Skip to content

EGRES – A rémálomszerű hullámvasút

A Helsinkiből származó progresszív metal együttes, az Egres egy új kislemezzel jelentkezett, Higher Beings címmel. A debütáló nagylemezét, az Introspection-t 2022 júniusában kiadó formáció immáron három szólóénekessel dolgozik tovább: Hanna Lahtinen mellé ugyanis felsorakozott az eddig háttérvokalistaként közreműködő Juuso Tolonen és Tristan Lumme.

„Elég nagy utazás, mind a szerzemény, mind az elkészültének folyamata – jellemezte a kompozíciót az Egres basszusgitárosa, Pekka Virtanen. – A dal első demója még valamikor 2021 tele-tavasza környékén készült, akkoriban, amikor az Introspection című debütáló album nótáinak próbái zajlottak. Az idő tájt ez a szám egy erős ígéretet jelentett arra, hogy van élet az Instrospectionön túl is. A Higher Beings elkészítése nagyon kemény folyamat volt. Egy ponton úgy éreztem, hogy egyáltalán nem állt össze. Előfordult, hogy egy ideig teljesen elvesztettem a reményt, de szerencsére a bandatársaimnak és a producer Mikko Aaltionak ismét sikerült fényt hozniuk a sötétségbe. Számomra a Higher Beings még mindig azt a rémálomszerű hullámvasútat jelenti, ami félelmet kelt bennem, de mégis újra és újra képes magával ragadni. Hihetetlen utazás, minden egyes alkalommal. Ez a dal némi ízelítőt adhat a zenekar jövőbeni irányáról és a bennünk rejlő sokoldalú potenciálból.”

A szerzemény átfogó témája az egyén felébredése az egészségtelen hierarchiával szemben, három különböző karakter párbeszédében.

„A Higher Beings az első dal, amelynek megalkotásában részt vehettem – mondta a szerzemény szövegéért felelős énekesnő, Hanna Lahtinen. – Két évvel ezelőtt még csak álmodoztam arról, hogy egy zenekarban játszom, és eljátszottam a gondolattal, hogy egy saját számot veszek fel. A felvételi folyamat eseménydús és gyümölcsöző volt, és a legnagyobb köszönet Helena Haaparantának jár, aki tudta, hogyan kell a stúdióban megmozgatni a megfelelő húrokat.”

A kislemez háttérvokáljaiban neves finn művészek működtek közre. A keverésért az Arion zenekarból ismert Topias Kupiainen felelt, a maszterelést pedig Svante Forsbäck végezte el, aki többek között az Apocalypticával és a Rammsteinnel is dolgozott már együtt. A producer első alkalommal a sokoldalú zeneszerző és multizenész, Mikko Aaltio volt, aki a dal nagyzenekari részeiért is felelt. A produceri teendőkben Helena Haaparanta is részt vett, aki olyan zenekarokkal való munkájáról ismert, mint a Crimfall és a Tacere.

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw