ANNEKE VAN GIERSBERGEN – “Inkább járjak egy göröngyös, kacskaringós úton, csak ne kelljen hazudnom”

Miközben tavaly a világ a feje tetejére állt, a The Gathering egykori énekesnője a magánéletében és a művészi pályáján is súlyos válsággal szembesült. A csodás hangú Anneke lélekgyógyító jelleggel kezdett dalokat írni az akusztikus gitárján, így született meg a The Darkest Skies Are The Brightest című, egészen különleges szólólemeze. És még a házasságát is sikerült rendbehoznia.

Részlet az áprilisi HammerWorld magazinban megjelent interjúból.

www.facebook.com/annekevangiersbergenofficial
Az nem merült fel benned, hogy visszatérj a The Gathering élére?

“Ha csupán az anyagi oldalt néztem volna, az lett volna a logikus döntés, viszont egy ilyen húzás minden őszinteséget nélkülözött volna. AGatheringnek van egy saját útja, van énekesnőjük, én pedig a saját utamat járom 2007 óta. És ez így van jól. Inkább járjak egy göröngyös, kacskaringós úton, csak ne kelljen hazudnom, tettetnem, színészkednem. Ha visszamentem volna a Gatheringbe, a rajongók is pontosan tudták volna, hogy ez semmi másról nem szól, csakis a pénzről. Az a kapcsolat elfáradt, kimerült már nagyon régen. Büszke vagyok a régi lemezekre, a régi dalokat is imádom, de nem vágyom vissza a múltba. És csakis olyan zenét akarok játszani, ami egyenesen a szívből jön.”


Mondtad, hogy túlságosan szenvedélyes vagy. Egy énekesnő, egy előadó esetében ez semmiképpen sem hátrány.

“Ez igaz. De ez egyszerre áldás és átok. Imádok énekelni, zenélni, projektezni, együtt dolgozni másokkal, és néha túlvállalom magam. Egyszerre három-négy projekt, a turnék, a család, a férjem, a tinédzser fiunk… Muszáj volt a fékre lépnem, meg kellett tanulnom nemet mondani. És egy időre vidékre is mentem, mert egyedül akartam lenni a gondolataimmal. Így született meg ez a lemez.”


Az a gyanúm, hogy ennél személyesebb dalaid még sosem születtek.

“Ez kétségtelen. Nagyon alaposan bele kellett néznem abba a bizonyos tükörbe… Önmagammal kellett megküzdenem, hogy kiutat találjak a káoszból. Mindig is személyes dolgokról írtam, az életemről, az élményeimről, a tapasztalataimról, hol vidám, hol szomorú témákról, de ezúttal egyfajta katarzisra vagy terápiára volt szükségem. Ez most egy egészen más szituáció volt, ilyet sosem éltem át korábban.”


Eleve azzal a tervvel vonultál vidékre, hogy dalokat írsz majd?

“Nagyon konkrét tervem nem volt, de azért a gitáromat persze magammal vittem. Mondhatni, a génjeimben van már, hogy az érzéseimet zenében, dalokban tudom igazán megfogalmazni. Ez az én személyes terápiám. Én lepődtem meg a legjobban, hogy rögtön az első dalok is ilyen folkos, groove-os témák voltak. Mindig is bírtam a világzenés dolgokat, a folkzenét, de akár említhetném a Fleetwod Macet is. Elsődlegesen a fejemet akartam megtisztítani, de ahogy jöttek az újabb és újabb dalok, rájöttem, hogy akusztikus szólólemezem még sosem készült.

Adtam már sok akusztikus koncertet, a világ minden táján, saját dalokkal és feldolgozásokkal, a bulik után pedig gyakran meg is kérdezték, hogy a lemezt honnan tudnák megvásárolni. Milyen lemezt? (nevet) Talán nem is akkora bolondság egy ilyen szólóanyag… De nem akartam, hogy bármi is befolyással legyen a dalaimra. Sem a kiadó vagy a menedzsment felől, sem a rajongók oldaláról. Amikor aztán kialakult a fejemben ez a terv, és már nagyjából megszületett az anyag is, megkerestem az egyik barátomat, Gijs Coolent, aki zenész és producer. Ősegített gatyába rázni, kicsit kipofozni az ötleteimet. Végül aztán együtt vettük fel a lemezt. Gijs két lábbal áll a földön, nem akarta átvenni az irányítást, viszont óriási szerepe volt abban, hogy a lehető legtöbbet hoztuk ki a dalaimból.”


A teljes interjút megtalálod az áprilisi HammerWorld magazinban. Keresd az újságosoknál!


ANNEKE VAN GIERSBERGEN – I Saw A Car
(a 2021-es The Darkest Skies Are The Brightest albumhoz)

ANNEKE VAN GIERSBERGEN – The Darkest Skies Are The Brightest
(a 2021-es album)

01. Agape
02. Hurricane
03. My Promise
04. I Saw A Car
05. The Soul Knows
06. The End
07. Keep It Simple
08. Lo And Behold
09. Losing You
10. Survive
11. Love You Like I Love You

ANNEKE VAN GIERSBERGEN – Hurricane
(a 2021-es The Darkest Skies Are The Brightest albumhoz)

ANNEKE VAN GIERSBERGEN – My Promise
(a 2021-es The Darkest Skies Are The Brightest albumhoz)

ANNEKE VAN GIERSBERGEN – The Darkest Skies Are The Brightest
(02/26 – InsideOut Music)

01. Agape
02. Hurricane
03. My Promise
04. I Saw A Car
05. The Soul Knows
06. The End
07. Keep It Simple
08. Lo And Behold
09. Losing You
10. Survive
11. Love You Like I Love You

KERESÉS
RÓLUNK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email
AKTUÁLIS SZÁM
NO. 340 – 2021/12-2022/01
INSTAGRAM
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
NO. 340 – 2021/12-2022/01
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. BULLET FOR MY VALENTINE - Bullet For My Valentine
 2. ASKING ALEXANDRIA - See What's On The Inside
 3. MASTODON - Hushed And Grim
 4. MANIMAL - Armegeddon
 5. WHITECHPEL - Kin
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EXODUS - Persona Non Grata
 2. MASTODON - Hushed And Grim
 3. KHEMMIS - Deceiver
 4. WOLFTOOTH - Blood & Iron
 5. BONDED - Into Blackness
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. JERRY CANTRELL - Brighten
 2. THE PINEAPPLE THIEF - Nothing But The Truth
 3. THRICE - Horizons/East
 4. COLOURSØUND - Coloursøund II
 5. THE LUCID - The Lucid
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

2020 legelején jelent meg a legutóbbi Serious Black album, a Suite 226, amelyen még Urban Breed (ex-Bloodbound, ex-Tad Morose) énekelt, a svéd frontember azonban tavasszal kiszállt a power metal brigádból, az utódja pedig a szerb Nikola Mijić lett.
A Brit Heavy Metal Új Hullámának világát idézi fel a houstoni Night Cobra, amelynek bemutatkozó EP-je két éve jelent meg (In Praise of the Shadow), a debütáló nagylemezük pedig február 11-én lát majd napvilágot Dawn of the Serpent címmel.