RIKARD SUNDÉN – 8 éves kislányt molesztált az ex-Civil War, ex-Sabaton gitáros, börtönbe megy

Március közepén jelentette be a svéd Civil War, hogy egy újabb ex-Sabaton zenész, Thobbe Englund gitáros vette át Rikard Sundén helyét, aki amúgy az alapítástól 2012-ig volt a Sabaton tagja. Akkor nem indokolták a történteket, de a friss hírek fényében már sokkal inkább érthető a sztori.

A Metalsucks oldal számolt be arról, hogy Rikard Sundént elítélték Svédországban egy 8 éves kislány szexuális zaklatása és gyermekpornó birtoklása miatt. A bírósági dokumentumok szerint Sundén a lánya egy barátnőjét molesztálta, amikor az náluk töltötte az éjszakát. Később a számítógépe és a telefonja átvizsgálása nyomán a rendőrök hat olyan pornófilmet találtak, amelyekben gyermekek is szerepeltek.


Mindez még 2020 februárjában történt, Sundén pedig azóta Johan Anderssonra változtatta a nevét. Sundén tagadta a vádat, miszerint a lánya barátnőjének ruhája alá nyúlt az éjszaka folyamán. Azzal védekezett, hogy a kislánya álmában gyakran megérinti magát, és álmában érhetett a barátnőjéhez a kezével, a lábával, aki tévesen azt hitte, hogy ő nyúlt hozzá.

Az áldozat édesanyja is vallomást tett, akárcsak Sundén felesége, aki azóta már el is vált a gitárostól, ma már egyedül viseli gondját a három gyermeküknek. Az áldozat édesanyja szerint az eset óta a lánya viselkedése drasztikusan megváltozott, visszahúzódó lett, anyja szerint már csak “árnyéka régi önmagának”.

Az eljárás során hét pornófilmet is találtak Sundénnél, ezek közül hat filmben kétséget kizáróan gyermekek is szerepeltek, ami nyilvánvalóvá tette, hogy szándékosan molesztálta az áldozatát. Sundén elismerte, hogy látta a filmeket, de azt tagadta, hogy az övék lennének, szerinte mások is hozzáfértek a gépéhez, a telefonjához, például a turnétársai, a számítógép korábbi tulaja és egy számítógépszerelő. Azt is kétségbe vonta, hogy a filmeken szereplők fiatalkorúak, gyermekek lennének, ugyanakkor a bírósági eljárás során olyan tanúvallomás is elhangzott, amely szerint egy pszichológusnak Sundén azt mondta, hogy már 2005-ben is nézett gyermekpornót.

Sundén 9 hónapos börtönbüntetést kapott, valamint pénzbírságot (53,400 svéd korona, kb. 1 millió 900 ezer Ft).

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.