Skip to content

Mozgó fogakkal küzd? Ezek a kezelési lehetőségek!

Az egyik legijesztőbb panasz, amikor fogaink mozgathatóvá válnak, melyek idővel akár el is vándorolhatnak. A tünetek hátterében fogínysorvadás állhat, amely egy krónikus folyamat végső állomása, amikor a fogágypusztulás kezdetét veszi. Bármilyen rossz is a helyzet, léteznek kezelési opciók.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

A Budapest Dentalra mozgó fogak kezelésében is számíthatunk, a segítségükkel meggátolható a fogak elvándorlása, elejét vehetjük a csontpusztulásnak, vagyis aktívan tehetünk a fogak elvesztése ellen.

Melyek a kezelési protokoll előnyei? Az eredményes terápia alapja a pontos diagnózis, ennek legjobb módja a fogászati 3D CBCT felvétel készítése. A fogklinika szakemberei kiszűrik a nem kezelhető eseteket, valamint fontos, hogy meggátoljuk a további csontpusztulást. Ez ugyanis döntő a sikeres fogbeültetéshez.

Milyen kezelések érhetők el? Nem sebészi parodontológiai, lézeres fogínykezelés, APDT, Irányított Biofilm Terápia annak érdekében, hogy feszesebbé tegyék az ínyt, meggátolják a csontpusztulást és a fogak elvándorlását. Emellett természetesen az otthoni fogápolási rutinhoz is segítséget kapunk. Minden beavatkozás fájdalommentes környezetben történik.

Hogyan zajlik a kezelés menete?

Először egy állapotfelmérés történik: tasakmélység-ellenőrzés, röntgenfelvétel-készítés, ezt követően meghatározzák a szükséges kezelési tervet. A szájhigiéniai kezelés keretében elvégzik az ultrahangos fogkőeltávolítást, illetve a légpolírozást.

Az egész folyamat során lényeges a gyulladásmentes környezet megteremtése. Ebbe beletartozik a tasakok kitisztítása, a gyökérfelszín simítása, hogy kialakulhasson a megfelelően feszes íny.

A lézeres terápia szintén létfontosságú, ugyanis általa serkenthető a csont-, illetve az ínyszövetek regenerációja. Körülbelül 7 nap múlva az esetek 93%-ban mérséklődnek a gyulladásos panaszok. Kevésbé lesz mozgatható a fog, és az íny is jóval feszesebb, mint korábban.

Az APDT Terápia segítségével csökkenthető a tasakok mélysége, a fogíny feszesebbé tehető, s ennek az állapotnak a fenntartása érdekében 3 havonta ismétlés javasolt.

Hasznos tippek a mozgó fogak kapcsán

Az idő sajnos ellenünk dolgozik, így nagyon fontos, hogy mielőbb felkeressük a fogorvosunkat. Ezen a ponton meg kell történnie a kezeletlen esetek kiszűrésének is, vagyis súlyos állapotban már nem a fogak megmentése a cél, hanem a csontszövet további pusztulásának megállítása, hogy sikeres lehessen a későbbi fogbeültetés.

Érdemes mielőbb bejelentkezni egy állapotfelmérésre, különösen ha ínyvérzés, gyulladás, mozgatható fogak is a panaszok részét képezik. Nem szabad elbagatellizálni, ugyanis az egészséges íny nem vérezhet! A kulcs tehát a cselekvés, a gyors diagnosztizálás, majd a kezelések mihamarabb történő megkezdése.

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw