Skip to content

AENAON: Mnemosyne

A görög Aenaon neve az örökkévalóságra utal, Mnemosyne a múzsák anyja, tehát hazájuk mítoszai, hagyományai biztosan fontos szerepet töltenek be a műveikben. A Mnemosyne a 2006-ban alakult zenekar negyedik albuma, a csapat továbbra is a black metalt tágítja, torzítja, bővíti, értelmezi újra. Igazából a black metal kifejezést csak jobb híján használom, leginkább progresszív extrém metalnak titulálnám a csapatot, mivel a metal megvan, az extrémitásra való törekvés is, azonban a BM mint hangulat és kifejezésmód, annak ezer árnyalatában is, már nem áll olyan közel a görögökhöz.

A Mnemosyne anyaga hallatán azt szűrtem le, hogy a csapat több szempontnak is meg akart felelni, nyilván elsősorban önmaga számára. Komplexek, csavarosak is szeretnek lenni, ahogyan gyorsak és brutálisak is, de a zenei távlatok kitűzését sem vesztették szem elől. Ugyanakkor egy tiszta, átlátható produkció lebegett előttük, hogy lehessen hallani a részleteket. A formáció sokszor cirkalmas témáiról, riffjeiről, olykor bizarrabb megoldásairól olyan formabontó csapatok jutnak eszembe, mint a Solefald, az A Forest Of Stars, a korai Hail Spirit Noir, vagy a Code. Az Aenaon lemezén is fontos a metalos súly és él, az összetett témák, a gitárriffek rafináltsága szintén, és amennyire szeretnek önfeledten száguldozni a görögök, olyannyira kedvelik a szaxofon témáit is. Nekem néha sok ebből a fúvósból, de az Aenaon teljes jogú hangszerként alkalmazza, és Orestis Zyrinis kap is elég teret a kibontakozáshoz. Főleg a finomabb részeknél fújja a szaxofont, de a metalos részeket is kíséri, ha az adott dalrészt így írták meg: Mantledeath.

Astrous frontember az agresszív hangok terén érzi otthonosan magát, de időnként dallamokat is produkál. Tény, hogy a zenében sok minden történik, így talán nem hiányoznak annyira az énekdallamok. Megjegyzem, a zenekar arra is hangsúlyt fektethetett, hogy az albumnak legyenek fogósabb, megjegyezhetőbb részei. Tán épp ezt a célt szolgálta a szaxofon csatasorba állítása.

Ambiciózus album a Mnemosyne, s ugyan néha tán túl sokat markolnak a görögök, érezni az átgondoltságot, az igényességet, a befektetett munkát.

KERESÉS
Hammerworld No. 349
keresd az újságosoknál!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THE AMITY AFFLICTION feat. LOUIE KNUXX
  I See Dead People (dal)
 2. INFECTED RAIN
  The Earth Mantra (dal)
 3. CATTLE DECAPITATION
  We Eat Our Young (dal)
 4. ROTTEN SOUND
  Nothingness (dal)
 5. THE DAY WE LEFT EARTH / DEAD BY APRIL
  Wasteland (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. PEARL JAM
  No Code
 2. END IT
  Unpleasant Living (EP)
 3. WHEEL
  Rumination
 4. SPIRITWORLD
  Deathwestern
 5. FISH!
  Csipsz és kóla (dal)
HAJÓGYÁR x hw