CHILDREN OF BODOM – Mi is történt valójában? Janne, Henkka és Jaska interjút adott

Alexi Laiho, a Children Of Bodom frontembere mindössze 41 éves volt, amikor 2020. december 29-én elhunyt. Három egykori zenésztársa, a Bodom társalapítói most egy finn lapnak, a Helsingi Sanomatnak mondták el, hogy valójában miért is oszlott fel a Children Of Bodom, és hogy mi történt a kivételesen tehetséges gitárossal.

Majdnem összeestem ott helyben, amikor meghallottam a hírt.

Amikor azt mondtad, hogy ülj le, rögtön tudtam.

Féltem [attól, hogy ez megtörténik], és amikor jött a telefonhívás, csak imádkoztam, hogy ne ez legyen…


Janne Wirman billentyűs, Henkka ‘Blacksmith’ Seppälä basszusgitáros és Jaska Raatikainen dobos első ízben adott közös interjút Alexi halála óta.

“Alexi volt az egyetlen, aki interjút adott a zenekar feloszlásával kapcsolatban, és az ő verziói eltértek az igazságtól.”

Alexi halálát hosszú gyászidőszak követte, és csak most léptek elő, hogy helyre tegyék a dolgokat.

“A rajongóknak joguk van tudni, mi történt”.

A Children Of Bodom feloszlásának oka nem az volt, hogy Wirman, Seppälä és Raatikainen családi okok miatt fel akart hagyni a turnézással, ahogy Laiho 2019 novemberében mondta egy interjú során a Helsingin Sanomatnak.

“Rosszul éreztük magunkat az állítása miatt, a házastársaink miatt is, mert ők mindig is támogatták a nemzetközi karrierünket.”

A befejezés végső oka Laiho függősége volt, amely a zenekar feloszlása után egy évvel végzett vele. A halotti bizonyítvány májzsírosodást és zsírszövet-képződést említ a hasnyálmirigyben. A szervezetében opioidok is voltak.

“A függőség egy betegség, és a közös vállalkozásunkban elkövetett tetteivel lerombolta a belé vetett bizalmunkat. De sok mindenért bocsánatot kért, és még a zenekar feloszlása után is együtt dolgoztunk.”

A Bodom alapját képező négyes tinédzserként állt össze, a zenekar debütáló albumát követően csak a másodgitáros személye változott: Alexander Kuoppalát Roope Latvala követte, majd Daniel Freyberg lett a gitárosuk. A zenekar albumai Finnországtól kezdve Németországon át Japánig számos országban a Top 10-be kerültek, a Blooddrunk lemezük pedig az USA-ban a 22. helyig jutott – ez komoly eredmény az extrém metal színtéren.

Laiho dalszerzőként és szövegíróként jelentős jövedelemre tett szert a jogdíjakból, de a zenekar számára 2003-ban létrehozott korlátolt felelősségű társaságban – AA & Sewira Consulting Oy, a továbbiakban LLC – minden más bevételt, a koncertgázsiktól a merch-termékekig, egyenlő arányban osztottak meg.

“Alexi csakis a zenekarra fókuszált” – mondja Raatikainen. A nagyobb turnékról vagy menedzsercserékről demokratikusan, többségi szavazással döntöttek. És volt is bevétel. Az LLC havi 8 000 euróig is rúgó fizetést biztosított a zenekar tagjainak, és több tízezer eurót fizetett ki osztalékként.

Henkka Seppälä úgy emlékszik, hogy Alexi Laiho “pokoli makacs volt, függetlenül mindentől”.

Laiho eleinte lazán vette a bulizását, és csak 2008-ban kezdett komolyabban kihatni a zenélésére, amikor a Children Of Bodom a Slipknot vendégzenekaraként turnézott. A 2010-es évek elején Laiho elismerte, hogy elszúrta a dolgot, és megígérte társainak, hogy a turnékon nem fog többé inni.

Néhány évig tartotta is a szavát, és az egyéb súlyos egészségügyi problémái miatt 2012-től visszaszorította az egyéb szerhasználatát is.

“Igazán pozitív és boldog volt, amikor józan volt” – emlékszik vissza Wirman.

“Szórakoztató és laza volt, szeretett vígjátékokat nézni. Hátul a buszban nézte a Seinfeldet (amerikai vígjáték-sorozat)” – teszi hozzá Raatikainen.


(Fotó: Helsingi Sanomat)A történtekre 2015-től kezdődően emlékeznek máshogy a csapat tagjai, akkor rúgták ki Roope Latvala gitárost. A trió ebben egyet is ért Laihóval:

“Alexit frusztrálta, hogy Roope nem teljesíti az úgymond munkaköri kötelességeit, vagyis hanyagolta a próbákat, ezért a törvény betűje szerint jártunk el: először szóbeli figyelmeztetés, aztán hivatalos, írásbeli figyelmeztetés és végül jött a felmondás.”

Latvala a Finn Rádiónak (YLE) és a Helsingin Sanomatnak adott interjúk során kitartott amellett, hogy a kirúgása teljes meglepetésként érte.

Abban az évben, 2015-ben Laiho kreatív ereje teljében volt, és a Helsinki Fesztiválra összehozta a 100 Guitars From HEL elnevezésű ambiciózus produkciót

“Rendesen csodálkoztunk is, hogy 2016-ban miért jött ismét egy hullámvölgy nála” – sóhajt Wirman.
Laiho 2017-ben arra panaszkodott, hogy a bevételei csökkennek.

“Arra gondoltam, hogy kivonulok a cégből” – írta 2017. december 4-én.

Wirman azt mondja, hogy az LLC-től néhány esetben valóban nem a teljes fizetést kapták meg a tagok, amikor egy-egy turné közeledett. “De utóbb az összes elmaradást kifizettük, amint megérkezett a turnéból származó bevétel.”

Laiho azt javasolta, hogy a többi zenekari tag vásárolja ki őt az LLC-ből, a koncertszervezők pedig közvetlenül fizessék ki a neki járó gázsit, a költségek rá eső részét majd ő külön rendezi. Ez nem igazán tetszett a többieknek, mert csak bonyolította volna a dolgaikat.

A trió hivatalos dokumentumokat és több száz e-mailt mutatott be, amelyek szerint az LLC 2016-ban és 2017-ben még mindig átlagosan évi 500 ezer euró körüli bevételt hozott, dacára a pénzügyi válságnak és a streamelés miatt visszaeső lemezeladásoknak. A tagok havi fizetését a csökkenő tendencia miatt azonban először 5000, majd 4500 euróra csökkentették.

Ugyanakkor 2016-ban a cég néhány havi fizetésnek megfelelő bónuszt fizetett ki a tagoknak, ugyanis a cég pénzügyi teljesítménye ennyire jó volt.

Laihónak azonban ez nem volt elég, ezért 2018. június 5-én e-mailben bejelentette, hogy kiszáll.

“Nincs más választásom, mint kilépni a kib…ott zenekarból. És ezt ki is posztolhatod mindenkinek” – írta Laiho, és hozzátette azt is, hogy “csődbe ment”.

Ez valószínűleg túlzás volt, de a zenekar többi tagját kiakasztotta az e-mail. Jelzáloghitelük volt, a cégnek pedig szerződéses kötelezettségei voltak, például a majdnem kész album leszállítása a lemezkiadónak, amiért korábban előleget is kaptak.

A Bodom menedzsere emlékeztette erre Laihót, aki így reagált: “Szóval azt mondod, hogy ha én személyesen nem tudom ezt tovább csinálni, akkor mindenkit beperel a lemezkiadó? Nem, ember, ilyen a világon nincs… úgy értem, néha az emberek kilépnek egy bandából. Ha mégis ez történne, akkor vállalom a felelősséget és börtönbe megyek ezekért a srácokért, nekik nem kell felelősséget vállalniuk.”

Ekkortájt teljes volt a bizonytalanság. Amikor Laiho a második otthonában, Ausztráliában tartózkodott, ki akart lépni. Amikor Finnországban volt, folytatni akarta a bandát.

“Annyira elfajult az egész, hogy a szívem majd kiugrott, valahányszor megláttam, hogy Alexi üzenetet küldött” – emlékszik vissza Seppälä.

2018. július 7-én Laiho küldött egy e-mailt, amely megoldani látszott a helyzetet: “Nem akarom félbehagyni a dolgokat, és főleg nem akarok csak úgy lelépni két turné között. Közel sem fogunk annyi pénzt fogunk keresni, mint 10 évvel ezelőtt, erre nem igazán számítok, és tudom, hogy néha elviselhetetlen, impulzív f…fej tudok lenni, és hogy könnyen felrobbanok, ha minden szarul megy, különösen, ha mentálisan kimerült vagyok (ezen még dolgoznom kell). Ennek ellenére van némi igazság abban, amit mondtam arról, hogy mit is érzek, de semmi sem indokolja, hogy bárkit is hibáztassak a helyzetért. Őszintén sajnálom, és remélem, hogy ezeket a koncerteket rossz hangulat nélkül tudjuk majd megcsinálni.”

A Hexed című album 2019 márciusában jelent meg, Laiho 40. születésnapjára pedig kijött az önéletrajza, Petri Silas újságíró szerkesztésében.

“El sem mertük olvasni a könyvet, Alexi memóriája miatt. De azt hallottuk a könyvről, hogy nagyon jól össze lett rakva” – mondja a trió.

Laiho veszélyesen nyomott volt az amerikai turné során 2019 márciusában és áprilisában, a koncertek végül a megbeszéltnél rövidebbek is lettek. Egy New York-i üzleti megbeszélésen a menedzserük szóba hozta a frontember drogfüggőségét. Laiho elutasította, hogy elvonóra menjen, abba viszont beleegyezett, hogy orvoshoz forduljon. Ekkor cukorbetegséget diagnosztizáltak nála, a felírt gyógyszerek pedig némileg segítettek az állapotán.

Laiho jelezte, hogy készen áll még egy közös albumra, és okézta azt a javaslatot is, hogy a zenekart kontrollált módon, néhány éven tartó búcsúturnékkal szüntessék meg.

Arra a megbeszélésre, ahol ezt részletesen megvitatták volna, már nem ment el. Ez persze félreértések és “kopj le” üzenetek sorozatát eredményezte. De még ez is belefért.

Aztán eljött 2019 augusztusa.

A nyár közepén a Finn Szabadalmi és Nyilvántartási Hivatalhoz Laiho képviselőjétől érkezett egy kérelem a “Children Of Bodom” név Laihóra történő bejegyzésével kapcsolatban.

A Children Of Bodom tagok LLC-jének jogi képviselője ezt augusztusban észlelte, és annak ellenére, hogy Alexi volt a zenekar dalszerzője és vezetője, úgy tűnt, hogy ez egy kísérlet a zenekar LLC-je által tulajdonolt márkanév elsajátítására.

Laihónak ezért hivatalos jogi felszólítást küldtek a bizalomvesztésről, azzal a felszólítással együtt, hogy egy héten belül írja alá a “Children Of Bodom” név jogainak bejegyzésére vonatkozó újabb kérelmet, mert a zenekar alapnégyesének – beleértve magát Laihót is – tulajdonában lévő LLC-t illeti a név. Ellenkező esetben az LLC-beli munkaviszonyát megszüntetik, őt pedig kirúgják a Children Of Bodomból.

Laiho felháborodott a felszólítás hangnemén, azt azonban elismerte, hogy név valóban az LLC tulajdona.

“Visszavonható a dolog, nem tudtam, hogy ez valahogy ennyire komoly” – írta szeptember 4-én.

A 10 albumos és 22 éves közös múltjuk miatt ez valóban egy komoly dolgot jelentett a zenekar többi tagja számára, ők ugyanakkor békülékenyek voltak; a fenyegetés jogi formalitás volt, egyben pánikreakció is.

Közeledett a következő turné.

A 2019 októberi oroszországi turnén Laiho “olyan súlyosan ivott, mint 2008-ban” – emlékszik vissza a trió. Ez kihatott a teljesítményére is, így a menedzserüknek ismét közbe kellett avatkoznia. Laiho így reagált: “Én vagyok az ördög, mert nyomok egy kis kodeint és váliumot? Kib…ott beavatkozás, mi, haver? Leégetsz mások előtt, én meg beteg vagyok.”

Majd felsorolta az összes olyan cuccot és gyógyszert, amit szerinte a többi zenekari tag használt.

“Mondtam Alexinek, hogy általában a koncertes napokon nem szoktál már reggeltől inni, és most már a gitárral sem melegítesz be a színpadra lépés előtt, ahogy mindig csináltad” – emlékszik vissza Raatikainen.

Laiho arra hivatkozott, hogy valaki beteg a családjában, és hogy azért iszik, mert szomorú.

“Ezt megértem, de az nem segít, hogy tönkreteszed ezeket a koncerteket. Aludj egy kicsit, reggel találkozunk” – mondta Raatikainen.

Az éjszaka folyamán Laiho ittasan kemény hangvételű e-maileket küldött a zenekar menedzserének és a többi zenekari tagnak. Az egyikben kijelentette, hogy Henkkát és Jannét a szentpétervári koncert után azonnal kirúgja.

“Ez az állapotának hangja volt, nem Alexié” – vonja le a következtetést Wirman.

Másnap Laiho bocsánatot kért, és a turné utolsó koncertjein le is állt az ivással.

“Két napig remegett a keze, de a moszkvai és a szentpétervári koncertek elég jól sikerültek.”

Ezt követően tájékoztatták a szervezőjüket, hogy a zenekar feloszlik. Laiho lelkiismeret-furdalást érzett: nem akarta, hogy így érjen véget a Children Of Bodom története.

Mi lesz a decemberre megbeszélt finnországi koncertekkel? – kérdezte a szervező. Mi kellene ahhoz, hogy a zenekar többi tagja fellépjen Alexivel?

Úgy döntöttek, hogy teljesítik Alexi néhány évvel korábbi kívánságát teljesítik, és kivásárolják őt az LLC-ből. A turné rá eső gázsiját közvetlenül neki fizetné a szervező. “Ez egyben szabadságot biztosított hármunknak, hogy a legjobb belátásunk szerint folytassuk az LLC üzleti tevékenységét” – mondja Wirman.

Alexi Laiho természetesen megtartotta a zenéi jogait, a játszások és a lemezeladások után ugyanúgy jogdíjat kapott, mint korábban. Amit eladott a többieknek, az a zenekar nevét és a merch-jogokat birtokló LLC-ben való részesedése volt.

Közleményt is kiadott a Bodom, amelyben az állt, hogy a zenekar a finnországi fellépések után feloszlik. Alexi megjelent a bulikon, és az egész turné alatt józan maradt, immár fizetett alkalmazottként. Úgy gitározott és üvöltött-énekelt a koncerteken, ahogy csak Alexi Laiho tudott.

Ez jobb befejezés volt, mint amit a zenekarban bárki is remélni mert.

Laiho folytatni akarta a zenélést, és a trió szerint könnyen megkaphatta volna az engedélyt a “Children Of Bodom” név használatára is, ha az ügyvédje és az LLC jogi képviselője megegyezett volna erről. Ilyen kérés azonban nem érkezett az LLC-hez.

“Elég okos volt ahhoz, hogy megkérdezze, hogy rendben van-e szerintünk, ha a zenekarát Bodom After Midnightnak nevezné el, mi pedig azt mondtuk, hogy természetesen igen” – mondja Wirman.

2020 elején még szívélyes üzeneteket váltottak egymással, a világjárvány kitörése után pedig Children of Bodom arcmaszkokat is forgalmaztak. Ezekkel Alexi pózolt a fotókon.

“Amikor az új üzletünk elindítása előtt álltunk, megkértük Alexit, hogy a korábbiakhoz hasonlóan egynegyedes részesedéssel szálljon be néhány termékbe, és egészen az élete végéig közvetlenül részt is vett a munkában” – mondja Seppälä.

Mindezek után a trió hangsúlyozza: megtiszteltetés, hogy évtizedeken keresztül Laihóval zenélhettek. A kapcsolatuk inkább testvéri volt, mint baráti, ezért is volt olyan traumatikus számukra a zenekar végének feldolgozása. Ehhez még terápia is szükségeltetett.


Henkka Seppälä mára politológus diplomát szerzett, a tanításból azonban visszatért a zenéléshez a Moon Shot nevű zenekarban, amelyben a Disco Ensemble és a Lapko más sikeres zenészei is szerepelnek. Európai turnét terveznek.

Jaska Raatikainen a Mercury Circle-ben játszik, a második albumukon dolgoznak.

Janne Wirman építészetet tanul az Aalto Egyetemen.

“És továbbra is dolgozunk az LLC-nk ügyein” – mondja Wirman.

“A raktárban van mindenféle olyasmi, ami érdekelheti a rajongókat. Van egy álmunk, egy Children Of Bodom múzeum/bár elindítása. A trió jelenleg egy fotókiállítást állít össze a Children Of Bodomról, amelyet majd 2022 októberében mutatnak be az Espoo Kulturális Központban. Ezt közösen szervezik Alexi húgával, Annával, aki a testvére hagyatékát gondozza.

“A családunk teljes támogatását élvezik” – mondja Anna Laiho. – “Megnyugtató, hogy közösen emlékezhetünk Alexire.”

Anna Laiho beleegyezett, hogy beszéljen a bátyja megmentésére tett utolsó kísérletekről. Ez 2020 őszén volt. Anna, valamint Alexi ausztrál párja, Kelli Wright-Laiho és néhány közeli barát újra megpróbált szakszerű segítséget szerezni Alexinek, ő azonban ezt visszautasította.

“A szíve mélyén egy melegszívű és gondoskodó ember volt, mindig készen állt arra, hogy segítsen másokon. De megvoltak a démonjai, és azokkal egyedül akart megküzdeni.

A saját döntéseit akarta meghozni. Akármilyen is legyenek.”


KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.