Skip to content

PÉNITENCE ONIRIQUE: Nature Morte

A rendkívül népes francia black metal-mezőny részvevője a 2015 óta létező, Chartres-ból származó Pénitence Onirique. Az első album, a V.I.T.R.I.O.L. mindjárt CD-n érkezett hozzám, jó párszor leforgattam. Nem éppen átlagos hangzásával, sőt, inkább sajátságos megszólalásával nem volt egy hétköznapi black metal-album, még ha maga az anyag nem is volt tökéletes. A produkciónak, és a néhol gépiesnek tűnő játéknak köszönhetően olykor volt némi indusztriális beütése az anyagnak. Bizonyos Bellovesos akkor még egyedül ténykedett a Pénitence Onirique név mögött, s szinte biztos, hogy dobgépet használt, ami már régóta nem hírértékű adat.

2019-ben jött a folytatás, a Vestige, ahol a hangzás egyedisége eltűnt, de nagy valószínűséggel épp ez volt az időközben teljes zenekarrá alakult gárda, s főleg Bellovesos célja. A kvintetté kiegészült gárda új albuma a Nature Morte, ami egyes pontokon további változásokat hozott. Agresszió terén korábban sem volt lemaradva a Pénitence Onirique, de a 46 perces új albumon egészen vad és pusztító gyors részeket hallhatunk. Cathbad révén most minden bizonnyal valódi dobokat hallhatunk, komoly fizikai teljesítmény lehet a folytonos blastbeatek ledarálása, ahogyan a brutalitás/elementaritás szintjének emelése Diviciacos rendkívül extrém károgásainak betudhatóan is állandó. Szinte kipiheni magát az ember egy-egy lassabb, hangulatosabb résznél, főleg, amikor a frontember is nyugtatja hangszálait. A produkció erőteljes, izmos, a billentyűs elemek megtalálták a megfelelő helyet a keverésben, és Dimiourgos basszusgitárja is megkondul, kihangsúlyozva egyes pontokat, ritmusosabb, lassabb részeket.

Mivel a zene sokszor erődemonstrációként gázolja le a hallgatót, hajlamosak lehetünk megfeledkezni a dallamosabb részekről, pedig ilyenek is vannak. Például az instrumentális Lama Sabachthani, vagy a Pharmakos eleje, mielőtt megkezdődik a megsemmisítő örvénylés.

Még csak párszor ment végig a CD, s hallom, hogy bőven van még mit felfedezni az albumon. Előkerülnek a részletek, a szélsebes dalszegmensek közötti zenei megoldások, billentyűs betétek, kis színesítések, amelyek feldobják az adott tételt, egyben jelzik, hogy a csapat nem ül a babérjain, nem kívánnak a stílusgyakorlat-gyártók közé beállni. Dicséretes törekvés.

Az említett Pharmakos a Nature Morte egyik legjobb szerzeménye, de egységes a színvonal ezen az egyszerre kíméletlen, egyszerre kreativitást sugalló kortárs black metal-albumon.

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw