Skip to content

PHILIP ANSELMO – „Háborúellenes vagyok. A fegyvereket sem szeretem.”

Philip Anselmo a brazil Inside With Paulo Baron műsornak adott interjújában a Superjoint Ritual 2003-as albumának (A Lethal Dose Of American Hatred) kapcsán a háború- és fegyverellenességéről beszélt. „Az a lemez a háborús uszító Amerika tudatlanságáról szólt, nagyon ellenzem az egészet, ember.

A vietnami háború vége felé nőttem fel. Láttam a háború hatását. Anyám pontosan el is mondta nekem, hogy mi is történt Vietnamban és hogy Amerika mit tett. Ő is nagyon fiatal volt még, talán 23 éves lehetett. Én meg egész kicsi voltam. Akkoriban New Orleans francia negyedében laktunk, együtt a nagynénémmel és a barátjával, aki épp akkor jött haza Vietnamból. Éjjelente sikoltozva ébredt fel. Emiatt aztán anyámnak már idejekorán el kellett magyaráznia nekem a háború borzalmait.


Nem is volt soha játékfegyverem, háborús játékokat sem játszhattam – nekem nem volt szabad semmi ilyesmi szarság. És ez a mai napig hatással van rám. Háborúellenes vagyok. A fegyvereket sem szeretem. Tudom, hogy néhányan szeretik a fegyvereket, ezzel nincs is gondom. Ez már csak így van. És hát realista is vagyok. Amerikában élek, Amerikában vannak kib…ott fegyverek. Nem egy álomvilágban élek. Együtt kell élnünk a fegyverekkel, de mi az okos megoldás?

Szóval, igen, azzal a Superjoint lemezzel Amerikát szapultam, mert éppen… Már nem is tudom, melyik háború volt akkor, talán a Sivatagi Vihar, vagy bármi hasonló. Talán tévedek, de az is egy rohadt háború volt, egy soha véget nem érő háború. Utálom. Utálom. És utálom, hogy a hazám a legnagyobb zsarnok, bakker. Utálom, ember. Rohadtul utálom.

Erről szólt hát az a Superjoint lemez. Igen, így érzek ezzel kapcsolatban. Nem szeretem az elnyomást. Nem szeretem a kib…ott osztályokat – alsó osztály, felső osztály – az egészet utálom. Én az embereket szeretem. És azt akarom, hogy az emberek boldogok legyenek, és hogy lehetőségük legyen boldogan élni a kib…ott életüket – úgy, ahogy ők akarnak élni.


KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw