Skip to content

A/ORATOS: Ecclesia Gnostica

Az elsőre különösen csengő névvel rendelkező A/Oratos a francia Wilhelm szülöttje, neveltje, aki további zenészekkel kiegészülve adta ki 2019-ben az Epignosis című bemutatkozó EP-t. Pár évre szükség volt ahhoz, hogy az első komolyabb teljesítményt is megalkossa a gárda, ahol a fő dalszerző, egyben a gitárosi poszt birtokosa maga Wilhelm. Két tagot a szintén új albummal jelentkezett Griffon delegált az A/Oratos csapatába.

Az „A/Oratos” kifejezés a görög hagyományból ered, jelentése: „láthatatlan”. Már a címből lehet következtetni a tematikára, a 43 percet kitevő album ugyanis a gnosztikus tanokkal foglalkozik – a hermetikus hagyománnyal, a Kabbalával, és a Krisztus születése utáni gnosztikus tanításokkal. Remélhetőleg kellő komolysággal tárgyalja a kérdést a zenekar. Mindenesetre a promó-szöveg, melyben a jelen társadalom materializmusa és szellemi üressége elleni harcot fogalmazzák meg, mindenképpen biztató.

Bármi is legyen a szövegi tartalom, zenei téren abszolút kompromisszummentes hozzáállásról tanúskodik Wilhelm kvartettje. Az Ecclesia Gnostica kortárs black metalt kínál, s ugyan a „kortárs” kifejezés nem mindig szerencsés, ez esetben úgy értendő, hogy a franciák konstruktívan alkalmazzák a black metal rég összeállt korpuszát, de ezt nemcsak ide-oda pofozgatják, görgetik, hanem megpróbálnak aktív, újra-alkotó módon hozzáállni. Még akkor is, ha ehhez nem kívánják felforgatni az építmény fundamentumát. Mondhatom, hogy a sorok között érződik némi disszonancia Wilhelm játékában, ugyanakkor a cirkalmas játékra is van hajlam, de végül csak az számít, hogy hallunk-e jó témákat, szerzeményeket. Néhány meghallgatás után kiderül, hogy igen.

Ami megnehezítheti az ismerkedést, az a frontember Aharon (lásd még: Griffon) egészen szélsőségesen acsargó hangja, ami számomra kimondottan megterhelő. Még akkor is, ha stíluskellék. Szerencsére Wilhelm gondoskodik arról, hogy minden dal tele legyen jobbnál-jobb dallamokkal, gitártémákkal. A francia black metal egyes ágai nagyon szeretik a dallamokat, az A/Oratos albuma is bővelkedik ezekben: sok a díszítés, a harmónia, a fülbemászó riff, sőt, riffköltemény. Egy-egy dal olyan, mint egy riffekből, dallamokból felépülő pazar várkastély. Az Ó roi des eons vagy a záró le septiéme sceau kellőképpen aláhúzza a remek témák meglétét. A hangzás tiszta, arányos, a basszust is hallhatjuk a sorok között, intenzív a dobolás, de a fókusz egyértelműen a gitáré. A LADLO nívós kiadványairól ismert, az A/Oratos digipak-CD-je is szép, elsőrangúak az illusztrációk.

„Mert ha mindannyian por vagyunk e földi káoszban, az isteni szikrát, ami az emberben szunnyad, fel kell ébreszteni.”

KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw