Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

EINHERJER – “Igen? Szeretnél korgó gyomorral halálra fagyni?!”

Ulvar, azaz Gerhard Storesund dobos, a norvég Einherjer egyik alapítója és fő zeneszerzője úgy véli, hogy a ’viking metal’ címke ma már talán nem is annyira érvényes a zenekarára, noha astílus egyik úttörőjeként tartjuk őket számon. A klasszikus metalt blackes és folkos hatásokkal kísérő csapat friss albuma North Star címmel jelent meg, és hiszed, vagy sem, idén már két koncertet is adott az Einherjer. Igaz, mindkettőt a szülővárosukban, erősen limitált, 100-100 fős közönség előtt.

Részlet az áprilisi HammerWorld magazinban megjelent interjúból.

www.facebook.com/einherjerofficial


Annak idején a Bathory hozta be a viking vonalat a metalba, majd a 90-es évek elején jöttek a norvég csapatok, az Enslaved, a Helheim, és persze az Einherjer is az úttörők között volt. Mára nem csupán a metalban lett nagyon népszerű ez a tematika, elég csak a svéd Amon Amarthra utalnom, de ott az északi folk vonal, amit a Heilung vagy a Wardruna képvisel, és persze a különféle vikinges filmek és sorozatok is nagyon népszerűek. Gondoltad volna ezt annak idején?

“Egyáltalán nem. Három évtizeddel ezelőtt még nagyon furán néztek az emberre, ha az északi hagyományokat, a skandináv mitológiát, a régi királyokat, a vikingeket emlegette, de még arra is, aki az ősi rúnákat használta. Azóta szerencsére sok minden megváltozott, és ebben az internetnek is nagy szerepe volt szerintem, mert elérhetővé tette azokat az információkat, amelyekről még az iskolában is keveset hallhattunk. Nekünk még könyvtárba kellett járnunk, hogy többet megtudjunk az őseinkről, az életükről, a gondolkodásukról, a hiedelmeikről, ma meg már, ahogy említetted, nagyon népszerű sorozatok szólnak a régi északról, a vikingekről.

Sokszor persze fals és idealizált az a kép, amit a filmekben látunk, de figyelmet kelt, érdeklődést generál, és ez mindenképpen pozitív. Ami a mi szövegeinket illeti, azok ma már nem is annyira a történelmünkről vagy a mitológiáról szólnak, inkább személyesek. Ez az új lemezre is maximálisan igaz. Egyik dal sem próbálja romantikus ködbe burkolni az északi mitológiát, sokkal inkább arról van szó, hogy a személyes gondolatainkat, érzéseinket vezetjük elő a skandináv hagyományok felhasználásával. Jó példa erre a Higher Fire, amelynek az az üzenete, hogy ha nem ismerjük a történelmet, ha nem tanulunk belőle, akkor nagy eséllyel meg fogjuk ismételni. Lehet boldogan élni a tudatlanságban, de akkor ne csodálkozzunk a kegyetlen holnapon.”


Amúltból tehát tanulnunk kell és nem ábrándozni róla.

“Pontosan! Az egy nyers, kíméletlen élet volt. Mindig mosolygok, amikor azt hallom, hogy valaki szívesebben élne a viking korban, mint a jelenben. Igen? Szeretnél korgó gyomorral halálra fagyni?! És még Instagram sem volt! (nevet) Ez kicsit olyan, mint az, hogy én is szeretem Oslót, de eszembe nem jutna ott élni. Nekünk Haugesund az otthonunk, itt vannak a fjordok, a hegyek, itt az Északi-tenger. Ez a vidék tele van pozitív energiával, folyamatosan képes inspirálni. Erről szól az új lemezen a West Coast Groove dal. Nem véletlen, hogy Norvégia első királyának, I. Haraldnak, avagy Szőke Haraldnak is ez volt az otthona. Avárosunktól pár kilométerre volt a királyi központ, Harald nyughelye is itt van Haugesundban.”
Számodra egyébként mit jelent a viking metal elnevezés?

“Őszintén mondom, hogy nem tudom. Abban sem vagyok biztos, hogy a 2021-es Einherjerre mennyire igaz, hogy viking metal banda vagyunk. Ha valaki ezt mondja ránk, elfogadom, de különösebben nem rajongok a címkézésért. Klasszikus heavy metalon nőttünk fel, aztán a black metal is nagy hatással volt ránk, és mindez a mai napig tükröződik a dalainkban. És vannak folkos hatásaink is, de az inkább csak extra adalék nálunk. Manapság inkább a régebbi zenekarok inspirálnak, Dio, Iron Maiden, Accept, Rainbow… Frode legnagyobb kedvence pedig a klasszikus KISS, az első maszkos korszakuk. Frode hangja meglehetősen nyers, érdes, akár extrémnek is nevezhető, de a zenénket leginkább csak metalként írnám le. Adalainkban megjelenő hangulat fontosabb számunkra, mint bármilyen skatulya.”


Costin Chioreanu készítette a North Star lemez borítóját. Érdekes a kép, de nem igazán tudtam megfejteni, hogy mit is ábrázol.


“Mármint a Sarkcsillagon kívül, ugye? (nevet) Costin egy zseniális művész, és ez már a negyedik Einherjer albumborítója. Elég volt megkapnia a lemez címét, és máris meglódult a fantáziája. Az összes diszítőelemet az urnesi dongatemplom ősi faragásai ihlették. Norvégia legrégebbi fatemplomáról van szó, és ha rákeresel a neten a faragott kapujának képére, mindent meg is értesz majd.”


A teljes interjút megtalálod az áprilisi HammerWorld magazinban. Keresd az újságosoknál!


EINHERJER – North Star (a 2021-es album)
01. The Blood And The Iron
02. Stars
03. West Coast Groove
04. Ascension
05. Higher Fire
06. Echoes In Blood
07. Listen To The Graves
08. Chasing The Serpent

EINHERJER – West Coast Groove (a 2021-es North Star albumhoz)
EINHERJER – The Blood And The Iron (a 2021-es North Star albumhoz)
EINHERJER – Stars (a 2021-es North Star albumhoz)
EINHERJER – North Star
(02/26 – Napalm)

01. The Blood And The Iron
02. Stars
03. West Coast Groove
04. Ascension
05. Higher Fire
06. Echoes In Blood
07. Listen To The Graves
08. Chasing The Serpent


KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV