Skip to content

SATSURIKU ROBOT: No Thrash Metal, No Life!

Az a helyzet, hogy amikor az előzetest hallgattam, izgalmasabbnak hallatszott ez a lemez. A Satsuriku Robot, azaz Gyilkos Robot egy japán négyes a szigetország fővárosából. A promo szerint thrash metal, valamilyen fomában valóban az, de elég sok hatás keveredik a muzsikájukban. A felszínen a crossover thrash lebeg, alatta olvadt állapotú heavy/speed, különös dallamvilágú J-metal, a Cowboys-os Panterát idéző groove-ok és szólók, valamint deathcore-os disznóvágás stílusú scream hömpölyög-hullámzik, néha úgy érzem, hogy véletlenszerűen, vagy legalábbis céltalanul. A dalok egy része a banda anyanyelvén szól, más része angolul, ismét más része így is úgy is, de kevés az olyan rész, ahol érzékelni lehet a nyelvi különbségeket – a disznó disznóul visít és kész. Kevés az olyan tétel, amit igazán élvezni tudtam.

Muzikálisan – ha használható, azaz nem stílusidegen itt ez a szó – talán az előzetesben is nagy szerepet kapott Thrash Never Die és a Robot in the Pandemic viszik a prímet, és hellyel-közzel a Mad Thrasher is segít nekik. Jók ezek a témák, a műfaj sztenderdjeit nagyon szigorúan szem előtt tartva készültek, és ebbe rés nélkül bele tudták illeszteni a sajátságaikat is – a Robot in the Pandemic közepében például tök jó teret kap valami The Gazette-szerű J-popos metal a furcsán ragacsos melódiáival – csak az a bánatom, hogy a harmadik tételben bejönnek a malacok és átveszik a hatalmat, a robotok meg nem bírnak velük. Először unalmassá, azután zavaróvá válik az ének.

Ha már az unalomnál tartunk, a bőrökön végzett munka sem túl izgalmas. A pontosságával nincs probléma, de egysíkúak a témák, megragadnak a mezei d-beatnél meg polkánál. Egy valamirevaló hardcore punk bandában több törekvés van a változatosságra. A bőgőssel is annyi csak a baj, hogy olyan mintha helyettesítene: alapszinten megoldja, azon felül nem tesz bele energiát, így az egyszál gitáros srác hiába melózza ki a belét, meg hordja halomba a riffeket, a produkció számottevő része sajnos ellene dolgozik. Jóindulattal adtam a hatost, nagy kedvet nem csináltak egy következő lemezhez.

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw