Skip to content

SLIDHR: White Hart!

Ha az emlékezetem nem csal, a 2018-as The Futile Fires Of Man albumban is megvolt a kellő agresszió, azonban a White Hart! pusztító tornádójának elemi lendületéhez kevés black metal-anyag fogható ebben az évben. Joseph Deegan, az ír trió gitáros/énekes/dalszerzője az albumhoz fűzött promó-szövegben hangot adott a mai világgal kapcsolatos megvetésének, ami néha olyan erős, hogy nehéz bármi mással foglalkozni – mint fogalmazott. Röviden megjegyzem, hogy ez egy hibás, önsorsrontó hozzáállás, de Deegan és társai, mint hozzátette, legalább egy ilyen lemezbe bele tudták préselni vad indulataikat, negatív érzéseiket, így megtalálva a megfelelő levezető csatornát a tomboló dühnek. Már pedig ez az album tombol, nem kétséges.

A black metalt mint tömegpusztító fegyvert tálalja a Slidhr ezen a lemezen, s a kíméletlen száguldást csak rövid időre akasztják meg egy-egy lassú rész kedvéért – pl. a Trench Offering eleje. Természetesen ezek a részek is nyomasztóak, sötétek, a felperzseld föld kilátásait nyújtják. Nem kevésbé Deegan torka, amelyből csak úgy árad a méregfolyam. Mellesleg Alannal (Primordial) és Matt Bree gitárossal (Malthusian) együtt alkotják a Verminous Serpent nevű csapatot, mely The Malign Covenant címmel márciusban kiadott egy albumot. Visszatérve a Slidhr-re: Az említett Trench Offering egy atmoszferikus, kórusos részt is magában foglal, s néhány finomabb betét még található a lemezen elszórva. Nyilván az írek is sejtették, hogy kissé fárasztó lenne egyazon tempóval végigdarálni 45 percet. A What The Gauntlet Bestows vaskos, mogorva hangulattétele is ezt igazolja, továbbá azt, hogy ez a csapat bármilyen tempóval is játsszon, egyformán vigasztalannak lát mindent.

Valamelyest balanszíroz a Slidhr a zenei dúlás és a zenei zenélés között, de sokszor az előbbi javára dől el az eleve egyenlőtlen küzdelem. Mondom ezt úgy, hogy nem ötlettelen az album, azonban a koncepció, a düh kényszerítő ereje mindent felülír.

M.P.


Az ír Slidhr zeneszerző gitáros/énekesének, Joseph Deegannek annyira forr a vére a megvetéstől a világ dolgai iránt, hogy néha képtelen másra koncentrálni. De szerencsésnek tartja magát, hogy ezen érzelmeit a zenébe, így a White Hart! albumba tudja invesztálni.

Nos, a 2018-as The Futile Fires of Man sem volt piskóta, de a most októberben kijött új lemez még inkább gyűlöletesnek és haragosnak mondható. Különösen a Bjarni Einarsson dobos által vezetett, kíméletlen tempójú dalok azok, amelyek Joseph negatív érzéseit a leginkább képesek kisugározni, de a lassabb, néhol egy kis billentyűs, kórusszerű aláfestést tartalmazó számok is pokoli atmoszférával rendelkeznek. Főleg ott, ahol a frontember megelégszik azzal, hogy károgás helyett csak fájdalmasan kiabáljon.

A nagy megvetés közepette a kiemelkedő témákra nem igazán mentek rá az írek, de szerintem nem is akartak. Nem véletlen, hogy Joseph is úgy fogalmaz, nem érdekli, mit gondolunk a bandájáról, csak az, hogy tudjuk, a szenvedélyük őszinte.

Z.O.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw