Skip to content

REASON – The Divine Rest (lemezkritika)

REASON
The Divine Rest
(Nail / HMP)


Idén 25 éves a Gyöngyösön alakult Reason, és ez a második albumuk. Aremekül sikerült, Halcyon Days című debüt óta tíz év telt el, szóval ez nem egy kapkodós banda, de inkább legyen kevés jó zene, mint sok közepes vagy gyengébb.

Az új anyag koncepciójának középpontjában a teremtőként elbukott ember áll, a dalok egy része bibliai témákkal mesél erről, más számok viszont a görög mítoszokból merítenek. Ez olyan téma és alapanyag, amihez már rengeteg metal zenész hozzányúlt, több-kevesebb sikerrel, ám ország s világ jelen helyzetében sokkal jobban átérzi a hallgató mindezt. Legalábbis, ha ilyen jól sikerült albumról van szó, mint ez. (Az meg külön súly, hogy a Káin és Ábel történetét feldolgozó, remek klippel is megtámogatott Brother-ben elhangzik, hogy „mint egy maszk, amit nem akarok viselni”…)

Zeneileg maradt az eddigi irány, ám a hatások, bár nyilvánvalóak, már szó sincs szinte másolás jelleggel átvett témákról. Igen, a Paradise Lost, az Anathema, a Katatonia, az Opeth és a többi dark-gothic-death-doom metal nagyság hatott a Reason zenéjére, ám a srácok mindezt képesek voltak a koncepció és a dalok szolgálatába állítani. Ennek köszönhetően ez egy rendkívül érett és kiegyensúlyozott album lett, melyben sem zúzásból, sem álmodozós-szép részekből, sem gótulásból nincs a kelleténél több. Minden elem harmóniában van, márpedig elemből bőven akad – amit az adott dal megkíván, beletették, anélkül, hogy bármi erőltetett lenne. Gazdag, kiérlelt, változatos anyag ez. Dudás Gábor üdítően jól és színesen énekel, Horváth Attila és Vándor Erik olyan ízesen riffelnek és szólóznak (végre épkézláb szólók egy metal albumon!), hogy arra Greg Mackintosh is elismerően bólintana, de Kun József változatos dobolása is elismerésre méltó.

Az albumon többen is vendégszerepelnek. AHerselfben éneklő Pettenkoffer Zsófi két dalhoz adta éteri szép hangját (Silent Earth és The Divine Rest), előbbiben az Agregatorból Tass, azaz Mikus Tamás hörög Lucifer szerepében, igen hitelesen. Akissé King Diamond hátborzongató atmoszférájú pillanatait idézően induló Wrong Heavenben pedig Kátai Tamás (Thy Catafalque) billentyűzik, Bebesi Ábel pedig a gyerekhangot hozza.

De mindegyik dalban vannak finomságok, erős riffek, fogós dallamok, és egészben hallgatva valami gyönyörű íve és hangulata van az albumnak. Azt kell, hogy mondjam, hogy a fent említett dark-gót hősök utóbbi lemezei messze nem adtak nekem annyit, mint a Reasoné.

U. N. 9

www.facebook.com/reasonmetal


REASON – Messiah (a 2020-as The Divine Rest albumhoz)The Divine Rest album – online streaming

REASON – Rise (szöveges videó a 2020-as The Divine Rest albumhoz)


REASON – Brother (szöveges videó a 2020-as albumhoz)
REASON – The Divine Rest
(10/02 – Nail Records)

01. Messiah
02. Silent Earth
03. Brother
04. Wrong Heaven
05. Rise
06. Titans
07. We, Creators
08. The Divine Rest
09. War Within (bónuszdal)KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw