Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

TODD LA TORRE – REJOICE IN THE SUFFERING (LEMEZKRITIKA)

Todd La Torre Rejoice In The Suffering című lemezéről Uzseka Norbert írt kritikát a HammerWorld Magazin márciusi számában. A Queensryche-torok új kiadványával kapcsolatban Cselőtei László is megfogalmazta a gondolatait.

TODD LA TORRE – Rejoice In The Suffering (Rat Pak Records)

Tudom, sokaknak bögyében van Todd La Torre, mert fel merte vállalni, hogy a Queensryche énekese legyen, ráadásul úgy, hogy Geoff Tate stílusában énekel, tovább éltetve a korai QR-örökséget. Nos, én már akkor nagyon hittem benne, amikor a floridai Crimson Glory élére állt egy időre. Iszonyúan reménykedtem, hogy majd készítenek új albumot, mert a Crimson Glory klasszikusokat Todd egy az egyben tudta hozni élőben. De aztán elhappolta őt a Queensryche, és én azzal is boldog voltam.

Mindezt csak azért mondom el, mert sokan egy szimpla utánzónak tartják, akinek nincs saját hangja. Nos, az első LaTorre szólóalbum szépen rácáfol a kétkedőkre. Ennek az anyagnak ugyanis elég kevés köze van a fenti bandákhoz, ha csak az nem, hogy ez is metal. Imádom, hogy Todd nem rejti véka alá, ő egy igaz heavy metal rajongó, aki immár nagyban éli a színpadról és a metal sztárságról szövögetett álmait. Itt ugyanis egy tényleg veretes power metal albumról beszélünk, zakatolós középtempókkal, teli tüdőből énekelt melodikus verzékkel és refrénekkel, de sokszor rekesztett, üvöltő részekkel tarkítva, virga szólókkal. Semmi okoskodás, semmi progoskodás, csak hardcore hajlengetés.

Ha hatásokat, összehasonlítási alapokat keresünk, akkor mondjuk a Vicious Rumors, a Sanctuary vagy a korai Metal Church, de még egy-két thrash banda, akár az Exodus is eszembe jut. És nagyon kell figyelni, hogy érezzük és ne csak hallomásból tudjuk, itt La Torre énekel. Nyoma sincs Geoff Tate-nek vagy Midnightnak. Na, jó, talán – az egyébként erős thrash jegyeket mutató – Darkened Majesty refrénjében valami felsejlik, de ott sem direkt módon. És ott van még két nóta: a Crossroads To Insanity, egy monumentális power lírai csodálatos refrénnel és az Apology, egy nagyon ütős, éteri és középtempós metal részeket váltogató dal. Talán ezek állnak legközelebb a Queensryche vonalához. De lényegében ennyi.

Nyers, belemenős, vad ez az album. Todd régi haverja, a gitáros Craig Blackwell áll a dalok mögött. És a fickó nem viccel, csak riffel ezerrel. Ha pedig éppen nem, akkor régisulis, síró-rívó gitárszólókkal szórakoztat minket. A Dogmata szépen megadja az alaphangulatot. Aztán jön a középtempós, kő metal Pretenders. Itt előbújik a hangszálak közül Warrel Dane is, a Sanctuary/Nevermore legendás néhai frontembere. A Hellbound And Down kő témája még a halottakat is életre kelti! Minden dalról el tudok mondani valami hasonlóan lelkesítőt. Imádom, mert ez az album bizonyítja, hogy ha szólóalbumot készít az ember, azt nem kell feltétlenül elművészkedni. Lehet az egyszerű, de nagyszerű Heavy Metal is!

10/10

Cselőtei László


TODD LA TORRE – Crossroads To Insanity (a 2021-es Rejoice In The Suffering albumhoz)

TODD LA TORRE – Vanguards Of The Dawn Wall (a 2021-es Rejoice In The Suffering albumhoz)

TODD LA TORRE – Rejoice In The Suffering (Rat Pak Records)

01. Dogmata
02. Pretenders
03. Hellbound And Down
04. Darkened Majesty
05. Crossroads To Insanity
06. Critical Cynic
07. Rejoice In The Suffering
08. Vexed
09. Vanguards Of The Dawn Wall
10. Apology

Bónuszdalok (Deluxe verzió)
11. Fractured
12. Set It Off
13. One By One

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.