Skip to content

Élő Fém: RIVERSIDE, AT NIGHT I FLY – Bp., Barba Negra

A lengyel Riverside korábban ritka vendég volt nálunk, ezúttal viszont csupán alig több mint egy év telt el az (elhalasztott) legutóbbi itthoni fellépésük óta. Az előző, szintén a Barbában tartott, fellépést kihagyni kényszerültem, most azonban semmi sem tántoríthatott el attól, hogy megnézzem a közép-európai prog királyait.

Az estét a Bátky „BZ” Zoltán énekes (lásd még: Stonehenge, After Crying, Wendigo, Queen Tribute stb.) vezette At Night I Fly nyitotta, az eredetileg tervezetthez képest néhány perccel korábban. Így a nyitó dal utolsó perceitől tudtam élvezni hazánk valószínűleg legszebb férfi hangja és nem kevésbé tehetséges – elsősorban a Dreyelandsből ismerős – zenésztársai kb. háromnegyedórás játékát.

A műsor gerincét a javában készülő második nagylemez elődje, a Mirror Maze album adta, amelynek harapósabb oldalát mutató The Pit dala ütötte számomra a legnagyobbat, de hasonlóan kellemes élményt nyújtott a Uriel és a kiemelkedően érzelmes és rétegzett Wanted To Be finálé. Terítékre került az idén, élőben rögzített Distress szintén tíz perc feletti, csodás atmoszférájú kompozíciója is. Zoli impozáns alázattal és eleganciával, végig tartotta a kapcsolatot az egyre élénkebb figyelmet tanúsító közönséggel.

A nagyszerű felvezetés után, precíz kezdéssel lépett a deszkákra a Riverside. Progjamjuk két óra hosszúra nyúlt, ami rendben volna egy ilyen, több mint két évtizede működő, termékeny progger csapatnál, ám némiképp ront a képen, hogy bár Mariusz Duda énekes/bőgős frontember egy kétségkívül megnyerő, tiszta szívű egyéniség, mégis talán kicsit sokat beszélt: legalább 3-4 perces monológokkal toldotta meg az egyébiránt korrekt összetételű setlist darabjait.

Kissé meglepő módon a 2015-ös lemez #Addicted című, kifejezetten direkt tételével kezdtek, majd az egyik örök koncertkedvenc O2 Panic Room következett, és csak ezután hangzott el az első dal az idén januárban megjelent új lemezről, nevezetesen a Landmine Blast. Az óriási kedvenc Big Tech Brother volt a folytatás, amelynek zúzós záró részére libabőrösen headbangeltem, nyilván nem egyedül. Olykor az a gyanúm támadt, hogy némi tanácstalanság ébredt a bandától nem megszokott módon nyakatekert, a páratlan ütemekkel sem fukarkodó friss szerzemények hallatán. Én viszont jó érzéssel nyugtáztam, hogy élőben is tökéleten tudnak megszólalni a Post-Truthban és a Self-Aware-ben is felbukkanó, nehéz témák.

Tovább erősítette a rokonszenvemet a banda élő teljesítménye iránt, hogy bátran szúrtak be izgalmas átkötéseket, elborult impró-foszlányokat az amúgy sem habkönnyű tételekbe. A kreativitásból a műsor végére is maradt, a „silent scream” útján Mariusz rendhagyó módon vonta be a közönséget: „suttogva kiabálva” biztattuk a zseniális négyest a várhatóan hosszú ideig kihagyhatatlan Friend Or Foe? és a klasszikusnak számító Conceiving You – természetesen igencsak elnyújtott verziójú – párosa alkotta ráadásban.

(Gáti Viktor)

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw