Skip to content

50 éve született a magyar hard rock

Radics Béla, a sokak által legnagyobbnak tartott magyar rockgitáros szupergrupja, a Taurus 1972-ben, ötven évvel ezelőtt adta első nyilvános koncertjét, és ez a dátum lényegében a magyar hard rock születését is jelzi. Ezen az estén Radics Béla és a Taurus világa él tovább, már csak azért is, mert a Pengék és Halak koncertjén Radics bíbor Gibsonja fog szólni, sőt, a Taurus billentyűsének, Balázs Fecónak az eredeti Hammond orgonája. Az est másik fellépője, Török Ádám és a Mini pedig már ötven évvel ezelőtt is társa és kortársa volt a fiatalon elhunyt gitáros fenoménnek.

A Taurus 1972-ben mutatkozott be, azután, hogy Balázs Fecó és Som Lajos az előző évben részt vett egy Black Sabbath-koncerten és elhatározták, hogy kitapossák a magyar hard rock útját. A billentyűs és a basszusgitáros az akkor már legendásnak számító – és a Sakk-Matt, valamint a Tűzkerék zenekarokkal már abszolút ezt a kemény, Jimi Hendrix és a Cream nevével fémjelzett zenei világot játszó – gitárost, Radics Bélát nyerték meg maguk mellé. „A zenekart Balázs Fecó billentyűs-énekes és Som Lajos basszusgitáros alapította. Egy amszterdami koncerten élőben látták a Black Sabbath-ot, nem sokkal később kiléptek a Neotonból és létrehozták az első magyar hardrock-zenekart, a Taurust. Radics Bélát a Tűzkerékből hívták gitárosnak, a dobos pedig Brunner Győző lett, aki a Metróból érkezett” – idézte fel Kovács László, az 1972-es első Taurus-koncertet vinyl lemezen 2021-ben megjelentető Moiras Records vezetője az MTI-nek. A Taurus (teljes nevén: Taurus EX-T 25 75 82) rövid pályája során két kislemezt jelentett meg (a másodikat már Som helyén Zoránnal), a Budai Ifjúsági Parkban adott 1972. május 1-i második fellépésének anyaga utólag jelent meg cd-n és tavaly vinylen is, immár az elhangzott műsor teljes, eredeti sorrendjében. Célját azonban elérte a formáció, a magyar hard rock megszületett, a Taurus öröksége pedig máig jelen van a hazai zenei életben. A Pengék és Halak koncertjén (már a név is utalás Radicsra, a róla szóló Ómolnár Miklós-könyv címe is a gitáros híres mondását idézi) úgy is jelen lesz a Taurus öröksége, hogy konkrétan a néhány éve előkerült eredeti Radics-gitár, a bíbor Gibson fog szólni Kosik Kristóf gitáros kezében, de ezen kívül még egy eredeti Taurus-hangszer is színpadon lesz: mégpedig Balázs Fecó Hammond orgonája.

Radics eleve ritka, értékes Gibson gitárját (amelynek ugyan az SG típushoz hasonlatos alakja van, de még korábban, 1961 vége és 1962 eleje között gyártották) sokáig elveszettnek hitték, a hangszert Kosik Kristóf találta meg és másfél évtized munkájával meg is vásárolta Molnár Pál Bonaventtől. A „bíbor Gibsont” Radics Béla 1982-es halála után a gitáros édesanyja Póka Egonnak adta, akitől 1988-ban kérte vissza és ezután nyoma veszett az ikonikus hangszernek. Mint később kiderült, a gitárt az anyuka Radics barátjának, Molnár Pál Bonaventnek adta, aki évtizedekig titokban őrizgette. Itt jött képbe Kosik Kristóf zenész-ügyvéd, aki a Póka Egon-féle Kőbányai Zeneiskola tanulójaként közeli kapcsolatba került azzal, aki Radics után játszott a hangszeren. „1996-ban az első évfolyam tanulója lettem Póka Egon kőbányai zeneiskolájában. Engem ugyan már az Ómolnár-könyvből ismert történetekkel lenyűgözött a gitár sorsa, de ekkor tudtam meg, hogy nincs meg a hangszer. 2004-ben egy kocsmázás során megismerkedtem Váradi László Vadölő dobossal, aki ugyebár együtt zenélt Radiccsal a Tűzkerékben, és ő adta meg Radics ismerősének, Molnár Pál Bonaventnek a telefonszámát, merthogy az ő tudomása és a szóbeszéd szerint nála lappang a híres gitár. Felhívtam, és kiderült, hogy tényleg nála van a hangszer, de az is, hogy Bonavent már ismert engem, hallott gitározni is, látott a kezemben egy Béláéhoz hasonló SG Gibsont, amit persze Radics miatt vettem. Szóval szimpatizált velem és kifejezte, hogy ha egyszer eladja valakinek a hangszert, akkor az én leszek. Ekkor kezdődött egy furcsa kapcsolat kettőnk között, és végül tizenöt év munkájába telt már az is, hogy egyáltalán megmutatta a gitárt, de végül 2019-ben csak eladta” – mesélte Kosik Kristóf.

A legendás „bíbor Gibsont” Kosik szándéka szerint nem zárja titkos vitrinbe, hanem vele Radics emlékét élteti, úgy is, hogy koncerten is megszólaltatja, mint ezen a fellépésen a Magyar Zene Házában október 26-án, ahol még egy eredeti Taurus-hangszer is színpadon lesz, mégpedig Balázs Fecó eredeti Hammond orgonája, amelyet a 2020-ban elhunyt zenész még életében adott el szintén Kosiknak – mégpedig komoly szándékkal a háttérben: „Balázs Fecó édesapjától kapta első Hammond orgonáját, ő volt az első zenész, aki használta ezt a hangszert magyar rockzenekarban. Miután 2019-ben előkerült a gitár, felhívott Hippi, Balázs Fecó roadja, hogy Fecó beszélni szeretne velem. Azt mondta, hogy azt szeretné, hogy a két legendás hangszer, Béla gitárja és az ő sokat látott Hammondja legyen egy helyen, nagyon örülne, ha a sors ismét egymás mellé helyezné a hangszereket. Eddigre ő már régóta a csak számára gyártott fehér Hammondot használta, ami a Zene Házában van kiállítva. Szóval megvettem az eredeti Hammond orgonáját a hozzá tartozó Leslie hangládával, és így lett lehetőségem együtt játszani Fecóval Béla legendás közegében, a Csili Művelődési Központban 2020-ban, ahol a két hangszer először szerepelt újra egy színpadon annyi évtized után. Játszottuk a Fecó és Béla által írt dalokat, a Zöld csillagot, az Anyám, vígasztaljt, A kőfalak leomlanakot, az Akire szerelemmel nézheteket. És aztán drámai módon ez lett Fecó utolsó koncertje, hiszen hamarosan elhunyt. Sorsszerű, hogy Fecó búcsúkoncertjén Taurust játszottunk ezekkel a hangszerekkel – valami körbeért az időben.”

Ahogy azon a koncerten, ezen az október 26-i eseményen is tovább él a Taurus szelleme, már csak ezeken a valóban ikonikus hangszereken keresztül is – és az esemény fényét még tovább emeli, hogy az est hangtechnikusa Kraft Tamás, a magyar roadok doyenje lesz, aki természetesen Radics Bélát is hangosította.

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw