Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

DEAD GRAY – EP-PREMIER A HAZAI SZUPERGROUPTÓL

Itt, a HammerWorld magazin online felületén debütál a Sipos András gitáros (ex-Nuke, ex-Strong Deformity, Scary Guyz) által életre hívott Dead Gray első EP-je. A négydalos kiadvány érdekessége, hogy az egyes felvételeket különböző énekesek keltették életre, így Áron ’Apey’ András (Lazarvs), Székely Marci (Tulpa), Farkas Balázs (The Royal Freakout, Autopilot) vagy Mári Peti Pt (Mad Robots).

Sipos Andris: „2012-ben zárult le a Nuke története. Meghatározó időszak volt ez az életemben, akkor váltam igazából emberré. Rengeteg dolog történt velem az azóta eltelt kilenc évben, például gitároztam öt évet kedvenc gyerekkori bandámban a Strong Deformity-ban, majd megfordultam erre-arra, de végig azt éreztem, hogy újra saját dalokkal kellene foglalkoznom. Sok idő telt el tehát, meg kellett érnie a dolognak. És talán nekem is.”

A gitáros először szólóprodukcióként tekintett a Dead Gray dalaira, de aztán inkább egy zenekarban kezdett el gondolkodni.

Sipos Andris: „Bánfalvi Sanyi dobossal (Ákos, Magma Rise) már régóta beszéltünk arról, hogy csinálhatnánk valamit közösen, nagyon megtisztelő nekem, hogy most ez össze is jött. A legegyszerűbb, mindenki által lejátszható kettőnégyeket is úgy üti meg, hogy a hangok között ott a szignója, egyből hallom, hogy ő dobol. Ez szerintem a zenészség egyik legkiemelkedőbb szintje. A stúdióban ülve áhítattal néztük, ahogy kigurultak belőle a dalok. Na, és persze egyikünk sem szeretne a dobok vagy a cinek helyében lenni. Édes istenem, azok mit kaptak!” (nevet)

Bár Guoth Zalán basszusgitárossal Sipos egyébként is szoros viszonyt ápolt a korábbi közös zenéléseik miatt, a Dead Gray tagjai alapvetően a Vörös Attila-féle Pantera – Ride For Dime eseményeken ismerkedtek össze a kétezres évek második felében.

Sipos Andris: „Sanyi, Pt, Apey, Zalán meg én is sokat játszottunk együtt, ami önmagában egy klassz közös nevező.”

A Dead Gray első anyaga az elengedés témakörét járja körül.

Sipos Andris: „Fontosnak tartom ezt, mivel szinte mindenre érvényes, vagy érvényes lehet körülöttünk, a szeretteinkre, a munkánkra, a tárgyainkra vagy éppen ránk is. Ez az áramlat előbb vagy utóbb elér minket, és érdemes felkészültnek lenni. Mivel nekem ez egy kifejezetten nehéz dolog, a számomra egyértelmű csatornát választottam ennek processzálására. A zenét.”

A gitáros összeválogatott kedvenc zenészhaverjaiból egy csokornyit, így a lemez négy dala, négy külöünböző énekessel merül el a témában. A célja az volt, hogy egy kicsit kimozdítsa őket az eddigi komfortzónájukból és merjenek egy kicsit más irányba menni.

Dalok és énekesek

Revive (Farkas Balázs – Royal Freakout, Autopilot)

„Az énekesek közül Farkas Balázs volt az első, aki meg is írta a szövegeket és fel is demózta a Revive című dalt. Ő egy ösztönből éneklős típus, a hangkarakterétől a hideg futkos a hátamon. Balázst a Royal Freakout és az Autopilot zenekarból ismerhetitek. Én az előbbiben egy lemez erejéig megfordultam gitárszólók irányában, ez volt a Step Beyond the Fading Line. Itt ismerkedtem meg velük és azóta is töretlenül isszuk magunkat erre-arra. A dalra visszatérve ugyanúgy, ahogy a többiekkel is, megadtam a témát meg a dalt és megvártam, hogy mit gondolnak elsőre, milyen ötletek jönnek dalszöveg és énekdallam terén egyaránt. Aztán persze iteráltunk rajta egyet-kettőt és meg is volt a dolog. Imádtam a Balázzsal együtt dolgozni!”

Suicide Rd (Mári Péter, Pt – Mad Robots)

„A kettes dalt, Suicide Rd címen Mári Péter, Pt énekli, aki a Mad Robotsban húz elő olyan megoldásokat, amik szerintem meglepőek, bátrak és baromi jók. Teljesen kivoltam, amikor átküldte egyben az egészet kb. a semmiből. Ő inkább az az ’egyedül dolgozom’ típus, de ő is eltalálta azt az érzést, amit én zenében próbáltam megfogalmazni. Pt is ezeréves barátom és rendkívüli mód megtisztel jelenlétével!”

Hide in the Water (Áron ‘Apey’ András – Lazarvs)

„A harmadik dal, Hide in the Water Áron Andris, vagyis Apey hangjával kel életre. Az ő munkásságát is nagyon tisztelem, mert pontosan tudom, hogy honnan jött és mekkora munkával és óriás tehetséggel tart ott, ahol. Az utóbbi években a Lázár szinte a legjobb magyar metal zenekarrá nőtte ki magát élő koncertek terén és nagyon örülök, hogy az idejéből és tehetségéből ebbe a lemezbe is belepakolt.”

Getting Empty (Székely Marci – Tulpa, Superunknowns)

„A négyes dal, Getting Empty, pedig Székely Marcival lett kerek. Először a Chris Cornell-Emlékesten találkoztunk személyesen az A38-on, aztán egy Soundgarden tribute bulin is játszottam vele és a Superunknowns-zal. Ebben a felvételben ő tudta a legjobban megszólaltatni a gondolataimat. Nagyon kedveltem az Ozone Mamás dalait, a hangkaraktert meg magát az embert!”

A felvétel, a keverés és master a Pinewood stúdióban készült.

A Dead Gray 2021. november 6-án mutatkozik be az új Dürer Kertben, ahol a Vörös Attila vezette Live Life Hard és a Nest Of Plagues társaságában csípheted el őket.

A Dead Gray EP dalai:

1. Revive
2. Suicide Rd
3. Hide in the Water
4. Getting Empty

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.