Skip to content

UNEARTH: The Wretched; The Ruinous

Személyes és objektív szempontból szintúgy szükségét éreztem írni a legújabb Unearth albumról. A Hammerben megjelent legelső kritikáim egyike a csapat egy korábbi lemezéről szólt, ezen felül pedig határozottan érdemes figyelmet fordítani erre az anyagra.

Az idén alapításának 25. évfordulóját ünneplő horda a metalcore első hullámának egyik alapzenekara, a Darkest Hour, a Killswitch Engage és egy maréknyi kivételes zenekar mellett megkerülhetetlen hivatkozási pontnak számítanak. Utóbbi néhány lemezük (számomra) kissé halványult formában mutatta őket, ám jelen dobásuk komoly elégedettséget válthat ki a rajongókból, egyúttal akár javíthat a státuszukon szélesebb metálos körökben.

A dalcsokor erejének kulcsa úgy gondolom, abban rejlik, hogy a zenekar a dalszerzés során kiemelt figyelmet fordított a változatosságra, nemcsak a korábban megszokott módon a riffek és a mázsás/pörgős ritmusok, de a gitár- és énekdallamok terén is, valamint a dobmunka szintúgy a korábbiakban megszokottnál tágabb szélsőségekkel operál – a 15 év kihagyás után visszatért Mike Justiannek köszönhetően. Buz McGrath és az új arc Peter Layman máskor megvaduló hathúrosai nem egyszer torzítás mentesre szelídülnek, a metalcore nagykönyve szerint üvöltő Trevor Phipps pedig olykor már-már deathcore/black metal(?!) hangszálgyilkolásig merészkedik, nagyon jól eltalált pillanatokban és mértékben.

Fenti gondosság és kifinomultság jól megmutatkozik többek között a féktelen lendülettel és húzással tomboló lemez hol bólogatós, hol galoppozós címadójában, a legfrissebbnek hatók közül való, személyes kedvenc Mother Betrayalben, a legcsépelősebbek közül való Dawn Of The Militantben – benne egy különösen súlyos breakdownnal –, az okkal népszerű, dallamkirály Into The Abyss-ben és a göteborgi és slayeres hatásokat villantó Theaters Of Warban.

Korántsem érdemes leírni az Uneartht, ez a 37 perces korong jól prezentálja, jócskán van még bennük energia és kreativitás.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw