Skip to content

New Asylum: Compass

Kőhalmi Leventét jó rég még a kazincbarcikai H.I.V. Positive énekes-gitárosaként ismertem meg. A helyi hagyományoknak (Bedlam) megfelelően technikus thrash metal felől indult a pályája, de már azzal a csapattal is egyre kísérletezőbb lett a muzsikája, ahogy aztán az Another Side és Attic Poetica nevű formációkkal is. A New Asylum néven futó újabb projectben is felismerhető Levi stílusa, még ha itt a metal már csak ritkásan használt elem is.

A Compass című, közel 20 perces EP egyetlen szerzemény, mely valamelyest azért szakaszokra oszlik, ill. vannak benne visszatérő témák. Dobok és szinti kezdik baljós hangulattal a dalt, majd bejön Levi enyhén gótos, komor éneke. A sokáig ismételt, minimál dallam, az aláfestő effektek közepette lassan kibomlik néhány, erősen a ’80-as évek szintetizátor zenéit idéző téma is. Úgy 4 percnél jön egy erősebb váltás, de nem távolodunk el nagyon a Depeche Mode / gothic new wave vonaltól, csak jön hozzá több helyen is olyan, space-es gitárjáték, melyről így, ebben a formában nekem leginkább a Psychotic Waltz (ill. főleg a DarkStar, Dan Rock gitáros szólóprojectje) jut eszembe. Nyilván aki nálam járatosabb ezekben a dark electro zenékben, annak más fog.

A Compass lassan váltakozik, de végig megvan egy minden mást felülíró, rendkívül erős hangulata. Éjjeli zene, olyan, amit órákon át lehet hallgatni, úgy visz magával, de a szinte New Age-be hajló levezetése meg is békíti az embert.

Mert minden szépsége mellett szinte végig vannak disszonáns, baljós, sötét momentumai ennek a zenefolyamnak, illőn a komor szöveghez. Levente ugyan nem intéz frontális támadást a rendszer ellen, amelyben élünk, de ha képes vagy a napi hírek mögé nézni, és felfedezni az irányvonalakat, akkor a Compass szövegét is érteni fogod – és barátként üdvözlöd majd.

nka
KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw