Skip to content

Milyen egy professzionális nagykonyhai mosogató?

A nagykonyhai üzemben sem oldható meg minden tökéletesen gépesítéssel, egy valamire való éttermi, üzemi, szállodai konyhán szükség van kézi mosogatásra, ahhoz pedig természetesen megfelelő, az előírásoknak mindenben megfelelő felszerelésre, mosogató asztalokra, rozsdamentes mosogató medencékre.

A konyha méretétől függően beépíthet egy-, két- vagy hárommedencés mosogatóasztalt, vásárolhat hozzá mosogató fedlapot és természetesen egyéb, a mosogatáshoz szükséges kiegészítőket is, ha mindehhez megtalálta a megfelelő, megbízható beszállítót.

A mosogatás szerepe

Persze a konyha legfőbb feladata, hogy ételek készüljenek benne, de emellett az elsődleges cél mellett a legfőbb technikai feladat a használatban lévő edények (tálak, poharak, mérőedények) tisztán tartása.

Ez nem is annyira könnyű feladat, hiszen a fekete- és a fehéredények méret és használatbeli különbségei, a napszakonként változó tisztítandó mennyiség és a szigorú törvényi előírások komoly megoldandó problémát jelentenek a vendéglátósoknak.

Vásároljon profitól!

A nagykonyhai mosogatókkal szemben támasztott sokféle követelmény miatt is fontos, hogy a megfelelő kínálattal rendelkező, az előírásokat ismerő profitól vásároljon.

A kézi mosogatás lehetőségének fenntartása akkor is fontos, ha ipari mosogatógép is üzemben van az adott üzemegységben, hiszen a szabályok ezt előírják. Egyébként nem indokolatlanul, hiszen a mosogatógép meghibásodása esetén szükség van egy B tervre, a komoly higiéniai kockázatok kiküszöbölése érdekében, hogy a konyha minden esetben zavartalanul és higiénikusan működhessen.

Nagykonyhai mosogatás

A nagykonyhai mosogatómedencék a kézi mosogatás legfontosabb eszközei, de a főszereplő mégiscsak az ember. Az ipari mosogatótálca használatához (konyhai mosogatáshoz) előképzettség nem szükséges, viszont a higiéniai követelmények ismerete és betartása létfontosságú.

Egyrészt az elmosott edényeknek tisztának kell lenniük, de ehhez nem szabad pazarlóan bánni a vegyszerekkel és a vízzel.

Az ipari mosogatómedence a nagy méretű feketeedények esetében szintén nagy szerepet kap, hiszen ezek egy része nem fér be a mosogatógépbe, vagy a konyha nem is rendelkezik külön feketeedény-mosó géppel, és a mosogatás ezen részét teljes egészében kézzel végzik. Aki ismerős nagykonyhai közegben, az tudhatja, rengeteg olyan szituáció adódhat, amikor a kézi mosogatás valamilyen formájának kiváltására a gépi mosogatás nem jelent kielégítő megoldást.

Tehát amennyiben éppen felszereli vagy felújítja professzionális konyháját, mindenképpen érdemes elgondolkodnia, hogy egy-, két- avagy hárommedencés ipari mosogatótálcára lesz-e szüksége edényei tisztán tartásához a jogszabályokkal összhangban.