Skip to content

OSSIAN – Új korong, új tervek

Kedves Olvasónk! Az utóbbi években már találkozhattál a magazinunkban az Old School rovattal, amelyben a harminc éve megjelent lapszámok tartalmából szemezgetünk érdekességeket. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával most elkezdtük feldolgozni az első (még Metal Hammer Hunga­rica, majd Új Metal Hammer H néven kiadott) évfolyamokat, amelyek ma már szinte kivétel nélkül elérhetetlenek papír formátumban. Terveink szerint ezek a régi lapszámok havi rendszerességgel kerülnek fel a digitális terjesztésbe. Akár nosztalgiából olvasod, akár információgyűjtés céljából, reméljük neked is legalább annyi örömet okoznak ezek az archív anyagok, mint nekünk. Jó szórakozást! 


1986-ban, mint a forrásba lendülő víz, pezsdült meg a magyar heavy metal élet. De a meglódulásnak az oka az is volt, hogy előtte már éveken át keményen folyt a küzdelem a „föld alatt”. 1983-ban már működött a Pokolgép és a klubok legmélyén egy KMK nevű zenekar is mozgolódni kezdett.

Azóta eltelt hat év. Csak a legkitartóbbak, legelszántabbak maradtak a pályán. Paksi Endre és Maróthy Zoltán úgy gondolta: saját elképzeléseiket csak egy új zenekarban valósíthatják meg. Ezért léptek ki előző formációikból, hogy 1986 elején megalapítsák az OSSIAN-t. A banda e két vezéregyénisége nemcsak kitartónak, elszántnak bizonyult az elmúlt évek során, de bebizonyosodott, az út amelyet járnak sikeres is. 

1989 tavasza új OSSIAN-lemezt üdvözölhet. Erről – s másról is – beszélgettünk Endrével és Zolival.

A LEMEZ

Az új lemezetek címe: Félre az útból. Milyen fogadtatásra számítotok?
Endre:,,Amint elkészültek a felvételek, meghallgattattam azokat néhány emberrel, zenészekkel, laikusokkal egyaránt. Meglepetést láttam az arcukon. Őszintén elmondták a véleményüket. Ehhez elöljáróban tudni kell, hogy az előző lemezről a televízió orrba-szájba csak a Sörivó vagyok című nótát nyomta. A közönségben pedig óhatatlanul az ragadt meg, és később már egyenlőségjelet tettek az OSSIAN és a Sörivó vagyok közé. Én személy szerint nagyon kedvelem ezt a számot, de hangsúlyoznom kell: ez a dal nem egyenlő az OSSIAN-nal!! Az új lemez csattanós bizonyítéka annak, az OSSIAN többet, mást is tud. Akik hallották az anyagot, sokkal kommerszebbet vártak a S. V. után, de kellemes meglepetésként érték őket az új nóták.”

A SZÖVEG

Milyen különbséget érzel az Acélszív és a Félre az útból között? Először, kérlek beszélj a szövegekről!
,,A Heavy Metal szövegírásban is sok irányzat létezik. Mivel a Heavy Metal a rocknak az egyik legerőteljesebb, legföldközelibb irányzata, egy bizonyos szinten a valósággal kell foglalkozni, én ezt tartom fontosnak. Ezen a korongon kimondottan a jelenlegi 88-89-es valóságról írtunk, igen összetetten. Például az első nóta, a Metalkezelés a hatalom és a kiszolgáltatottság története. Kissé groteszk a szövege, egy zártosztályról szól, ‘ahol éppen anarchia van’. S ez akár a mi kis tízegynéhány milliós zártosztályunk is lehetne. Ebből készült az első videóklipünk is.”

A Feltámadott a tenger szövege egy azonos című híres vers szövege is. Miért választottad ezt a verset?
,,Azt hiszem, ez a dal lesz a lemez egyik legvitatottabb pontja. Már most megoszlanak a vélemények. A szám apropója az erdélyi ügy kibontakozása volt. Gondoltam, nekünk mint zenészeknek kéne írni erről. De a ‘divatlovagok’ egyből lecsaptak a témára és egymás után születtek a könnyfacsaróbbnál könnyfacsaróbb szerzemények. Úgy döntöttünk: ebbe a sorba nem állunk be. Ekkor jutott eszembe ez a vers. Bár sokszor lejáratták úgy éreztük, nagyon aktuális, rengeteg energia rejlik benne.”

Miért a Félre az útból lett a címadó dal?
,,Úgy gondolom, e nóta szövegében sikerült legkifejezőbben írni a kor ellentmondásos hangulatáról.”

A ZENE

S most beszéljünk a zenéről. Milyen körülmények között, mennyi idő alatt vettétek fel az új korongot? 
Zoli: „Jól tudtunk dolgozni. Elegendő időt kaptunk a felvételre. Nyugodtan, átgondoltan csinálhattuk meg az anyagot, ami nagyon fontos. De az is igaz, gyorsan fel tudtuk játszani a nótákat. A keverés is hamar ment. Óra szerint nem tudom, de sokkal több időt tudtunk foglalkozni az idei anyaggal, mint az elsővel. Hozzá kell tenni, a jó munkához nagyban hozzájárult a stúdió, ahol dolgoztunk. Ilyen pozitív hozzáállást sehol máshol nem tapasztaltam, mint Dorozsmai Péter hangmérnök és a TOM-TOM stúdió részéről.

A szöveggel együtt a zene is összetettebb lett. Elfogadja majd ezt a közönség. Ez természetes zenei fejlődés eredménye. Bízom benne, a magyar rajongók elég nyitottak ahhoz, hogy ne csak az egyszerűbb témákat hallgassák meg. Az anyag keményebb és változatosabb, mint az Acélszíven.” 

Miért játszotok instrumentális számot, kettőt is?
„Ez hagyomány. Már a ’86-os első és második demón is volt egy-egy. Most folytatjuk ezt a hagyományt.”

BORÍTÓ

Koncertfotót választottatok a borítóra. Miért?
„Grafikai elképzeléseimmel nem találtam megfelelő kivitelezőre. A művé- szek makacskodtak, így elvetettem ezt az utat. A ’88. december másodikai buliról rengeteg kép készült. A most borítóra került fotó egyből megragadott. Hihetetlen dinamika szorult a felvételbe. Igazi akciókép, ami elsősorban fényhatásai miatt mellbevágó és tökéletesen passzol a lemez címéhez.” 

Turnéztok-e az új anyaggal? 
„Természetesen, még az iskolaidény bezárása előtt egy vidéki körutat teszünk. Minden lehetőséget szeretnénk megragadni az élő bemutatkozásra. Tervezünk egy budapesti lemezbemutatót is, amelyre fővárosaikat és vidékieket egyaránt szeretettel várunk.”

Paksi Endre, Maróthy Zoltán és a csapat ritmusszekciója, Pálvölgyi László és Galántai Zsolt határozottan, céltudatosan dolgozik az OSSIAN további sorsának alakításán.

Ha minden magyar zenekar ilyen komolyan veszi majd a Heavy Metal zenét, akkor nem kell aggódni a műfaj hazai jövője miatt.

Cselőtei László

METAL HAMMER HUNGARICA No. 1 (1989/1) – TARTALOM
HAVI METAL – Szerkesztői gondolatok
ANTHRAX – Miért maradt el az Európa-turné? Ian és Frank mentegetőzik
SKID ROW – New Jersey-ből jöttünk
MAGYAR HÍREK – Langyos drót
HÍREK
ÉLŐ FÉM – Koncertek és tapasztalatok
DORO – Miről is szól a szőke énekesnő szólóalbuma
EDDIE TÖRTÉNETE – Hogyan változott át a külvárosi csavargó robotrendőrré?
OSSIAN – Metal-kezelés alatt a sörivók
GARY MOORE – Egy háborús veterán emlékezik
DON DOKKEN – Don túlélési receptjei énekeseknek
VIVALDI – Egy olasz zeneszerző reinkarnációja
GITÁRMÁNIA – Hogyan fejlesszük gitárjátékunkat? Mindezt és még többet elárul Szekeres Tamás
SOKKOLÓ KORONGOK – Miért jó, ami szerinted rossz
DEMO
UDO – A smirglihangú törpe visszatér
BADLANDS – A Jake E. Lee Blues Band
EXODUS – A Zetrodus visszavág
JUDAS PRIEST – A Metal Istenek is halandókként kezdték


Régi lapszámaink digitális kiadását keresd a laptapir.hu rendszerében!
https://laptapir.hu/magazinok/hammerworld

A honlapon ezen a címkén keresztül éred el a kapcsolódó bejegyzéseket:
http://hammerworld.hu/tag/hw001/

nka
KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw