Skip to content

PESTILENGTH: Solar Clorex

Az extrém metal széles e területein rendre felbukkannak formációk, amelyek kvázi kísérleti terepként kezelik és alakítják azt a műfajt, amelyet művelni szándékoznak. Az experimentális társaságokhoz sorolható a hat éve aktív spanyol Pestilength, mely alakulat 2024 elejére a harmadik album kiadásáig jutott. Rémlik, hogy találkoztam a duó egyik-másik korábbi anyagával (EP-k is találhatók a diszkográfiában), azonban meglehetősen tiszta lap volt számomra a Solar Clorex anyaga.

Tekervényes, kísérleti hozzáállással rendelkező death metalt hallunk, ami amennyire durva és brutális hangzású, olyannyira nehéz és megterhelő tud lenni. Mélyen dohognak a fortyogó gitárok; amikor gyors a tempó, ott alaposan alágyújtanak az üstnek, a lassabb részek viszont diszharmonikusak, kicsavartak, furcsa érzést keltenek. Mintha horror-death metalt hallanánk kísérteties szólamokkal, atonális hangokkal, hörgéssel, bömböléssel, s az egésznek egy súlyos, vaskos hangzás ad produkciós keretet. Egy olyan számot, mint a Choirs Of None nem lehet másként leírni, mint rémlátomásos lázálomként, annak ellenére, hogy a riffelés és a tempó követhető, azonban a hangulat és a beszüremkedő hangok felettébb szürreálisak, formabontók.

Nemcsak a death metalt, az idegeinket is teszteli a Pestilength ezzel a lemezzel, igazolván, hogy ami kísérleti jellegű, az nem feltétlenül esik egybe az élvezhetőséggel. Korántsem hallgathatatlan a spanyol duó albuma, de a goromba hangzásképbe ágyazott mogorva zene és tekervényes dalszerkezetek nem valószínű, hogy napi hallgatnivalót szolgáltatnak majd. Méltányolom az egyediségre való törekvést, az eredményeket, amiket a Pestilength elért ezen a téren, a Solar Clorex valóban nem sztenderd death metal, ötletekben sem szenvednek hiányt, de valami megfoghatatlan, megfogalmazhatatlan tényező hiányzik az anyagból, ami vonzóbbá tehetné.

KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw