Skip to content

TONY IOMMI – „Folyton Eddie jár a fejemben, hogy őszinte legyek…”

A Black Sabbath gitárosa és Eddie Van Halen még 1978-ban barátkozott össze, amikor az első lemezével turnézó Van Halen a Sabbath vendégzenekaraként turnézott, csaknem két évtizeddel később pedig Eddie és Tony közösen írta meg az Evil Eye című Black Sabbath nótát.

A Sabbath éppen a stúdióban dolgozott az 1994-es Cross Purposes lemezen, a negyedik albumukon Tony Martin énekessel, amikor a Van Halen Angliában turnézott, és amikor Birminghambe értek, Iommi lehívta a stúdióba Eddie Van Halent.


‘Ó, tényleg lemehetnék?’ – kérdezte Eddie, Iommi pedig a hotelből el is fuvarozta őt a stúdióba, előbb azonban az egyik birminghami hangszerboltból kerítettek egy gitárt is. ‘Tudnátok kölcsönözni egy gitárt Eddie-nek?’ És persze, hogy tudtak, és nyilván egy Eddie-modellt…

Iommi:Miután megérkeztünk, eljátszottunk néhány Sabbath-témát Eddie-nek. Az egyik kedvenc dala az Into The Void volt, meglepő módon. Azt is elnyomtuk neki, aztán jöhetett a dalszerzés. Ott volt az Evil Eye, és mondtam Eddie-nek, hogy játsszon fel egy szólót hozzá. Meg is tette, egy remek szólót pakolt oda. Amikor aztán ténylegesen felvettük a nótát, igyekeztem lemásolni a szólóját, de persze, hogy nem tudtam! (nevet)

Az eredeti Eddie-szóló is megvan valahol, valamelyik hatalmas kupacban. Tudom, hogy megvan. Az egy igazi kincs.Iommi szerint Eddie Van Halen egy szerény ember és egy óriási személyiség volt. Amikor csak Los Angelesben járt, mindig elmentek dumálni, ebédelni.

Kevesen voltak nála nagyobb hatással a következő generációkra. Valami egészen más módon gitározott. És az azért nagyon nehéz, mármint valami egészen mást csinálni a gitárral. Számtalan embert inspirált a játékával. Millióanyian próbálják ma is azt a tapping technikát, próbálják levenni a témáit, megtanulni a szólóit. Milliónyi gitárosra volt óriási hatással.


Az 1978-as közös turnéról:

Fogalmam sincs, hogyan tudott úgy gitározni. Senki más nem volt képes úgy játszani, mint Eddie. Azon a turnén nagyon alaposan összeismerkedtünk. A bulink után rendre bejött az öltözőmbe, vagy éppen én mentem át hozzá, és csak ültünk és beszélgettünk. Mindig nagyon jól éreztük magunkat együtt. Ki is öntöttük egymásnak, ami a szívünket nyomta…

Eddie mindig is egy újító volt, ezt nagyon bírtam benne. Mindig valami újdonsággal állt elő. Keményen dolgozott a saját erősítőjének kifejlesztésén is. És a gitárjain is állandóan dolgozott, hogy még jobbak, még komfortosabbak legyenek. Egy csomó tekintetben nagyon is újító volt.


Ez a hét egyszerűen rettenetes volt. Folyton Eddie jár a fejemben, hogy őszinte legyek. Ez nagyon-nagyon szomorú.


KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw