Skip to content

Storm The Studio / Ørdøg / Z!enemi, Bp. Barba Negra

A miskolci Z!enemi nyitotta az estét, még sajnos elég gyér számú közönségnek, de amúgy sem gondolom, hogy ez volt számukra a legjobb terep. Leginkább a Rage Against The Machine-éhoz hasonló zenéjük, bár rengeteg finomság, apró okosság, meglepő fordulat van benne, alapvetően bocs, de fiatalabb közönségre van kalibrálva. Magam is úgy vagyok vele, hogy tudom értékelni, amit csinálnak, de a legjobb számomra az volt, hogy újra színpadon láthattam két hajdani prog.metal kedvencem egy-egy tagját. Merthogy itt az after@all-ból Csontos Krisztián az egyik gitáros, és Hudák Attila az Eclipse-ből a basszer. Balogh „Juró” Szabolcs énekes-rapper-prédikátor amúgy igazi fazon, látványos csóka, aki eladja a show-t, de az mondjuk zavart, hogy a hangzás miatt a tizedét, ha értettem a szövegeinek.

Z!enemi

Az Ørdøg régóta bírja szimpátiámat, de most szintet léptek. Dacára, hogy az ének itt sem teljesen jött át. Az történt ugyanis, hogy kb. egy dalt bírt Szentpéteri Zsolt gitárcucca, aztán megadta magát (egy felborult üveg tehetett róla, szóval a sör öl). Ám a srácok, s nyilván főleg Vörös András énekes olyan profin, lazán, humorosan kezelték ezt a necces helyzetet, hogy onnantól a végéig vigyorogtam. Pláne, hogy egy nótára feljött Bokodi Bálint, akit sokan a Thy Catafalque miatt ismernek, de amúgy Andrissal együtt tolják az akusztikus Diabolus In Musica projectet, ám ilyen verzióban még sosem zenéltek együtt. De meg a pedálsoros közjátéktól eltekintve olyan gördülékeny, magával ragadó volt az egész, hogy nagyon. Anno, mikor András elkezdte ezt a bandát, sokáig nem tudtam hova tenni, hiszen nagyon más, mint a FreshFabrik volt (pl. tán nincs is semmi rap), és a Superbutt is elég másmilyen volt. De most kattant át igazán, hogy akárhány féle téma keveredjen is itt, a szimpla heavy metaltól a groove-os cuccokon és ősrockon át a hardcore-ig, ahogy Salimék összerakják, az visz. Még akkor is, ha Vörös szövegeit sem nagyon lehetett érteni.

Ørdøg

Szerencsére a Storm The Studio esetében már rendben volt ez is. Természetesen ez a koncert amolyan házibuli/osztálytalálkozó jelleget öltött, hiszen sok régesrégi Bedlam fan jött el, hogy kultikus kedvence három volt tagjának új bandáját láthassa – a kb. négy évvel ezelőtti megalakulás óta mindössze másodszor Budapesten. Erről ugye nem csak a covid tehet, hanem az is, hogy Fodor Zoltán énekes Japánban él (mondta is, hogy klassz hely Csepel, ahol ugye a Barba Negra található, elvégre az is szigetország). A II című új album zömét eljátszották, s mellé jó párat a bemutatkozó anyagról. És mind sütött, mind jól esett valamiért. A Black-outból igazolt Csányi Szabi gitáros által írt Meztelen volt az egyik legmetalosabb az amúgy lazább, sokszor funkos rock dalok között, de a jóval elszálltabb-játékosabb Narancs napfény is ugyanúgy megmozgatta a közönséget. Az első albumról a Ha kérdeznék-nek örültem a legjobban, az a dal nagyon az „enyém”, de a ráadás előtti utolsóként előadott Pixel még nagyobbat ütött. A végén olyan szólózás ment, amilyet csak a Pink Floydtól várna az ember, és ahogy Fodi beleüvöltött, hát, még most is kiráz a hideg, ha csak rágondolok.

Storm The Studio

És mégsem ezek voltak a koncert csúcspontjai szerintem. Hanem egyrészt a Fehér, aminek szintén nagyon erős és fontos a szövege, de így, élőben megtapasztalni… hát, csoda, hogy a közönség nem vált egyetlen üdvözülten zokogó kórussá. De ami mindent vitt, az nyilván a ráadásban előadott Afterpain of a Dying Life volt, a Bedlam egyik zseniális dala, ami kb. harminc éves, és továbbra sem fog rajta az idő. Ebbe amúgy a szóló táján Fodi beleszőtt pár sort a Doors Light My Fire c. dalából, míg a Fehérben Chris Isaak borzongató Wicked Game-jének refrénjét idézte meg. Elképesztő pillanatok voltak ezek.

De amúgy is végig azt éreztem, hogy mind az öt jóember a színpadon a szó legnemesebb értelmében örömzenél, és nyilván a közönség is ugyanezt az örömöt élte át. Nem mondom, hogy minden tökéletes volt, pl. a Barba kék színpada valahogy túl nagynak érződött, az első fővárosi koncert az A38 hajón ennél is bensőségesebb tudott lenni, de így is olyan koncert volt, amire mindig emlékezni fogunk.

További fotókért katt ide.
nka
KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw