Skip to content

DØDHEIMSGARD – A black metal mint kultúra

(Fotó: Ole Martin Halvorsen & Pudder Agency)

Az 1994-ben pályára lépett Dødheimsgard a norvég black metal egyik legkülönlegesebb formációja. Az 1995-ben megjelent Kronet til konge debütalbumon maga Fenriz is játszott, a két törzstag azonban Vicotnik és Aldrahn voltak. Minden lemezük élesen megkülönböztethető az előzőtől – ide értendő a ’98-as Satanic Art EP is –, de valamennyi kiadvány lényegét a kompromisszummentes black metal képezi. Viszont az idők folyamán ezt az esszenciát egyre sajátosabb formákban mutatta be a zenekar. A Dødheimsgard nem ad ki túl gyakran lemezt, de amikor igen, akkor annak biztosan apropója van. Idén tavasszal jelent meg a hatodik album, a zeneileg nagyon sok meglepetést kínáló Black Medium Current. Yusaf ’Vicotnik’ Parvez ennek apropóján állt rendelkezésünkre.

2016-ban a régi zenésztársad, Aldrahn kilépett a Dødheimsgardból. Mi állt a távozás hátterében?
„Egyszerűen nem működött a dolog.”

Zenei vonatkozásban?
„Nem, személyes okok játszottak szerepet. Egyszerűen nem volt jó a zenekari környezet. Lehet, hogy ebben én is hibás vagyok, nem tudom, de nem is számít, hogy ki volt a hibás, mert a lényeg, hogy az egész dolog nem működött. Egyébként benne is volt a pakliban, hogy ez fog történni, amikor Aldrahn ismét belépett e zenekarba az A Umbra Omega lemeznél, és lám, így is történt. Nekem változásra volt szükségem, mivel azt mondtam, hogy még néhány évig szeretném ezt csinálni, akkor működőképes körülményeket kellett teremteni. Már a negyvenes éveim közepén vagyok, és egy olyan kapcsolat, ami egy helyben topog, ahol nincs esély az előrelépésre, csupán időpazarlás.”

Aldrahnnak egyébként gyilkos hangja van…
„Igen, remek hang, abszolút. Aldrahn igazából azon kevés énekes közé tartozik a black metalban, akik saját stílussal rendelkeznek.”

Ha jól emlékszem, a Supervillan Outcast környékén született az érdekes döntés, hogy a Dødheimsgard nevet DHG-re változtattátok. Mi volt ennek az oka?
„Azt hiszem, a DHG rövidítést már a 666 International idején elkezdtem használni. Leginkább interjúkban említettem, kinyomtatva nem volt, talán néhány póló készült a rövidítéssel. Az állt a lépés mögött, hogy amennyiben van egy bizonyos stílusod, ahogyan hozzáállsz a dolgokhoz, akkor ez egy idő után nagyon középszerű lesz. A black metal jó példa erre. Eklektikusból középszerű lett. Már sok ezernyi black metal banda működik, és alapvetően ugyanazt a borítót, ugyanazt a logót, ugyanazokat a ruhákat, ugyanazt az arcfestést alkalmazzák. A logónk megváltoztatását az adta, hogy egy zenekarnak vajon miért kellene pusztán egyetlen logóval rendelkeznie, vagy miért lenne csupán egyetlen módja a zenekarnév kifejezésének? Én nem vagyok egy divatkövető fickó, de vannak olyan divatcégek, amelyek különféleképpen megjelenő feliratokkal dolgoznak. Amikor a dolgok stagnálni kezdenek, érdemes változtatást eszközölni.”

Már többször szóba jött az előző Dødheimsgard-album (A Umbra Omega). Miként vélekedsz az anyagról ennyi idő távlatából?
„Szeretem a lemezt. Nagyon hosszú ideig íródott. Egy olyan albumot akartam összehozni, amely emlékeztet a black metal valamennyi korszakára.”

Egyébként Aldrahn részt vett a dalszerzésben?
„Nem, Aldrahn akkor érkezett, amikor már minden kész volt és fel lett véve és éppen az énekre került sor. Eredetileg úgy terveztem, hogy az éneket is én magam oldom meg, el is kezdtem a felvételeket, de akkor újra kapcsolatba kerültünk, Aldrahnnak pedig nagyon tetszett az anyag. Én pedig arra gondoltam, hogy rendben, ő az eredeti énekes, miért ne adjunk a dolognak egy esélyt, így végül Aldrahn énekelt a lemezen.
Visszatérve a lemezhez, ami egyes részeket illet, azok nagyon jók, de amikor arról van szó, hogy ezek miként kapcsolódnak egymáshoz, akkor van, amikor ez száz százalékig működik, és van, amikor nem teljesen. Összességében elégedett vagyok az anyaggal. Egy-egy munka reprezentálja az életed adott szakaszát.”

A lemezborító hogyan kapcsolódik a szövegekhez és az album koncepciójához?
„Elvont értelemben. Nincsenek a borítón konkrétumok, fizikai tárgyak. Ezeket a sárga, vagy piros csíkokat mozgathatod, használhatod őket, mint építőköveket egy épülethez az agyadban. Ugyanakkor ott van a feketeség, vagy üresség a lemezborítón, ami valójában egy paletta, amire felvihetsz bármilyen színt, jelentést, érzelmet, emóciót. Ez a zenével összhangban működik, miközben a zene nagyon bensőséges.”

(Az interjú további részeit a szeptember-októberi számunkban olvashatod!)

A 100 oldalas magazin 1990 Ft-os áron kapható országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Hammerworld No.352 / 2023. szeptember-október

Címlapsztori: IRON MAIDEN
Interjúk: Baroness ★ Burning Sun ★ Casketgarden ★ Danko Jones ★ Don Gatto ★ Doro ★ Dødheimsgard ★ Dying Fetus ★ Eclipse ★ Fish! ★ Fortíð ★ Kataklysm ★ KK’s Priest ★ Kreator ★ Kukovecz Gábor ★ Master Lab Comics ★ Mirror ★ Monastery ★ Noble Victory ★ Primal Fear ★ Spirit Adrift ★ Stardust ★ Tyketto ★ Uada ★ U.D.O.

Rovatok: A jó, a rossz és a csúf ★ Élő Fém ★ Hangerőmű ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Hatásokk ★ Médiaradar ★ Saját szavaikkal (Hydra) ★ Zenészfüllel

Ajándék CD-k: MONASTERY – From Blood / HYDRA – Láncra verve

Kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw352/
Ne felejtsd el a honlap Hangpróba rovatában pontozni a lapszám kiemelt albumait!

SÚGD MEG NEKÜNK! – A magazinnal, a honlappal és a rádióműsorral kapcsolatos véleményedet írd meg az mhh@hammerworld.hu e-mail címre!

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ!https://hammerworld.hu/elofizetes
TÁMOGATÓI CSOMAGOKhttps://hammerworld.hu/gyujtoi-kiadas/

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw