Skip to content

VISIONS OF ATLANTIS – Vitorlát bonts!

Pirates címmel ez év májusában jelentette meg legújabb albumát a szimfonikus metal színtér egyik dinamikusan fejlődő zenekara, a Visions Of Atlantis. Az új lemez nemcsak zenei szempontból hozott változást a csapat számára, de koncepcióját tekintve is új irányba mozdult, ezúttal kalózok történeteit énekli meg az osztrák, olasz és francia nemzetiségű tagokból álló csapat. Ezért senkit sem érhetett váratlanul, hogy a nyári budapesti Piratefest egyik közreműködő zenekara a Visions Of Atlantis lett. Clémentine Delauney énekesnővel az új album kapcsán beszélgettünk.

A május 13-án megjelent Pirates album dalai már egészen más Visions Of Atlantist mutatnak, mint amit megszoktunk. Az eggyel korábbi nagylemezhez, a 2019-es Wanderershez képest keményebb, durvább, sötétebb lett a zenétek. Mi okozta ezt a váltást?

„Saját döntésünk volt, hogy változtatunk a zenénk stílusán, s abba az irányba mozdulunk el, amit a legjobban szeretünk. Vissza akartunk térni az igazi metalhangzáshoz, amitől az utóbbi időben egy kicsit elfordult a Visions Of Atlantis. Ugyan a Wanderers albumunkat is imádjuk, de amit azon a lemezen hallasz, az nem pontosan az a fajta zene, amit a magunkénak vallunk. Túlságosan könnyed, s ezt csak utólag, már az album megjelenése után ismertük fel. Azzal, hogy az új férfi énekesünk, Michele Guaitoli csatlakozott hozzánk, ismét durvább hangzásúvá vált a zenénk. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Michele dalszerzőként is közreműködött a Pirates album készítésében. Mivel ő a durvább hangzású metalt szereti, értelemszerűen szerzőként is ezen a vonalon mozog. Amikor az első ötleteit megmutatta, rögtön éreztük, hogy ez lesz a helyes irány a Visions Of Atlantis számára. Az ötletgazda tehát ő volt, de arról, hogy a zenénk keményebb hangzású, durvább és sötétebb legyen, már közösen döntöttünk.”

A metalzene és a kalóztörténetek kapcsán elsőre mindenkinek a Running Wild neve ugrik be, de itt az Alestorm is. Van még szabad kapacitás ebben a témában?

„Hogyne lenne. A Running Wild szerepe természetesen nem vitatható el, bár az is igaz, hogy én szinte egyáltalán nem hallgatom őket. Az Alestormnál más a helyzet, ha nem figyelsz oda a szövegeikre vagy nem nézed az albumborítóikat, akkor nem sok kapcsolatot találsz köztük és a kalóztörténetek között. Ahogy például kiállnak a színpadra, abban nincs semmi kalózos vonás, mint ahogy a zenéjük is sokkal inkább szórakoztató vagy vicces, mintsem mitikus. Mi sokkal jobban magunkhoz öleltük ezt a témát, jobban azonosultunk a kalózimiddzsel. Egy komplett fantázia­univerzumot alkottunk meg, ami a Karib-tenger kalózaihoz áll közel. Az Alestorm világa ettől nagyon messze van, de azt gondolom, a kalóz téma van olyan tágas, hogy ők is, mi is, a Running Wild is, vagy bármelyik másik további zenekar megtalálja benne a saját közös pontját.”

(A teljes interjút – valamint egy beszámolót a budapesti koncertről – a Hammerworld magazin 2022. szeptember-októberi számában olvashatod.)

THE DEAD DAISIES ★ BLIND GUARDIAN ★ BLOODBATH ★ DEATH ANGEL ★ MEGADETH ★ NERVOSA ★ Bakó Csaba ★ Beerzebub ★ Besnyő László ★ Brymir ★ Félperc ★ Gaerea ★ Meteora ★ Moments Of Madness ★ Molnár Róbert Band ★ Shandmaul ★ Shiraz Lane ★ Valborg ★ Venus Principle ★ Visions Of Atlantis ★ Wolfheart

Élő Fém: Alestorm ★ Five Finger Death Punch ★ Judas Priest ★ Kiss ★ Lamb Of God/Kreator ★ Mercyful Fate ★ Saxon ★ Testament/Sepultura/Exodus ★ Wardruna/Kalandra

További rovatok: Zenészfüllel (Kreator) ★ Hatásokk ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Hangerőmű (Ibanez LB1) ★ Kulcsdalok (Tribe After Tribe) ★ Gasztrometal ★ Médiaradar ★ Saját szavaikkal (Nygmalion, Zorall)

Ajándék CD: METEORA – …Of Shades And Colours

Gyűjtői kiadás: https://www.hammerband.hu/hammerworld

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw