Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

PANZERFAUST: The Suns Of Perdition – Chapter III: The Astral Drain

A kanadai Panzerfaust 2005 óta szórja apokaliptikus vízióit sötétebbnél sötétebb lemezein, és pár hónappal ezelőtt élőben is meggyőződhettünk a kortárs black metal egyik legkomorabb képviselőjének képességeiről.

Két évvel az első epizód után jelenik meg a The Suns Of Perdition második része, a The Astral Drain. Természetesen folytatódik tovább a végjáték-koncepció, alaposan kidolgozta a négyes a lemezt. A metal-tételeket összekötő-szekciók váltogatják, növelve a koncept-jelleget. Úgy tűnik, az új anyag valamivel szellősebb, levegősebb elődjénél, ugyanolyan nyomasztó és baljós hangulatú. Brock Van Dijk sok disszonáns témát játszik, de ezek között masszív blackes gitárjátékot is hallunk, ahol „húsosabb”, teltebb az összkép. Mindenesetre Dijk a disszonanciákból is felismerhető képeket alkotott.

A dob/basszus-játék masszív és feszes, stabil alapját képezi a gitárjátéknak, Goliath pedig vérbő, agresszív hörgést, acsargást mutat be, illusztrálandó, hogy nem lát reményt semmire. Ezt már a szintúgy nem túl megnyerő borítóillusztráció sugallja.

Minden progresszivitása és esetenkénti határtágító célkitűzései ellenére a Panzerfaust törekedett a dalszerzésre az albumon, szerzeményeik összefogottak, a nyalábokat igyekeztek egyben tartani. A hangzás öblös, telt, súlyos, a basszusgitár szép alapot ad, amire ráhordhatták ezt a mogorva építményt.

Ugyan nem ismerem a teljes diszkográfiát, nem kérdés, hogy nagyot lépett előre a Panzerfaust ezzel a változatos, a pusztulást szinte körbetáncoló, monumentális albummal. Nehéz lemez, de ez semmi ahhoz képest, amivel majd szembe kell nézni.

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV