Skip to content

Élő Fém: MOTÖRHEAD/THUNDERHEAD – Innsbruck, Ausztria (1989)

Egy héttel a buli előtt teljesen gyanútlanul lődörgök Innsbruck belvárosában, mikor is egy plakát tudatosítja bennem; ha még el akarom csípni a Motörhead-turnét, utolsó lehetőségem a következő hét csütörtöke, mégpedig ugyanebben a városban. Így hát néhány nap pihenő után ismét irány Innsbruck, ezúttal hármasban. Hosszú az út, de megéri…

Az út olyannyira hosszú, hogy csupán percekkel a kezdés előtt érkezünk. Szerencsére még arra is van reményünk, hogy Lemmyvel pár szót váltsunk a koncert után, ha ő is úgy akarja…

A várakozás perceit a színpad mögötti váróteremszerű helyiségben töltjük, ahonnan az öltözők, irodák is nyílnak. A mozgás azonban nem túl nagy, helyi zenészek ténferegnek mindössze, meg a biztonsági emberek.

Egyszer csak ismerős alakot pillantok meg. „Ott van Lemmy!” Egyedül unatkozik, pohárral a kezében. Azonnal odamegyek hozzá, Lemmy arcáról pedig meglepetésszerűen eltűnik az unalom, rendkívül melegen üdvözöl. „Lemmy, beszélgethetnénk most egy pár percet?” „Hogyne, hová üljünk?”

Mr. Kilmister húsz éve járja a r’n’r útjait, az ember azt hinné, már halálosan untatják az interjúk. Ellenkezőleg! A lehető legszimpatikusabb alany. Alig kell kérdezni, ömlik belőle a szó. Viccel, nevetgél, a vállunkat veregeti, pillanatok alatt barátivá varázsolja a hangulatot.

Lemmy, nagyon hiányoltalak a Metal Hammer fesztiválon…

„Köszi, de hidd el, nekem rosszabb volt. Te csak hiányoltál, én viszont kórházban feküdtem!”

A történet azóta már közismert. Lemmyt egy jugoszláviai koncerten a nézőtérról megdobták egy éles tárggyal, és súlyos kézsérülést szenvedett.

„Nem fogom ezt tovább túrni! Húsz éve állok a színpadon, nincs joga senkinek ahhoz, hogy leköpködjön vagy megdobáljon! Legközelebb egyszerűen lemegyek a színpadról.”

A baleset óta rendszeresen felemeled a szavad a koncerteken elharapózott erőszak ellen (Id. MHH No. 4). Gondoltál arra, hogy más zenészek bevonásával nagyobb kampányt indíts?

„Nem, elmondtam az álláspontom, és várom, hogy mások is maguktól kiállnak majd a saját érdekükben. Biztos, hogy a dolog nem csak engem zavar…”

Térjünk át kellemesebb témákra. A legtöbb turné nem érinti Innsbruckot. Hogyhogy ti mégis eljöttetek ebbe a kisvárosba?

„A Motörhead mindenhol játszik, ahol kíváncsiak rá. Miért pont itt ne? Debrecenben is játszottunk már! Nagyon is jól emlékszem a magyar bulikra. Budapest egyszerűen fantasztikus volt! Nem hittem a szememnek: korábban még sosem jártunk ott, és egyszer csak 27 ezer ember volt kíváncsi ránk! Ekkora tömeget még Amerikában is nehéz összehozni! Szóval, nagyon szívesen mennénk, a konkrét terveket azonban az ügynökségünk készíti el. Szívesen játszanánk a Szovjetunióban is, de egyelőre ez nem megy. Felmerült viszont egy NDK-beli koncert lehetősége, ugyanis egy ottani kulturális bizottság ‘társadalmilag elfogadhatónak’ ítélte meg szövegeinket! Na, ehhez mit szólsz? (nevet) Meglátjuk, mi lesz, én mindenesetre tényleg örömmel mennék újra Magyarországra!”

Mikor lesz új ‘head-album?

„Ahogy a turné után visszamegyünk Angliába, elkezdjük a munkát. Pár új nóta már készen van, ma is fogsz hallani ilyet, majd figyelj! A lemezen egyébként szeretnénk egy-két újszerű ötlettel előállni. Na, megijedni nem kell, azért még igazi Motörhead lesz!”

Nincs megalkuvás, igaz?

„Mikor volt? A Motörhead marad, ami, a divatok nem érdekelnek.” 

Turné közben is komponáltok? 

„Soha! A turnézás nem arra való. Ilyenkor csak iszunk és a lányokat hajtjuk!”

Jó húsz percnyi beszélgetés után Lemmynek mennie kellett. A terembe visszaérve épp elcsíptük a Thunderhead koncertjének kezdetét. A fiatal csapat Dee Snider Desperadójának helyére ugrott be, mivel Lemmy szerint Dee és csapata még nem érezte magát elég kiforrottnak a bevetésre. A Thunderhead igen meggyőző, lendületes, profi produkcióval lepett meg. Amerikai énekes, német zenészek ezúttal is nyerő kombinációnak bizonyult.

Már igen későre járt, amikor végre felbőgtek a Dr Rock akkordjai. A Motörhead hírnevéhez méltóan ma is nagyon hangos. Sorra jöttek a régi klasszikusok, mint a Stay Clean vagy a Metropolis, keveredve a Rock’n’Roll album dalaival. Mondanom sem kell, a lendület egy percig sem lanyhult.

Egyszer csak alig hiszek a fülemnek… Lemmy a következőket jelenti be: „Most egy új dal következik, és ezzel szeretném köszönteni ma este megjelent magyar barátaimat.” Hát ezt bizony nem gondoltam volna 17 éves koromban, amikor az új album (Ace Of Spades) hatására Motörhead-hívő lettem! Csak az segített magamhoz térni, hogy a koncert nyomult tovább. Just Cos You got The Power, Stone Deaf in the USA, Eat The Rich… majd a ráadásban a Killed By Death és az Ace of Spades.

A buli jóval éjfél után ért véget. Még röviden beszélgettünk a thunderheades srácokkal, akikkel Jeszenszky Zsolt barátom a Motörhead műsora alatt ismerkedett meg, majd irány az éjszakai országút!

(Szűts László)

-x-

Kedves Olvasónk! Az utóbbi években már találkozhattál a magazinunkban az Old School rovattal, amelyben a harminc éve megjelent lapszámok tartalmából szemezgetünk érdekességeket. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával most elkezdtük feldolgozni az első (még Metal Hammer Hungarica, majd Új Metal Hammer H néven kiadott) évfolyamokat, amelyek ma már szinte kivétel nélkül elérhetetlenek papír formátumban. Akár nosztalgiából olvasod, akár információgyűjtés céljából, reméljük neked is legalább annyi örömet okoznak ezek az archív anyagok, mint nekünk. Jó szórakozást! 

METAL HAMMER HUNGARICA No. 5 (1989/5) – TARTALOM
HAVI METAL – Dörgedelmek
PRÁGAI METAL FESZTIVÁL – Running Wild, Stormwitch etc. akcióban
ALICE COOPER – Alice kiborítja a szemetet
POKOLI ESTE – Egy este a Pokolgéppel, pályázat, rejtvény
FORRÓ DRÓT – Új Kiss LP, Gillan kivált stb.
VENOM – A legfeketébb fém
HANGPRÓBA – Lion, Mr. Big, Silent Rage és a többiek
SOKKOLÓ KORONGOK – Fantasztikus albumszüret
EXUMER – Él és virul?
QUEEN – Ha ti akarjátok
DRI – A crossover ‘nagyapái’
COZY POWELL – A bérdobos
SÁMÁN – Lassan, de biztosan
METALLICA – Visszaemlékezések
KING DIAMOND – Konspiráció minden mennyiségben
MANOWAR – A királyok kora nem járt le
OSSIAN – A PeCsa-buli
ÉLŐ FÉM – Anthrax, Suicidal, Telegram, WASP, Motörhead
OBITUARY – Death a javából
ROCKKULTÚRA – Led Zep-könyv, dalszövegfordítási vetélkedő, Súgd Meg Nekünk
DEMONSTRÁCIÓ – Az underground él!
HAZAI HEAVY ATYÁK III – Vörös István. Kicsoda?
GITÁRMÁNIA – Az egyik legnépszerűbb rovat
STRESS – Csak semmi izgalom!
SAVATAGE – Móka, kacagás és persze metal
SAJÁT SZAVAIKKAL – Alice és az Annihilator
MOSZKVA MUSIC PEACE FESZTIVÁL – Az év koncertje – ahogy mi láttuk

Régi lapszámaink digitális kiadását keresd a laptapir.hu rendszerében!
https://laptapir.hu/magazinok/hammerworld

A honlapon ezen a címkén keresztül éred el a kapcsolódó bejegyzéseket:
http://hammerworld.hu/tag/hw005/

SÚGD MEG NEKÜNK! – A magazinnal, a honlappal és a rádióműsorral kapcsolatos véleményedet írd meg az mhh@hammerworld.hu e-mail címre!

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ!https://hammerworld.hu/elofizetes
TÁMOGATÓI CSOMAGOKhttps://hammerworld.hu/gyujtoi-kiadas/

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw