Skip to content

SLEEP OF MONSTERS: ΓΓΓ

Tudomásom szerint a Sleep Of Monsters Finnországban, a megalakulás után egészen jó nevet szerzett magának az ottani undergroundban, s noha fogalmam sincs, mi arrafelé a státuszuk, nálunk elég kevéssé ismert a csapat. Pedig az énekes, Ike Vil, komoly zenekarban frontemberkedett régebben, bár tény és való, a Babylon Whores sem volt sokkal ismertebb formáció hazánkban. Pedig a King Fear és a Death Of The West (profetikus cím) remek lemezek voltak – most is azok.

A Babylon Whores-nak 2004-ben vége lett, Ike Vil pedig 2013-tól egy új zenekar, a Sleep Of Monsters élén találta magát. Különleges év volt a finnek számára 2013, ugyanis felléptek a Helldone fesztiválon a HIM előtt, és abban az évben jelent meg a Produces Reason debütalbum. Kitűnő lemez volt, meg is interjúvoltam a frontembert, miután a Svart Records 2014-ben megjelentette az albumot. Két évvel később kiadták a Poison Garden című lemezt, de szerényebbnek találtam elődjénél. Elég hosszú ideig semmit sem lehetett hallani a Sleep Of Monsters felől, de ez év tavaszán, váratlanul ért, megjelent a harmadik teljes lemez, a görög tematikájú ΓΓΓ.

A finnek a görög mítoszok világa felé fordultak, s az antik történetek, misztériumok köré szőtték az új albumot. A ΓΓΓ sem hatott olyan könnyen, mint a Produces Reason, azok a dallamok, bár elég rég hallgattam a lemezt, jó értelemben voltak fülbemászók, míg a ΓΓΓ több hallgatást igényel. Közhely, de Ike Vil azok közé az énekesek közé tartozik, akiknek a hangja külön hangszerként szolgálja az összképet, sőt, e kép egyik markáns színárnyalataként funkcionál. A Babylon Whores óta ismerem és szeretem markáns orgánumát, nagyon jellegzetes, szinte borízű darkos hangját, s ez alkalommal is felüdítő élmény pusztán az éneket hallgatni. Ugyanakkor jót tesz a lemeznek, a változatosságnak, hogy egyes dalokban női ének is hallható, mint pl. a Melinoe-ban, vagy a koncepcióhoz illően görögös hangulatú, fél-akusztikus Mother Of Phantoms-ban. Ez utóbbi a ΓΓΓ egyik legjobb dala: fülbemászók a dallamok, a közös férfi-női ének.

Aki ismeri a Sleep Of Monsters két előző lemezét, nem lepődik meg, hogy a zenekar hangzásképében a darkos, „ős”-rockos világ mellett egy popos felhang is megtalálható, leginkább a ’80-as évek világát idézve. Mindez azonban nem a jelenlegi trendekhez igazodva jelenik meg a finnek zenéjében, hanem a Sleep Of Monsters sajátos zeneiségébe integrálva. Ha kisebb-nagyobb kalandokat tesz is Ike Vil és zenekara, hangszeres „kirándulásokat” (pl. Ivory And Horn), a ΓΓΓ dalcentrikus album, amely úgy olvasztja magába a különféle zenei irányokat, hogy annak eredményeként egy egészen egyedi és organikus kép születik meg. Élőben is meggyőzőek lehetnek.

KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw