Skip to content

Megújult a Petőfi.hu

Szabadság, szerelem – ehhez kapcsolódva elmesélhető a teljes történetünk. Erről szólnak a dalaink, verseink, regényeink, harcaink, álmaink, tenni akarásunk. A Petőfi.hu ennek jegyében reflektál Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára: követik a bicentenáriumi eseményeket, új szempontokat kínálnak e kivételes életműhöz, és bemutatják, hogyan van jelen Petőfi a kultúránkban. Még az is kiderülhet, hogy mindannyian Petőfi köpönyegéből bújtunk elő.

„»Az idő igaz, / S eldönti, ami nem az« – írja a kétszáz éve született költőnk. Saját magára vonatkoztatva is érvényes. Egyesek szerint Petőfi szobra eltakarja Petőfi Sándort, a költőt, a forradalmárt, a szerelmest. Föltámasztani nem tudjuk őt, de a szobrát megmozgatni igen, így tér nyílik arra, hogy bepillantsunk a szobor mögé. Ez a tér lenne a Petőfi.hu. Lehetőség arra, hogy mindenkinek legyen egy eleven Petőfije” – mondja Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

A Petőfi.hu felületén naponta érzékelhetővé teszik a Petőfi-univerzum mozgásait és erővonalait a Petőfi-hírfolyamban: több kulturális szerkesztőséget is felkértek, hogy egy éven át gondolkodjanak együtt arról, mit jelent a mindennapjainkban a költő hagyatéka, hogyan élnek tovább a reformkor eszméi, követik, hogyan gondolkodnak ezekről a kérdésekről a szakemberek, Petőfi vendégeként népszerű előadókat, ismert művészeket kérdeznek arról, ők hogyan kötődnek a szabadságharcos poétához, és felkérik őket, ajánljanak egy könyvet, egy dalt és egy képet, amely számukra hordozza azokat a gondolatokat, amelyek Petőfivel is rokoníthatók.

Petőfi-kalendáriumot állítanak össze: a költő életéből kiválasztott eseményekhez verseket, képeket, olykor kortárs reflexiókat társítottak, és kétszáz napon át, az adott események évfordulóján összekapcsolva mutatják be ezt a sajátos csokrot.

Ismeretterjesztő cikkekkel mutatják be a reformkor kontextusát, kiemelten azt a pár évtizedet, amelyet Petőfi maga is ismert, mindehhez olyan szempontokat rendelnek, amelyek által érzékelhetővé válik, hogy ennek a korszaknak az eszményei, törekvései – de akár a dilemmái is – hogyan vannak jelen a mai életünkben.

Áttekinthetővé teszik a bicentenárium programjait – Eseménynaptárukban az érdeklődő könnyedén tájékozódhat arról, hogy a Kárpát-medence különböző pontjain mikor kik és milyen módon emlékeznek Petőfire.

A Petőfi.hu együttműködő partnerei:
Kulturális és Innovációs Minisztérium
Nemzeti Kulturális Tanács
Nemzeti Kulturális Alap
Országos Közgyűjtemények Szövetsége
Petőfi Irodalmi Múzeum
Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége – Magyar Géniusz program
Petőfi rádió
Petőfi TV
Petőfi Kulturális Ügynökség

https://petofi.hu/

nka
KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw