Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

SUMMITEER – Album a fiatal felnőttkor nehézségeiről: Wisdom Teeth

Wisdom Teeth címmel megjelent és meg is hallgatható a Summitteer lemeze, egy “egy 1995-2005 közötti poszt-grunge/punk rock album a korszakra jellemző hangzással, személyes témákkal”.

A Summitteer egyszemélyes projekt, amely mögött a marcali/budapesti illetőségű Szecsődi Tamás gitáros/dalszerző áll. A projekt ötlete a 2010-es évek második felében alakult ki, miután egészen 2009 környékétől már kész és félkész dalok álltak rendelkezésre, akkor még szöveg nélkül. Mivel ezek a dalok kezdtek abba az irányba mutatni, hogy egy lemezen akár egységet is alkothatnának, megszületett a koncepció, amelyre nagy hatással volt a korai Foo Fighters, illetve a Foo előtti Late! album, amelyeket Dave Grohl teljesen egyedül írt meg. 2018-ban meg is kezdődtek a felvételek már azzal a céllal, hogy egy teljes lemez készüljön el. A felvételeket egy fél éves külföldi tartózkodás szakított meg, majd egy újabb év várakozás… Aztán 2020 végén Oláh Marcell (ex-Borders of Byzantium) segítségével kapott új erőre. Ekkor vált biztossá, hogy Marci fogja vinni az éneket (kb 75%-ban), tekintve, hogy munka mellett nem éreztem, hogy fel tudnám hozni az énektudásom egy olyan szintre, ami stúdióképes, ráadásul közbejött egy bölcsességfog-műtét is…A felvételek egy része Tóth Gábornál (Ghostship Recordings), a másik része Oláh Marcinál készült, aki a mixet és a masztert is jegyzi. A készítés során segítségemre voltak: Papp Domonkos basszusgitárral az első és a hetedik dalban, Szűcs Dávid énekkel a harmadik dalban és Kelemen Gábor dobbal a negyedik dalban.

A szövegek egytől egyig a fiatal felnőttkor nehézségeiről szólnak: milyen érzés ott hagyni az otthonod, és mikor lelsz új otthonra? Megéri-e nosztalgiázni? Mit kezdesz egy számodra fontos ember halálával? Megéri-e gyereknek maradni fejben, illetve hogy kell az alvászavarokat okozó lidérceket randevúra vinni?

A lemez címét az Every Time I Die Exometrium című számának ‘Wisdom teeth have replaced the fangs’ sora ihlette, ami a felnőtté válás rögös időszakát jelenti szimbolikusan számomra: előbb-utóbb mindenkinek át kell esnie rajta, ha nem akarja, hogy elmenjen mellette a világ. Épp úgy, ahogy egy impaktált bölcsességfog kiműtésén, épp úgy, ahogy egy nehéz szülés után egy szólóalbum kihozatalán, hogy végre nyugodtan tudjon aludni az ember…


A zenekarok, amelyek munkássága nagy hatással volt a lemezre: Foo Fighters, Blink-182, Propagandhi, Deftones, My Chemical Romance, Quicksand, Supernem, Auróra. (Megjegyzendő, hogy rendkívül közel állnak hozzám az extrém stílusok is, van olyan dal, amelyben egy The Red Chordtól kölcsönzött ötletet használtam például. A későbbiekben elképzelhető, hogy a Summiteer név alatt egy grindcore/blackened hardcore anyagot is szeretnék kihozni.)KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV