Skip to content

A fémzene szolgálatában (2021, Demokrata)

Változtatás nélküli utánközlés. Eredeti megjelenés: demokrata.hu, 2021. november 26. / szerző: Szentesi Zöldi László
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Akkor is, ma is úgy tűnik, hogy a Metallica Hungaricák nagyon naprakészek voltak. Honnan szereztétek az értesüléseiteket, hogyan jutottatok hozzá a külföldi sajtóhoz, új lemezekhez?

LL: „Erről könyvet lehetne írni. Eleve mindketten újságmániások voltunk. Cselő sci-fiben nyomult, borítókat rajzolt, én pedig minden lapot megvettem, amiben szó esett zenéről. Olvastam a Világ Ifjúságát, a délvidéki Képes Ifjúságot, a Pesti Műsort azért a három oldalért, ami fontos volt számunkra. Jártam könyvtárba, beszereztem és elolvastam a Mozgó Világot is a Beatrice-interjúért, pedig egyébként nem igazán érdekelt volna. Rettentően bosszantott, hogy a külföldi sajtóhoz nem jutunk hozzá, ezért mindig megbíztunk valakit, aki nyugatra ment, hogy hozzon nekünk rockújságot! Eleinte kamionosok szállították a Kerrangot és a Metal Hammert, utána előfizettem. Ebből valutaüzérkedési büntetőügyem támadt, mert a srác, akivel kiküldtem a pénzt, megbukott a határon, és az én adataimat diktálta be. Maszek lemezboltba is jártunk, igaz, hogy a lemezeket borzasztóak drágán adták, de az ember csencselt jobbra-balra, mindent beszereztünk, ami érdekelt bennünket. Igazi békebeli vadászat volt!”

Izgultatok-e, amikor valódi világ­sztárokkal kellett interjúzni?

LL: „Az első nagy világsztár, akivel interjúztunk, James Hetfield a Metallicából 1987-ben. Igaz, előtte találkoztunk másokkal is, például az Iron Maidennel a szállodájuknál. Nagyon lámpalázas voltam. Emlékszem, annak idején szívdobogva szólítottam meg Hobót is az FMH-ban, alig tudtam beszélni, olyan tisztelet élt bennem iránta. Hetfielddel egyébként Lengyelországban találkoztunk, megsúgták nekünk, hogy a zenekar melyik szállodát választja. Nosza, mi is oda foglaltunk szobát! Rajtunk kívül egy csomó lengyel metálos, kőkemény arc is ott lakott, ők is figyelgették az isteneket, hátha leesik egy morzsa nekik. Szerencsére mi angolul is tudtunk, előnyben voltunk. A koncertek utáni közös mulatozás csak nyomokban maradt meg, de tetszett nekik a lapunk, és hát óriási volt először élőben látni a Metallicát. Pláne személyesen is találkozni, együtt lógni velük.”

(A teljes interjút elolvashatod a Demokrata oldalán – https://demokrata.hu/kultura/a-femzene-szolgalataban-450894/ )

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw