Skip to content

SUMMITEER – Album a fiatal felnőttkor nehézségeiről: Wisdom Teeth

Wisdom Teeth címmel megjelent és meg is hallgatható a Summitteer lemeze, egy „egy 1995-2005 közötti poszt-grunge/punk rock album a korszakra jellemző hangzással, személyes témákkal”.

A Summitteer egyszemélyes projekt, amely mögött a marcali/budapesti illetőségű Szecsődi Tamás gitáros/dalszerző áll. A projekt ötlete a 2010-es évek második felében alakult ki, miután egészen 2009 környékétől már kész és félkész dalok álltak rendelkezésre, akkor még szöveg nélkül. Mivel ezek a dalok kezdtek abba az irányba mutatni, hogy egy lemezen akár egységet is alkothatnának, megszületett a koncepció, amelyre nagy hatással volt a korai Foo Fighters, illetve a Foo előtti Late! album, amelyeket Dave Grohl teljesen egyedül írt meg. 2018-ban meg is kezdődtek a felvételek már azzal a céllal, hogy egy teljes lemez készüljön el. A felvételeket egy fél éves külföldi tartózkodás szakított meg, majd egy újabb év várakozás… Aztán 2020 végén Oláh Marcell (ex-Borders of Byzantium) segítségével kapott új erőre. Ekkor vált biztossá, hogy Marci fogja vinni az éneket (kb 75%-ban), tekintve, hogy munka mellett nem éreztem, hogy fel tudnám hozni az énektudásom egy olyan szintre, ami stúdióképes, ráadásul közbejött egy bölcsességfog-műtét is…A felvételek egy része Tóth Gábornál (Ghostship Recordings), a másik része Oláh Marcinál készült, aki a mixet és a masztert is jegyzi. A készítés során segítségemre voltak: Papp Domonkos basszusgitárral az első és a hetedik dalban, Szűcs Dávid énekkel a harmadik dalban és Kelemen Gábor dobbal a negyedik dalban.

A szövegek egytől egyig a fiatal felnőttkor nehézségeiről szólnak: milyen érzés ott hagyni az otthonod, és mikor lelsz új otthonra? Megéri-e nosztalgiázni? Mit kezdesz egy számodra fontos ember halálával? Megéri-e gyereknek maradni fejben, illetve hogy kell az alvászavarokat okozó lidérceket randevúra vinni?

A lemez címét az Every Time I Die Exometrium című számának ‘Wisdom teeth have replaced the fangs’ sora ihlette, ami a felnőtté válás rögös időszakát jelenti szimbolikusan számomra: előbb-utóbb mindenkinek át kell esnie rajta, ha nem akarja, hogy elmenjen mellette a világ. Épp úgy, ahogy egy impaktált bölcsességfog kiműtésén, épp úgy, ahogy egy nehéz szülés után egy szólóalbum kihozatalán, hogy végre nyugodtan tudjon aludni az ember…


A zenekarok, amelyek munkássága nagy hatással volt a lemezre: Foo Fighters, Blink-182, Propagandhi, Deftones, My Chemical Romance, Quicksand, Supernem, Auróra. (Megjegyzendő, hogy rendkívül közel állnak hozzám az extrém stílusok is, van olyan dal, amelyben egy The Red Chordtól kölcsönzött ötletet használtam például. A későbbiekben elképzelhető, hogy a Summiteer név alatt egy grindcore/blackened hardcore anyagot is szeretnék kihozni.)KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
  1. DVNE
    Voidkind
  2. JUDAS PRIEST
    Invincible Shield
  3. BRUCE DICKINSON
    The Mandrake Project
  4. DAATH
    The Deceivers
  5. MUDFIELD
    Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
  1. BORKNAGAR
    Fall
  2. VLTIMAS
    Epic
  3. MADDER MORTEM
    Old Eyes, New Heart
  4. SOVEREIGN
    Altered Realities
  5. JOB FOR A COWBOY
    Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
  1. BLOODRED HOURGLASS
    The Sun Still In Me (dal)
  2. CAVALERA
    Escape To The Void (dal)
  3. MINISTRY
    Goddamn White Trash (dal)
  4. BAD OMENS x POPPY
    VAN (Live) (dal)
  5. SOFT PLAY
    Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw