Skip to content

AENAON: Mnemosyne

A görög Aenaon neve az örökkévalóságra utal, Mnemosyne a múzsák anyja, tehát hazájuk mítoszai, hagyományai biztosan fontos szerepet töltenek be a műveikben. A Mnemosyne a 2006-ban alakult zenekar negyedik albuma, a csapat továbbra is a black metalt tágítja, torzítja, bővíti, értelmezi újra. Igazából a black metal kifejezést csak jobb híján használom, leginkább progresszív extrém metalnak titulálnám a csapatot, mivel a metal megvan, az extrémitásra való törekvés is, azonban a BM mint hangulat és kifejezésmód, annak ezer árnyalatában is, már nem áll olyan közel a görögökhöz.

A Mnemosyne anyaga hallatán azt szűrtem le, hogy a csapat több szempontnak is meg akart felelni, nyilván elsősorban önmaga számára. Komplexek, csavarosak is szeretnek lenni, ahogyan gyorsak és brutálisak is, de a zenei távlatok kitűzését sem vesztették szem elől. Ugyanakkor egy tiszta, átlátható produkció lebegett előttük, hogy lehessen hallani a részleteket. A formáció sokszor cirkalmas témáiról, riffjeiről, olykor bizarrabb megoldásairól olyan formabontó csapatok jutnak eszembe, mint a Solefald, az A Forest Of Stars, a korai Hail Spirit Noir, vagy a Code. Az Aenaon lemezén is fontos a metalos súly és él, az összetett témák, a gitárriffek rafináltsága szintén, és amennyire szeretnek önfeledten száguldozni a görögök, olyannyira kedvelik a szaxofon témáit is. Nekem néha sok ebből a fúvósból, de az Aenaon teljes jogú hangszerként alkalmazza, és Orestis Zyrinis kap is elég teret a kibontakozáshoz. Főleg a finomabb részeknél fújja a szaxofont, de a metalos részeket is kíséri, ha az adott dalrészt így írták meg: Mantledeath.

Astrous frontember az agresszív hangok terén érzi otthonosan magát, de időnként dallamokat is produkál. Tény, hogy a zenében sok minden történik, így talán nem hiányoznak annyira az énekdallamok. Megjegyzem, a zenekar arra is hangsúlyt fektethetett, hogy az albumnak legyenek fogósabb, megjegyezhetőbb részei. Tán épp ezt a célt szolgálta a szaxofon csatasorba állítása.

Ambiciózus album a Mnemosyne, s ugyan néha tán túl sokat markolnak a görögök, érezni az átgondoltságot, az igényességet, a befektetett munkát.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw