Öntözéstechnikai kérdések – Milyen szórófejet válasszak?

Amikor profi öntözőrendszert szeretnénk kiépíteni, akkor nagyon fontos, hogy minden a helyére kerüljön. Kezdőként azonban nem mindig látjuk át tisztán a területet, és nehezen hozunk döntést. Különösen igaz ez a szórófejek kiválasztásánál. 

A szórófejek mind-mind olyan egyformának tűnnek, viszont ez még nem azt jelenti, hogy teljesen mindegy, hogy melyiket szerezzük be. A következő pár sorban most a különböző változatokról lesz szó és megtudhatod, hogy melyik illik leginkább a rendszeredbe!

Hogyan válasszak szórófejet? – Tippek és szempontok

A megfelelő szórófej kiválasztása csak elsőre tűnik egy kicsit bonyolultnak, valójában egyáltalán nem az. Mivel kell tisztában lennünk? 

Tegyük fel a kérdéseket magunkban, hogy milyen az öntözendő terület növényzete, azoknak milyen a vízigénye, mekkora az öntözendő terület. Az sem mindegy, hogy milyen a talaj, illetve mennyi víz áll a rendelkezésünkre és mekkora költséggel akarunk számolni. 

Mikor alkalmazhatóak a spray szórófejek?

A süllyesztett szórófejek világában találkozhatunk a spray és a rotoros szórófejekkel is. Az, hogy melyik illik hozzánk, leginkább a kert nagysága fogja meghatározni.

Kezdjünk mindjárt a spray szórófejekkel! Ez a típus a szabadabb, keskenyebb füves területek esetében válik be, a szórási vízsugara is körülbelül 2 és 5 méter közé esik. Természetesen vannak olyan speciális fúvókák, amelyekkel akár 60 cm-es hatósugarú locsolás is megoldható. Nagy vízhozammal jár a spray szórófej, éppen ezért elég naponta mindössze 5-10 percet működtetni.

Amikor rotoros szórófejekre van szükség

Amennyiben nagyobb területek öntözése kerül szóba, akkor a rotoros szórófejek mellett kell döntenünk, amelyeknek az öntözési sugara már 8-12 méter is lehet. A víznyomás hatására emelkedik ki a szórófej a talajból, majd a vízfüggöny folyamatos, forgó mozgatásával locsolja meg a növényeket. Ezeket is bátran kombinálhatjuk fúvókákkal, de a nagyobb méretű kertek, udvarok esetében a rotoros szórófejekkel gazdaságossá tehetjük az öntözést. 

Amennyiben szeretnél te is minőségi alkatrészeket beszerezni, de nem tudod, hogy hol érdemes nézelődni, akkor keresd fel az AutomataÖntözőrendszer.com rotoros szórófejek kínálatát!

Mire jók a mikro szórófejek?

A mikro szórófejek a takarékos szórófejek. Ezeket a növények közelében helyezzük el, s így rögtön a gyökérzónába áramlik a víz. Segítségükkel megtartható a föld tökéletes nedvességtartalma, ezáltal garantálható, hogy sem túl kevés, sem túl sok víz nem fog szivárogni. Nem véletlen, hogy ezt a módszert előszeretettel hasznosítják a mezőgazdaság területén. Ráadásul, így még akár tápanyagokat is juttathatunk a talajba. 

Remélem, hogy most már te is átlátod a szórófejek kategóriáját, és segíthettem a neked való darab kiválasztásában. Azt se feledd, hogy kizárólag minőségi alkatrészekkel érdemes kiépíteni a rendszert!

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.