Skip to content

YAAROTH: The Man In The Wood

Olyan zenét kínál a Yaaroth debütalbuma, amely sokkal inkább rokon a ’70-es évek világával, mint a jelenlegivel. A Yaaroth az amerikai Dan Bell nevéhez fűződik, aki korábban az egyetlen albumot megért Yarrow gitáros/énekes/bőgőse volt (emellett borítókat is illusztrál – Blizaro, Orodruin stb.), s miután az akkori felállás megszűnt, Yaaroth néven megy tovább, a The Man In The Wood nagylemez pedig újfent megjelent.

Mint olvastam, a középpontban Dan Bell folklorisztikus ihletésű költeményei állnak, de legalább ilyen fontos a hangja, a kissé nazális tónus, amelyeket a dalok fölébe helyez. Nagy vonalakban progresszív rocknak nevezném a Yaaroth zenéjét, azonban ezt tágan érdemes kezelni, Bell szeret le-letérni az útról, ha a progresszív rock kapcsán egyáltalán lehet útról beszélni. Például a They Seek Baryba méltán lenne nevezhető doom metalnak – a súlyos riffek, a kapcsolódó gitárdallamok komor színezetet öltenek, ám néhány perc elteltével angol jellegű folkos rész következik Bell népdalszerű énekével, halk billentyűsökkel. Kisvártatva visszatérnek a doom-szerű részek, Bell torkából pedig áradnak a mélabús dallamok.

A The Man In The Wood hangzása teljesen természetesnek hat, emellett kimondottan nyersnek is, valahol ilyen egy organikusan megszólaló felvétel. Minden hangszer a maga medrében szól. A gitár, a basszus, a dobok, és az egyéb, úgymond színesítő hangszerek, billentyűsök, effektek, melyekből egyébként nincs sok. Egyáltalán nem egy túlzsúfolt felvétel ez, inkább szellős, kiegyensúlyozott. Nyersesége ellenére is megvan benne a harmónia. Főleg, amikor – igazi folk rockhoz illó módon – felcsendül a fuvola hangja. A 13 perces záró Cassap Bell lágy énekdallamait hozza el, karöltve hangszeres kísérletekkel, hangszerelési „összetűzésekkel”, epikával, kompozíciós szépségekkel.

Rengeteg felfedeznivalót kínál a Yaaroth albuma, az élvezetes kirándulásnak én is csak az elején tartok.

M. P. 8

KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw