Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

ROAD – “A TikTokhoz képest a Facebook egy matyóhímzés…”

Senki kedvéért nem fékezünk címmel megjelent az új Road album, az első lemezük Tóth Tamás dobossal (Mytra, Nomad, ex-Wisdom stb.), szombaton pedig lemezbemutató buli lesz a Barba Negrában, ahol a New Friend Request játszik majd vendégként.

A júniusi HammerWorld magazinban egy alapos interjút találsz az új lemez kapcsán Molnár Mátéval, a Road frontemberével.


www.facebook.com/roadzenekar
Részlet az interjúból:Ha már az egyes daloknál tartunk, muszáj rákérdeznem a kabbenyaldki címűre. Ez a kedves üzenet kinek szól?

Nem szól konkrétan senkinek, sokkal inkább egy reakció mindarra, amit manapság a közösségi médiában tapasztalni. A zenekarral nyilván fent vagyunk a Facebookon, az Instán, de még a TikTokon is, ez ma egyfajta kényszer is, egy magunkfajta zenekar nem teheti meg, hogy a népszerű felületeken nem tartja a kapcsolatot az emberekkel. Mindezt persze mi magunk csináljuk, nincs közösségi médiás szakember a Road mellett, így óhatatlanul szembesülünk a szennyel, a mocsokkal, a rettenetes hangvétellel, az igénytelenséggel. Ezt a számot a közösségi média hozta ki belőlünk. Leginkább a TikTok, ahhoz képest a Facebook egy matyóhímzés…Említetted már korábban a Kócos éjszakák dalt.


Sokat olvasni arról, hogy előkelő helyen vagyunk az alkoholizmus terén, és ebben a dalban próbáltam egy kicsit a másik oldalról megközelíteni. Sokan választják a búfelejtésnek ezt a módját, a valós problémakezelés helyett, sajnos.
De hát ti vagytok a pálinka-zenekar!

Ez igaz, de egy hétvégi bulizás, pálinkázás a koncertek után nem ugyanaz, mint amikor valaki minden nap iszik, adott esetben már kisodródik a peremre is. Elmegy a család, a házikó… Ebben a dalban arra tettem kísérletet, hogy a valós, beszélt nyelvet jelenítsem meg, még ha itt-itt magyartalan is. De egy kocsmai beszélgetés során ezek így hangzanak el. Van egyfajta hangulati ingadozás is benne, de ez nagyon passzol a zenéhez, mert az is eklektikus, kicsit talán dülöngélős is. Szomorú dolog az alkoholizmus, ez a dal pedig amolyan tükröt mutat egy mai magyar részeg elé.Van most kedvenc dalod a lemezről?


Nehéz erre mit mondani, mert ezt egy baromi erős lemeznek tartjuk, de Az ember dicsősége dal mindenképpen a nagy kedvenceim közé tartozik. Ha már az előbb úgy szidtam a közösségi médiát, az igazsághoz azért hozzátartozik az is, hogy alkalmanként szívet melengető, pozitív dolgok is az ember szeme elé kerülnek. Ezt a szöveget az emberi kitartás, emberi akaraterő inspirálta. Láttam például videókat parasportolókról, olyan fogyatékkal élő, vagy adott esetben fogyatékkal született emberekről, akik nem nyugodtak bele a helyzetükbe, hanem óriási küzdelem árán elértek valami nemes célt, megvalósítottak valami olyasmit, amire én magam sem lennék képes.

Döbbenetes, hogy egyes emberek milyen akaraterővel bírnak, sosem adják fel, még a legreménytelenebb helyzetben sem. A baj az, hogy nem őket mutatják a médiában követendő példa gyanánt, hanem mindenféle semmirekellőket. Úgy gondolom, hogy aki csak picsogni képes, hogy fáj a lábam, milyen fáradt vagyok, meg hogy megint esik az eső, ott a két gyerek is, azokat szembesíteni kéne ezekkel az emberekkel, akik segítség nélkül még a mosdóba sem tudnak kimenni, és nemhogy nem picsognak, hanem szinte emberfeletti teljesítményeket hoznak ki magunkból. Nekünk erőt kéne merítenünk a példáikból.

Egyébként némiképpen kapcsolódik ehhez a dalhoz az utána következő is, az Éhes. Annak van egy alcíme is, Az ember tragédiája. Az Éhes egyfajta görbe tükörként is felfogható, mert azt látom, azt tapasztalom, hogy nagyon sokaknál egyetlen cél van csak: legyen minden az enyém, senki másnak meg semmit. És miért? Erre nincs válasz. Kell, hogy nekem még több legyen! Ez egyfajta korrajz, ha úgy tetszik.ROAD – Állj elém (a 2021-es Senki kedvéért nem fékezünk album előzeteseként)
Ráadásul ez egy zsákutca, és ha valamit megmutatott ez a járvány, az pont ez. Teljesen felesleges harácsolni, őrült módon vásárolni minden szir-szart, amire igazából nincs is szükségünk.

Pontosan. Mégis gőzerővel, padlógázzal megyünk tovább ebbe az irányba. Mindenki erre hajt. A TikTok ezt is tökéletesen megmutatja. Drága verdák, luxusnyaralások, a legújabb mobilok. Nyilván mindenkinek fontos a pénz, de itt nem erről van szó, hanem az örök éhségről. A legtöbb lájkot akarom, a legtöbb nézettséget, a legújabb és legdrágább akármit. Ez egyébként egy nagyon karakteres, nagyon karcos metal dal. Van jó néhány ilyen a lemezen, ugyanakkor vannak punkosabb, meg egészen más jellegű számok is. Szerintem megint sikerült a határainkat még messzebb meghúzni. Aztán majd a közönség eldönti, hogy melyik tetszik neki. Mert gondolhatok én bármit a lemezről, a dalokról, a végső szó úgyis a közönségé. Mi csak tippelhetünk arra, hogy ez vagy az a dal népszerű lesz-e, de sokszor tévedtünk már ezen a téren is. Így aztán hiába szeretjük nagyon valamelyik korábbi nótánkat, ha a közönség nem indul be rá, akkor egy idő után már vesszük elő a koncerteken.


A teljes interjút megtalálod a júniusi HammerWorld magazinban.


Az első oldalpár
ROAD – Igazi testvér (a 2021-es Senki kedvéért nem fékezünk album előzeteseként)

ROAD – Ahol a hegyeket látod (2020)ROAD – Senki kedvéért nem fékezünk
(06/11 – H-Music)

01. Senki kedvéért nem fékezünk
02. Az ember dicsősége
03. Éhes
04. Igazi testvér
05. Átverve
06. Állj elém
07. Kócos éjszakák
08. Ahol a hegyeket látod
09. Kabbenyaldki
10. Szerintem
11. Majd szóljatok, ha nem kell fény már senkinek
12. December
13. Van az úgy

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV