Skip to content

DECAPITATED – Öt hosszú év

A zenekar számára végtelenül hosszúnak tűnő öt év után májusban megjelent a technikás death metalt játszó lengyel Decapitated új albuma. Wacław ’Vogg’ Kiełtykával beszéltük át mi minden történt a 2017-es Anticult lemezük óta.

Az Anticult lemezetek 2017-es megjelenése óta sok minden történt, a világban és a Decapitated életében is, mondhatni csupa rettenetes dolog. Legalább annyit elmondhatunk, hogy extra inspirációval szolgáltak ezek a negatív események?

„Volt már korábban is példa arra, hogy öt év telt el két lemezünk között, de akkor egy borzalmas tragédia állított meg minket (Vogg dobos testvére, Vitek elhunyt a turnébuszuk fehéroroszországi balesete következtében, Covan énekes pedig lebénult, azóta is kerekesszékben van – a szerk.). Évekbe telt, mire képes voltam rászánni magam a csapat újraindítására.

Ehhez képest most csak egy teljesen megőrült világ, a pandémia és a háború nehezítette meg a dolgunkat. Meg persze az a kib…ott alaptalan vád az USA-ban. Szóval, igen, hosszú idő telt el a legutóbbi lemez óta. De már 2020 márciusában elkezdtem írni az új dalokat, és egy év alatt össze is állt minden a lemezhez. Aztán jött három hónapnyi intenzív próba az új dobosunkkal, James Stewarttal, majd a stúdiózás. Igazából már 2021 végén kijöhetett volna az új album, de a kiadónk ezt a május végi megjelenést optimálisabbnak tartotta.”

Cancer Culture lett a lemez címe, ami nyilván az eltörlés kultúrára, a cancel culture-re utal, korunk egyik bizarr jelenségére.

„Nem csak erről van szó, a ’rákkultúra’ nem puszta szójáték. Arra utal, hogy az emberiség olyan, mint maga a rák. Nem tanulunk a hibáinkból, mindent tönkreteszünk magunk körül. A világ rákos daganata vagyunk. Sokan persze azonnal poénkodni kezdtek, amikor kiderült a lemezcím, de ez is része a problémának, úgy gondolom. Mármint a sok gyűlölködő komment, az azonnali ítélkezés, a felületes megmondás, beszólás.

Az emberek bele sem gondolnak abba, hogy milyen romboló hatása lehet egy-egy gyűlölködő kommentnek, főleg a fiatalok esetében, akik amúgy is folyton a közösségi médiában lógnak. Akik kommentekben ontják magukból a gyűlöletet, egyértelműen olyanok, mint maga a rák. A címadó dal szövege pont nekik és róluk szól. És persze mindazokról, akik minden alap nélkül csak rombolnak, sok esetben pedig tönkre is teszik mások életét.”

Ennél a pontnál nem lehet nem megemlíteni, hogy 2017-ben egy amerikai koncertet követően a zenekar mind a négy tagját letartóztatták, a vád nemi erőszak volt. 2018 elején aztán minden vádat ejtett az ügyész. Te nyilván tudtad, hogy ártatlanok vagytok, de azért könnyen rámehetett volna az életetek, ez az alaptalan vádaskodás akár a zenekar végét is jelenthette volna.

„Bármi megeshetett volna, ez a cancel culture-őrület a zenekarunkra is hatással volt. Még ma is vannak olyanok, akikhez a vád ejtésének híre már nem jutott el, és azt hiszik, hogy valóban elkövettünk valami szörnyűséget. A lelkem mélyén azért nagyon hittem abban, hogy mivel semmi rosszat nem tettünk, túl fogjuk élni ezt a sötét időszakot, a meghurcoltatásunkat. De erről nem is szeretnék bővebben beszélni, majd ha megírom egyszer az önéletrajzomat, vagy a zenekar sztoriját, abban részletesen leírom majd az érzéseimet.”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin július-augusztusi számában olvasható.)

A tartalomból: Andy Wood / Mother Love Bone ★ Billy Gould / Faith No More (exkluzív interjú!) ★ Civil War ★ Decapitated ★ Def Leppard ★ Downfall of Gaia ★ Esperfall ★ Gene Simmons / KISS (exkluzív interjú!) ★ Khold ★ Nest of Plagues ★ Nygmalion ★ Paksi Endre / Ossian ★ Rise Against ★ Saor ★ Strong Deformity ★ Symphonity ★ Szekeres András / Junkies ★ Zorall

Élő Fém: Black Veil Brides ★ Bornholm ★ Deftones ★ Iron Maiden ★ Ghost ★ Graspop Fesztivál ★ Korn ★ Red Hot Chili Peppers ★ Scorpions ★ Therapy? ★ Tool
Forró Drót | Hangpróba | Hatásokk | Kulcsdalok | Sokkoló Extra | Sokkoló Korongok | Szóljon a Rock!

Ajándék CD: Nygmalion – Deluminate (bonus track: Helldive)

Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!

Előfizetési információk: www.hammerworld.hu/elofizetes

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw