A chili egészségügyi előnyeiről ódákat lehetne zengeni, és lehet, hogy most meg is tesszük, egy kis kedvcsináló formájában. Ugyanis nem véletlenül vannak világszerte chilievő versenyek, épül egy egész YouTube-csatorna a csípős szószokat fogyasztó sztárokra (Hot Ones) és még sorolhatnánk.
Aki egyszer betekint a chili paprikák és -szószok mesés világába, soha többet nem akarja elhagyni majd, és egyre inkább kíváncsi lesz a különböző fajtákra, a termesztésre, a hagyományokra és az aromákra. A Chili Hungária Webáruházban a szószok mellett mindent megtalál a kíváncsi szem, akinek még egy kis rábeszélés hiányzik, íme, olvassa tovább a cikkünket.
Honnan ered a chili?
A kontinensre a 15. század végén a portugál és spanyol hajósok, felfedezők hozták haza Dél-Amerikából a chili magokat, később pedig innen terjedt el az egész világon. Minden nép konyhájában van egy vagy több étel, amihez használják, főételekhez, desszertekhez, salátákhoz adják hozzá, de legnagyobb keletje a tengerentúlon és a Távol-Keleten van.
Rengeteg formában felhasználják ezt a csípős növényt, itthon ilyenkor az Erős Pista ugrik be, de hozzá kell tennünk, hogy az nem chili paprikából készül. Chiliből viszont készítenek port, szószt, pelyhet, őrölt fűszer formájában is forgalmazzák, de van, aki nyersen eszi és az igazi rajongók maguk is megpróbálkoznak a termesztésével.
Így segít a chili
A kapszaicin vegyület, mely a növények csípősségét okozza, sokban segíti az emberi szervezetet. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása van, elveszi az étvágyat és segíti az emésztést (ezért jó fogyókúra a fogyasztása) és felszabadítja az endorfint, vagyis fokozza a jókedvünket.
A legerősebb fajták
A chili sok tekintetben rekorder növény, nem egy helye van a Guinness Rekordok Könyvében, és igazán extrém hobbinak számít a chilievő versenyeken való részvétel. Ezeken általában az alábbi paprikákból igyekeznek minél többet megenni a bátor vállalkozók.
● Carolina Reaper – 2013 óta csúcstartó a világ legerősebb paprikája néven, SHU (Scoville-skálán mért) egysége 2 millió fölött van. Összehasonlításképp érdemes tudni, hogy a magyar erős paprika SHU-ja 2500 körül van.
● Trinidad Moruga Scorpion – a Carolina Reaper előtt ő volt a csúcstartó, 2 millió közeli értékével, nevét egyébként hegyes, skorpiófarokra emlékeztető végéről kapta.
● 7 Pot Douglah – a 7 Pot chilipaprika-család tagja barnás, göcsörtös külsejű, 1,8 milliós SHU-val a harmadik helyet foglalja el ezen a listán.
● 7 Pot Primo – a fenti “testvére”, érdekes tudni, hogy nagyon nehéz beszerezni a magvait, annyira népszerű a gyűjtők körében. 1,5 milliós SHU-val bír.
● Trinidad Scorpion Butch T – a Karib-térségből származik ez a chili paprika is, nevét felfedezője után kapta, és szintén nem átlagembernek való.
Persze nem kell a rekorderekkel próbálkoznunk, elég heti egy-két alkalommal egy chilivel fűszerezett étel, különösen a megfázással terhelt évszakokban, és látni fogjuk a pozitív hatásokat.