BUDGIE – 71 éves korában elhunyt Burke Shelley, a walesi zenekar frontembere

71 éves korában elhunyt a legendás walesi Budgie énekese/basszusgitárosa, Burke Shelley. A tragikus hírt a lánya, Ela osztotta meg a Facebookon.

Nagy szomorúsággal jelentem be édesapám, John Burke Shelley halálát. Ma este álmában hunyt el a Heath Hospitalban, Cardiffban, a szülővárosában. 71 éves volt. Kérem, hogy ezekben a nehéz időkben tiszteljék a család magánéletét.

Szeretettel, négy gyermeke: Ela, Osian, Dimitri és Nathaniel.2010-ben a Budgie lemondta lengyel és csehországi turnéját, miután Burke Shelleyt sürgősségi műtétnek vetették alá aorta aneurizma miatt, két éve pedig arról számolt be, hogy egy újabb, életmentő műtétre lenne szüksége, de azt visszautasította, mert fennállt a veszélye annak, hogy a műtét helyrehozhatatlan gerincsérülést okozna. Shelley nem akarta a hátralevő életét kerekesszékben tölteni.

Élni akarom azt az életet, ami még hátra van, és nem akarok megnyomorodni. Hiszek Istenben, és nem aggódom amiatt, hogy hová jutok. Szóval csak teszem a dolgom, és addig is folytatom, amit szeretek csinálni, amíg úgy nem dönt, hogy elhív magához. Ez ilyen egyszerű.

Shelley a Wales Online-nak azt is elmondta akkor, hogy a 2010-es műtétje következtében megsérült a rekeszizma, így már nem tudott rendesen énekelni, a basszusgitározást azonban nem hagyta abba.

A progos hard rock csapatot eredetileg 1967-ben a walesi Cardiffban alakította meg Burke Shelley (ének, basszusgitár), Tony Bourge (gitár) és Ray Phillips (dobok), és ez a korai felállás készítette el a Budgie három leginkább meghatározó albumát (Budgie 1971, Squawk 1972, Never Turn Your Back On A Friend 1973). A Brit Heavy Metal Új Hullámának egyik előfutárának számító Budgie igazából sosem aratott nagy sikert, mindig is egy alulértékelt banda maradt, de számos zenekarra voltak nagy hatással.

A Budgie-ra akkor irányult ismét komoly figyelem, amikor a Metallica két dalukat is feldolgozta a 80-as évek második felében (Crash Course In Brain Surgery, Breadfan), de a korai klubkorszakában a Van Halen is játszotta az In For The Kill! című dalukat, az Iron Maiden 1992-ben dolgozta fel tőlük az I Can’t See My Feeling-et, a Soundgarden pedig 1994-en a Homicidal Suicidalt.KERESÉS
RÓLUNK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email
AKTUÁLIS SZÁM
NO. 340 – 2021/12-2022/01
INSTAGRAM
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
NO. 340 – 2021/12-2022/01
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. BULLET FOR MY VALENTINE - Bullet For My Valentine
 2. ASKING ALEXANDRIA - See What's On The Inside
 3. MASTODON - Hushed And Grim
 4. MANIMAL - Armegeddon
 5. WHITECHPEL - Kin
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EXODUS - Persona Non Grata
 2. MASTODON - Hushed And Grim
 3. KHEMMIS - Deceiver
 4. WOLFTOOTH - Blood & Iron
 5. BONDED - Into Blackness
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. JERRY CANTRELL - Brighten
 2. THE PINEAPPLE THIEF - Nothing But The Truth
 3. THRICE - Horizons/East
 4. COLOURSØUND - Coloursøund II
 5. THE LUCID - The Lucid
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Time To Die címmel megjelent és végig is hallgatható a stoner/sludge vonalas budapesti Red Swamp harmadik albuma, a Quarantine dalhoz pedig egy friss videoklip is született.
Atonement címmel még 2017-ben látott napvilágot az amerikai death metal intézmény, az 1988-ban megalapított Immolation tizedik nagylemeze, február 18-án pedig már jön is Ross Dolanék új albuma, az Acts Of God.