak, kinyilvánítva, hogy az Újvilágból jönnek, annak vérzivataros, tengernyi erőszakkal terhelt világából, aminek ellenben a pozitív aspektusaira igyekeznek fókuszálni: a zenélésre, az ezer forrásból származó dalokra, s az e szerzeményeken keresztül megélt tágasság/határtalanság-érzetre, ami sok jó amerikai zenéből kiérezhető. A Wayfarer lemezeit ez a pozitív aura veszi körül. Shane McCarthy énekes/gitáros és Joe Strong-Truscelli gitáros sokszor nem is riffelt, hanem a black metal cirkalmait darkos, a „denveri hangzás” gótikus countryjának dallamaival szőtte át, miáltal egy egyszerre baljós-végítéletszerű, egyszerre magával ragadó és nagy teret átfogó hangzás született, ahogyan ezt a kitűnő albumokon megtapasztalhattuk.

Még nem láttam élőben a csapatot, s örömmel tapasztaltam, hogy a lemezek hangulata a koncerten hasonló vitalitással érvényesült, s ebben az említett gitárosok mellett a csapat másik felének – Isaac Faulk dobos, Jamie Hansen bőgős/énekes – ugyanakkora szerepe volt. McCarthy és Hansen megosztották egymás között a zömmel extrém énektémákat, de az utóbbi album, az American Gothic vonalát követve, McCarthy néhány énekdallamot is bemutatott. Az olyan tételek, mint a The Thousand Tombs Of Western Promise (sokatmondó cím), a To Enter My House Justified, a False Constellation, vagy A Romance With Violence-ről a The Crimson Rider és a The Iron Horse (Gallows Frontier I-II) élő mementói egy valaha volt világnak, amely tengernyi igazságtalanságból született, és ami máig hordozza magában az átkait, azonban a Wayfarerben az a pozitív, hogy mindezzel szembenézve valami konstruktívat próbálnak kihozni a sorsukból, inkarnációjukból, nemzeti hovatartozásukból. És most már a koncertélmény birtokában mondhatom: nagy sikerrel tették/teszik.

Az említett két legutóbbi album dalai mellett a legvégén – rövid levonulást követően – még elhangzott az Animal Crown a World’s Blood albumról (MacCarthy váratlan húrszakadásával megtoldva).

A denveri zenekar az egyik leginkább kreatív, és jó értelemben példamutató formáció a mezőnyben. A Wayfarer nem egy a milliószámra tenyésző zajos black-alakulat közül, nem a Darkthrone, vagy bármely más alapcsapat követője, sőt, ezektől rettentően nagy távolságra helyezkedik el. Ez a kvartett egy eleven alkotó erő, melynek forrását önnön tapasztalataikból, megéléseikből, országuk történelméből, kulturális örökségükből merítik, és ezt átitatván a kedvelt irányzatokkal – black metal, dark rock, country, folk – egy olyan művészi/zenei társulat születik, amely a múlt véres örvénye mellett valódi értékekből táplálkozik: amilyen mértékben a múltban gyökeredzik a zene, olyannyira teljesen a jelennek szól, a „most” megélésén keresztül él és hat, és, akár egy vad és féktelenségében is megbabonázó folyam, árad és új vidékek meghódítására tör.

M. P.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw