Skip to content

Élő Fém: EDDA MŰVEK – Budapest, Papp László Sportaréna

Habár országosan ismertté csak 1980-as első albumával vált a korai időszakában rengeteg tagcserén átesett – akkor még miskolci – zenekar, a fél évszázados jubileum ünneplése mégis jogos az 1974-es indulás ismeretében. A kacifántos kezdet után a folytatás sem volt egyszerű, az első nagyjából két évtized a földindulásszerű sikerszéria mellett komoly drámákkal volt terhelt, amibe egy feloszlás, egy újraindulás és egy sajnálatos haláleset is beletartozott. A zenei irány, a körítés és részben a mondanivaló is módosult menet közben – nem kis pályaívből kellett hát keresztmetszetet adni ezen a március eleji estén. Pláne, hogy a későbbi időszak is időről időre hozott érdekes fordulatokat.

Az általam érdemben nem látott előzenekarok után mintegy 20 perces csúszással indult útjára a fő attrakció műsora, aminek koncepciója néhány perc után hamar nyilvánvalóvá vált. Tekintettel a bemutatni kívánt fél évszázados pályára, a dalok jelentős része egyveleg formátumban került prezentálásra, alkalmasint három-négy szerzeményt is egybefűzve egy-egy nekifutásra. Voltak persze végig eljátszott nóták, de személy szerint nekem kicsit sok volt a medley – míg másfelől meg értem, miért született ez a megoldás. A keverő mellett közvetlenül jobbra állva a hangzás kimondottan jó volt, a látványra, a vizuális effektekre pedig különösen ráfeszültek az illetékesek. Ezzel együtt helyenként a vetítést kissé funkciótlannak találtam, pl. nem értem, az ősklasszikus Elhagyom a várost alá miért a jelenlegi felállásról készített képeket kellett bevágni. Technikai szempontból amúgy ezzel együtt is világszínvonalú volt a látványvilág, mittudomén egy Scorpions-koncerten szembesül az ember ehhez hasonlóval.

A dalsorrend szintén érdekesen alakult, rögtön az elején letoltak pár olyan nótát/dalrészletet, amik máskor a ráadás környékén kapnak helyet. De egyébként is tartogatott jó néhány meglepetést a setlist, a korai érából az Ítélet vagy a Kék sugár felbukkanására éppen úgy kevesen számítottak, mint későbbről a Tűzközelben, A világ tetején vagy az Isten az úton hangjaira. És ha már jubileum: vendégként a bakancsos korszak előtti ős-Edda alapító gitárosa, Ferenczy Zoltán „Citrom” is tiszteletét tette két 1974-es szerzemény erejéig, érdekes volt hallani ezeket az inkább még Stones/classic rock ihletésű zsengéket. Ami viszont hatalmas mellényúlásnak bizonyult, az a Lotfi Begi DJ vendégszereplésével elővezetett Álmodtam egy világot magamnak „aktualizált” verziója volt. Ebben nem önmagában a belenyúlás okozott fájdalmat, hanem az, ahogy szét lett csapva a dal eredeti hangulata és szellemisége. Remélem, a dolog megmarad az egyszeri kisiklás szintjén. Pataky Attila fia, Gergő jó pár számban ugyancsak szerepelt-énekelt – ez már tizenvalahány éve így van, fejlődött is a hangja az évek során, viszont apjának görcsös utánzása helyett igazán lehetne egy kicsit jobban önmaga.

Alapi Pisti gitárjátékát régóta nagyon szeretem, a zenészek közül így őt figyeltem leginkább – Gary Moore-t és Eddie Van Halent is megidéző szólóblokkja élményszámba ment. Mint ahogy Benkó Ákos dobolása is, aki Hetényi Zoli „simább” játéka után a Donászy-éra elementárisabb megközelítését hozta vissza. A főkolompos Pataky szintén jó formában volt, csak az elején énekelt kicsit spórolósan, de hamar bemelegedtek a hangszálai, és onnantól nála sem akadt már gond. (Szerintem igazából Gergő jelenléte/segítsége nélkül is korrektül lenyomta volna ugyanezt a programot.)

Szinte üresjáratok nélküli, viszonylag kevés szövegeléssel megakasztott, közel 3 órányi(!!) feszes programot tolt a zenekar, kétségtelen, hogy mindannyian nagyon odatették magukat erre az estére. Száz százalékig mindenki kedvére nyilván nem lehet tenni, a túl sok medley és a DJ-affér nekem sem jött be, de az biztos, hogy ezzel a koncepcióval ez egy valóban különleges este volt.

–Schmidt Péter

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw